+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kaneel Tseylon 450 g, mahe

Parameetrid

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 71600450
14,70 €

Päritolumaa: Sri Lanka
Säilitada: kuivas ja jahedas
100 g toodet sisaldab keskmiselt:
Energiasisaldus 1035 kJ/ 247 kcal;
rasvad 1,24 g, millest küllastunud rasvhapped 0,345 g;
süsivesikud 80,59 g, millest suhkrud 2,17 g; valgud 3,99 g; sool 0,01 g

Hiina kaneelipuu (ld k Cinnamomum cassia) on igihaljas puu, mis võib kasvada 10-20 meetri kõrguseks. Tema viljadeks on marjad, koor on hallikas ja kõva, ning lehed kuni 15 cm pikad ning noorena punased.

Kui tseiloni kaneeli kasvukohtadeks on Sri Lanka, Madagaskar, Brasiilia, India ja Kariibi mere saared. Hiina kaneelipuu kasvab Hiinas, Sri Lankal ja ka Vietnamis.
Osa inimesi on seda meelt, justkui oleks ainus «õige» kaneel tseiloni kaneel (Cinnamomum zeylanicum ehk Cinnamomum verum). Tegelikkuses kasutatakse vürtsina lausa nelja kaneelipuu liigi koort, kuigi kaneeli liike on sadu. Nelja enim levinud seas on ka Saigoni kaneel ja Korintje kaneel. Tseiloni kaneel on kahvatupruun ning maitselt mahedam, seevastu kassia on tumepruun, selle lõhn ja maitse mõrkjamad. Kuigi paljud poed müüvad kassiat ka lihtsalt kaneeli nime all, ei saa päris tõeseks lugeda väidet, justkui oleks hiina kaneelipuu saadus nn odav aseaine, ammugi pole see ohtlik. Tõsi on see, et kassia tootmine on odavam, kuid toimes ja maitseomadustes suuri erinevusi pole.

Kasutamine
Kaneeli puhul on oluline selle värskus. Aastaid köögikapis järjekordset õunakoogi hooaega oodanud kaneel seda kindlasti pole. See aga tähendab vürtsi kasulike omaduste vähenemist, on see siis tseiloni kaneel või kassia.
Kaneeli võid kasutada erinevate toitude, sh ahjupraad, aga ka kuumade jookide maitsestamiseks.
Raputa pudrule, küpsetistele, lisa smuutidesse, glögile, kakaole või hommikukohvile või hoopis kodusele jäätisele. Ka toitude marinerimisel annab kaneelikoor mõnusaid nüansse.

Loe rohkem meie blogist.