+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Maka juure pulber 500 g, mahe

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 70200500
7,00 €

Säilitada: kuivas, jahedas ja kaitstuna otsese valguse eest
Soovitatav päevane kogus: 10- 15 g päevas
100 g toodet sisaldab keskmiselt:
Energiasisaldus 1382 kJ/ 328 kcal;
rasvad 0,9 g, millest küllastunud rasvhapped 0,2 g;
süsivesikud 59 g, millest suhkrud 37 g; valgud 11 g; sool 0,1 g;
Vitamiin B2-2 mg ( 142,8 % *NRV); Raud- 13 mg (92,8 % *NRV);
Kaltsium- 350 mg (43,75 % *NRV); Tsink- 4,1mg (41 %*NRV);
Vitamiin B6- 0,3 mg ( 21,4 % *NRV); Vitamiin B1- 0,2 mg ( 18 % *NRV)
*NRV -päevane võrdluskogus

Kas teadsid, et levinud on kolme värvi makat: musta, punast ja kollast ning neid võib omavahel segada. Meie e-poes on müügil kaht värvi makajuure pulbrit. 

Iidne maka

Maka pärineb Peruust. Seda kasvatatakse Andide karmides tingimustes 3800–4500 m kõrgusel Peruu mägismaal Junini platool.

Inimesed on makat kasutanud juba sajandeid. Arheoloogide arvates on makat võib-olla toiduks tarbitud juba üle 10 000 aasta. Vanimad tõendid selle kasutamise kohta pärinevad ajast 8000 aastat e.m.a. ja kasvatamise kohta rohkem kui 5 000 aasta tagusest ajast. Arheoloogid on leidnud tõendeid, et taime kodustasid inkade eellased. Maka primitiivseid sorte on leitud kohtadest, mille vanuseks on määratud 1600 e.m.a. On teada, et makat on kasutatud selle toitainesisalduse ja raviomaduste tõttu juba 2000 aastat.
Maka oli kindlasti üks esimesi Andide elanike kodustatud taimi. See sai Andide kõrgmäestikus elavate inimeste toidusedeli oluliseks osaks, ja sellel oli ka kaubanduslik tähtsus.

Kus kasutada?

Makat kasutatakse mitmesuguste toitude valmistamisel, näiteks küpsistes, kookides, pudrus või kuivatatud laastudena. Seda lisatakse magustoitudele ja maiustustele, siirupile, moosile ja veinile. Maka pulbrit võib puistata hommikuhelvestele, lisada jogurtile või supile, segada piima, kuuma või külma veega (lisades ka piima ja mett) või mahladele (nt õuna-, jõhvika- või ananassimahlale), salatile või salatikastmele ning muudele toiduainetele.

Paljud peruulased võtavad 3–5 g makat päevas.

Loe rohkem meie blogist.