+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kinoa 1 kg, mahe

Parameetrid

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 41201000
Al. 9,46 €
100 g toodet sisaldab keskmiselt:
Energiasisaldus 1527 kJ/ 365 kcal;
Rasvad 5,9 g, millest küllastunud rasvhapped 0,5 g;
süsivesikud 62,4 g, millest suhkrud 1,6 g; valgud 12,2 g; sool 0,008 g

Kinoa salati retsepti leiad klõpsates siin

Kinoasid leidub erinevat värvi, aga toitaineteväärtuselt on nad samasugused. 

Toiteväärtus

100 grammis keedetud kinoas on keskmisel 120 kalorit, 72% vett, 4,4grammi proteiini, 21,3 grammi süsivesikuit, 0,9grammi suhkrut, 2,8 grammi kiudaineid, 1,9 grammi rasva, 0,09 grammi Omega-3 ja 0.97 grammi Omega-6 rasvhappeid. Süsivesikute hulgalt on keedetud kinoa võrreldav odra ja riisiga. 83% süsisvesikutest on kinoas tärklised, 4% looduslikud suhkrud. Osa neist tärklistest aitab kaasa soolestikus kasulike bakterite arengule.

Kasutamine

Kinoa sobib hästi teiste toitude kõrvale ja teda on võrdlemisi lihtne valmistada.

Kinoaseemneid võib kasutada nii putrude, suppide, küpsetiste kui ka salatite valmistamisel, samuti erinevate jookide pruulimisel.

Kõige lihtsam on kinoast valmistada putru. Klaasi kinoa kohta peaks arvestama 400-500 ml vett. Soovitav on kinoad enne 2-3 tundi leotada ja seejärel paar korda veel läbi pesta (meie e-poes müüdava kinoa puhul pole see vajalik). Ja siis toimid nagu riisiga – kinoa potti ja vesi peale. Kõrgemal kuumusel võiks kinoa keeda ca 15 minutit ja seejärel veel pool tundi aeglasel tulel haududa.

Valmistatud putru võib maitsestada ürtide, võiga või serveerida seda köögiviljadega. Kui teete kinoaputru hommikusöögiks, sobivad lisandiks hästi mesi, pähklid, värsked ja kuivatatud marjad, puuviljad.

Kinoajahu sobib ka hästi pasta, leiva, muffinite, küpsiste jms valmistamiseks. Kinoast tehakse isegi šokolaadi.

Valge kinoa on pärast keetmist õhuline ja pehme, punane ja must kinoa hoiavad rohkem vormi. Punane kinoa on maitselt tugevam ja erineb ka tekstuurilt valgest, mille maitse on mõrum. Must kinoa on aga krõmpsuvam ning magusam kui punane või valge.

Kinoa kohta saad rohkem lugeda siit.