+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kinoa 1 kg, mahe

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 41201000

Kinoaseemneid võib kasutada nii putrude, suppide, küpsetiste kui ka salatite valmistamisel, samuti erinevate jookide pruulimisel. Puder võib jääda maitsvam, kui seemneid eelnevalt kuivröstida.
Säilitada: kuivas ja jahedas
100 g toodet sisaldab keskmiselt:
Energiasisaldus 1539 kJ/ 368 kcal;
Rasvad 6,1 g, millest küllastunud rasvhapped 0,71 g;
süsivesikud 57 g, millest suhkrud 1,34 g; valgud 14 g; sool 0,01 g

Toiteväärtus

Inka sõjamehed valmistasid omalaadseid sõjapalle, mille üheks koostisaineks oli oma suure toiteväärtuse pärast just kinoa.

100 grammis keedetud kinoas on keskmisel 120 kalorit, 72% vett, 4,4grammi proteiini, 21,3 grammi süsivesikuit, 0,9grammi suhkrut, 2,8 grammi kiudaineid, 1,9 grammi rasva, 0,09 grammi Omega-3 ja 0.97 grammi Omega-6 rasvhappeid. Süsivesikute hulgalt on keedetud kinoa võrreldav odra ja riisiga. 83% süsisvesikutest on kinoas tärklised, 4% looduslikud suhkrud. Osa neist tärklistest aitab kaasa soolestikus kasulike bakterite arengule.

Kasutamine

Mahekinoa ei sisalda geneetiliselt muundatud organisme (GMO), see on kasvatatud taimekaitsemürkide vabalt ning töödeldud kunstlikke kemikaale lisamata.  Kinoa seemnekestad sisaldavad aga vastuolulise toimega saponiine, mil on küll põletikke raviv toime, teisalt lagundab see vere punaliblesid. Saponiin muudab küll kinoa mõruks, kuid kaitseb seemneid putukate eest. Samas on nn mõrumas sordis antioksüdantide sisaldus suurem.

Mõrkja maitsega kestadest vabanemiseks on kaks viisi: leotamine ja mehaaniline koorimine. Mõlemal on oma head ja vead. Koortest eraldatud saponiine kasutatakse näiteks seepide ja šampoonide valmistamisel. Meie e-poes müüdav kinoa on juba eelnevalt pestud, seega valmis kasutamiseks.

Kinoa sobib hästi teiste toitude kõrvale ja teda on võrdlemisi lihtne valmistada.

Kinoaseemneid võib kasutada nii putrude, suppide, küpsetiste kui ka salatite valmistamisel, samuti erinevate jookide pruulimisel.

Kõige lihtsam on kinoast valmistada putru. Klaasi kinoa kohta peaks arvestama 400-500 ml vett. Soovitav on kinoad enne 2-3 tundi leotada ja seejärel paar korda veel läbi pesta (meie e-poes müüdava kinoa puhul pole see vajalik). Ja siis nagu riisiga – kinoa potti ja vesi peale. Kõrgemal kuumusel võiks kinoa keeda ca 15 minutit ja seejärel veel pool tundi aeglasel tulel haududa.

Valmistatud putru võib maitsestada ürtide, võiga või serveerida seda köögiviljadega. Kui teete kinoaputru hommikusöögiks, sobivad lisandiks hästi mesi, pähklid, värsked ja kuivatatud marjad, puuviljad.

Teine võimalus kinoad valmistada on seda keeta suurel kuumusel 15-20 minutit. Pange 170 grammi (1 kruus) kinoa kohta 2 kruusi (240ml) vett, lisage veidi soola ning keetke, kuni kinoa välimus on õhuline. Maitse peaks olema mahe, kergelt pähkline ja tekstuur kergelt krõmpsuv.

Kinoajahu sobib aga hästi pasta, leiva, muffinite, küpsiste jms valmistamiseks. Kinoast tehakse isegi šokolaadi.

Kui valge kinoa on pärast keetmist õhuline ja pehme, punane ja must kinoa hoiavad rohkem vormi. Punane kinoa on maitselt tugevam ja erineb ka tekstuurilt valgest, mille maitse on mõrum. Must kinoa on aga krõmpsuvam, samas magusam kui punane või valge.

Kinoahelbed valmivad väga kiiresti – vaid minutiga, mis teeb neist ideaalse hommikusöögi.

Loe kinoa kohta rohkem juba meie blogist!