+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kakaovõi Criollo 200 g, mahe

Tootekood: 51000200
Säilitada: kuivas ja jahedas
100 g toodet sisaldab keskmiselt:
Energiasisaldus 3696 kJ/ 899 kcal;
rasvad 100 g, millest küllastunud rasvhapped 63,2 g;
süsivesikud 0,1 g, millest suhkrud 0,02 g; valgud 0,5 g; sool 0,01 g

E-poest leiad kakaoube, pulbrit, valget ja pruuni kakaovõid, purustatud kakaotuumasid (nibsid), šokolaadinööpe jne.

Theobromo cacao

Kakao on igihaljas puu, mis võib kasvada 4-8 meetri kõrguseks. Tema kasvukohaks on troopilised piirkonnad Kesk-ja Lõuna-Ameerikas. Toiduks on seda kasutatud enam kui 3000 aastat. Asteegid ja maiad kasutasid seda lausa rahana.

Purustatud kakaotuumad on kooritud toored kakaooad, millest valmistatakse šokolaadi. Kakao on looduslik supertoit, mille hämmastavatest omadustest suur osa kuumutades hävib. Kakaos pole suhkrut, kuid olenevalt sordist võib see sisaldada 12–15% rasva. Kakao sisaldab vähesel määral ka kofeiini ja teobromiini.

Milline sort on parim? 

Kakaopuu viljade sees olevad seemned sisaldavad kakaoube, mida kasutatakse kakaomassi, laastude, pulbri jt kakaotoodete valmistamiseks. Kakaooad ja kohvioad on üsna sarnase välimusega. Kuna kakaooad on tuntud oma tervislike omaduste poolest ning afrodisiaakumina, on nad väga kõrges hinnas olnud aastasadu. Selleks, et kakaooad maitseksid šokolaadiselt ega läheks hallitama, seisavad nad paar nädalat pärast korjamist tünnis ja alles seejärel pannakse nad päikese kätte kuivama.

Ka meie e-poes müügil olevad Criollo oad moodustavad vaid ühe protsendi kakaotoodangust, samas on need ühed hinnatumad. Neid on võrreldud kohvimaailma Arabica'ga.

Lisaks Criollole on ka Forastero ning nende kahe hübriidsort Trinitario, viimane moodustab 90 protsenti maailma kakaotoodangust.

Kasutamine

Kakaoube võid krõbistada niisama, kui tuleb peale vastupandamatu šokolaadiisu, purustades saad neist kakaonibsid ja jahvatades kakaopulbri. Terveid kakaoube võid kasutada ka tortide kaunistamiseks, lisada smuutidesse või kasta mee sisse. Kakaotoodete katsetamisel köögis võid lasta aga fantaasial lennata. 

Nööbikujuliseks vormitud pasta on mõnus snäkk, suured tahvlid aga üks paljudest toorainetest vegan-magustoitude valmistamisel. Sobib ka tavaliste tortide kaunistamiseks, purustatuna smuutidesse, müslisse, hommikupudrule, tortidele, trühvlite valmistamiseks, aga ka kuumale kakaole.

Meie kakaopulber lahustub kuumas vees hästi ning ka biskviittaignas jääb see õhuline. Hoia nn poekakaoga võrreldes kogused siiski väiksemad, kuna mahetoidu maitse on puhtam, seega intensiivsem, ja seda kulubki vähem. Sama on kakaopasta jt kakaotoodetega. 

Kakao kohta leiad rohkem infot meie blogist.