+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kaarob Vahemere 400 g, mahe

partii *

Tootekood: 50600400
5,90 €
Säilitada: kuivas, pimedas ja jahedas
100 g toodet sisaldab keskmiselt: Energiasisaldus 929 kJ/222 kcal;
rasvad 0,65 g, millest küllastunud rasvhapped 0,09 g;
süsivesikud 49,1 g,millest suhkrud 40,5 g; valgud 4,6 g; sool 0,08 g

Jaanikauna (Ceratonia siliqua)vili näeb välja nagu tumepruun hernekaun, milles on seemned. Kreekas tunti jaanikauna kasulikke omadusi juba enam kui 4000 aastat tagasi. Iidsed Araabiamaade tsivilisatsioonid kasutasid kaarobit kalliskivide suuruse mõõtmiseks ning
arvatakse, et just sealt on tänapäeval tulnud kasutusele mõiste «karaat». Kaarobit kasvab mujalgi maailmas, nii Indias kui ka Austraalias.

Toote kirjeldus
Tegemist on pruunika, magusamaitselise toiduainega, mis sobib hästi suhkrunälja kustutamiseks. Kaarobis ehk jaanikaunas on paljud leidnud endale magusa alternatiivi šokolaadile.Süüakse mitte niivõrd seemneid, kui just kaunu, eriti nende lihakaid pruunikaid või valgeid vaheseinu.

Kasulikud omadused
19. sajandil müüsid Briti keemikud kaarobi kaunu lauljatele, sest leiti, et nende regulaarne tarvitamine aitab häälepaeltel pingele paremini vastu pidada, hääleulatust ning häälel selget kõla säilitada.
Igapäevasesse toidulauda jaanikauna lisanud inimesed on täheldanud ka kaalulangust ning seedeprobleemide nagu kõhulahtisus või kõhukinnisus vähenemist. Samas soodustab kaarob jääkainete väljutamist.
Selles on palju kiudaineid, antioksüdante, vähe suhkrut ja rasva, üldse mitte kofeiini ega gluteeni. Seega ei tõsta selle söömine ei vererõhku ega kolesterooli taset.
Jaanikauna kaltsiumi sisaldus on kaks korda nii suur kui kakaos ning selles puudub ka migreene vallandav oblikhape. Vitamiinidest on kaarobis A, B-2, B-3 ja B-6, mille eest on eriti tänulikud inimese silmad ja nahk. Mineraalidest märkimisväärselt vaske, kaltsiumi, mangaani, kaaliumit, magneesiumit, tsinki ja seleeni. Samuti on jaanikaunas pektiini ja
proteiini.

Kasutamine
Jaanikaun sobib hästi šokolaadimagustoitudesse, jäätisekokteilidesse, smuutidesse ja isegi küpsistesse. Ka kuumadele jookidele annab jaanikaun mõnusa šokolaadise maitse.
Tavaliselt kasutaksegi kaarobit toidus, sest see tõesti maitseb nagu šokolaad. See sobib nii veganitele kui ka laktoositalumatutele. Kaarobi seemneid kasutatakse ka kosmeetikas, näiteks stabiliseerijana või tekstuuri andva koostisainena, samuti lõhnastamiseks. Kaarobit leiab ka paljudest valmistoitudest näiteks küpsetistest, salatikastmetest ja ka lihatoodetest.

Ideed

Suurepärase magustoidu saad, kui purustad puuviljad ja segad neisse jaanikauna jahu. Seda sügavkülmutades saad maitsva jäätise. Segades kaarobiga pähkli-või mandlivõid, mett ning kaneeli, ingverit ja kardemoni, maitseks ka vaniljet, saad segu, millest vormida ümmargused kommid. Segu võid panna ka puuviljalõikudest tehtud magustoidule.


Võimalikud kõrvaltoimed
Kuigi üldiselt peetakse jaanikauna tarvitamist ohutuks, on harvadel juhtudel esinenud allergilisi reaktsioone. Sagedasemad on need inimestel, kel on allergia pähklite ja kaunviljaliste vastu. Allergiline reaktsioon võib tähendada nii löövet, astmahoogu kui ka heinapalavikku. Samas on uuringutega tuvastatud, et maapähklile allergilised inimesed võivad probleemideta süüa kuumtöödeldud jaanikaunu.

Kogustega peaksid ettevaatlikud olema ka lapseootel naised, kuna liigne kogus langetab ohtlikult kaalu ning tõstab veresuhkru ja insuliinitaset.


Allikad:
healthline.com
wholefoodsmarket.com

Loe veel

https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_jaanikaunapuu