+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Rosinad Blue Thompson 1 kg, mahe

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 10901000
8,75 €
Koostisosad: Rosinad (99,5%) *, päevalilleõli (0,5%)*
Säilitada: kuivas ja jahedas (+8°C kuni +20°C)
*Kontrollitud mahepõllumajanduslikult
100 g toodet sisaldab keskmiselt: Energiasisaldus 1252 kJ/ 299 kcal;
rasvad 0,5 g, millest küllastunud rasvhapped 0,1 g;
süsivesikud 79,2 g, millest suhkrud 59,2 g; valgud 3,1 g; sool 0,028 g

 

Rosinad on kuivatatud viinamarjad, rosinate värvus sõltub viinamarja sordist aga ka kuivatusmeetodist.

 

Teatavasti sisaldab viinamari suurel hulgal puuviljasuhkrut, mis kuivatamisel kristalliseerub rosina välispinnale. Seepärast on rosinad vahetult pärast kuivatamist kergelt kleepuvad – nagu meega või siirupiga kokku saanud sõrmed – ja kleepuvad üksteise külge. Kastis on rosinad tihedalt üksteisega koos ja kui mingit õli pole, siis võib juhtuda, et kasti avamisel on seal sees lihtsalt üks rosinatest moodustunud kamakas. Mida aeg tootmisest edasi, seda rohkem rosin kuivab – kuigi palju sõltub säilitustingimustest jne.  Seega ka aeg soodustab suhkru kristalliseerumist. Mida magusam rosin – seda kleepuvam ta algul on.

 

Rosinate kleepumise vältimiseks lisatakse rosinatele veidi õli. Meie e-poes olevatel rosinatel Blue Thompson ja Sultanas on päevalilleõli sisaldus 0,05%. Sõltuvalt tootjast võib mõnel õli sisaldus ka suurem olla.

 

Põhjus, miks rosinaid kompvekkidega võrreldakse ongi nende suhkrusisaldus. Samas, nende glükeemiline indeks on madal.

 

Tõesti, rosinais on omajagu kaloreid, aga neid on ka viinamarjades. Selge on see, et iga toiduainega, olgu see ükskõik kui tervislike omadustega, peab olema mõõdukas. Nii ka rosinatega.

 

MILLISEID ROSINAID OSTA? Hästi oluline on, et rosinad oleksid värsked. Sõltumata sordist või päritolumaast, parima koguse vajalikke toitaineid saad värsketest rosinatest. Mahetoodangul on alates viljade korje hetkest maksimaalne lubatud “parim enne” periood 24 kuud. Maherosinad on valminud viinamarjadest, mis on kasvanud keskkonna-ja taimekaitsemürkideta ning neid pole töödeldud vääveldioksiidiga. Seega on maitse puhas ning pakendis olevaid rosinaid võid süüa ka eelnevalt leotamata.

 

KASUTAMINE TOIDUS. Kuigi rosinad on maitsvad ka niisama nosimiseks, leiavad nad sageli kasutust toidu valmistamisel, olgu tegemist salati, küpsetise, maiustuse vm roaga. Kes siis ei teaks riivitud porgandi salatit rosinatega, mis on ideaalne kooslus mahlasest, krõmpsust ja maitsetest. Seda on lihtne kodus teha ning see on taskukohane.

 

Rosinaid võid lisada magustamiseks suhkru asemel pudrule, jogurtile, smuutisse, müslile, tooršokolaadi või kaeraküpsistele. Need sobivad hästi köögiviljakotleti sisse, ka riivitud toore kaalikaga, samuti jäätise või koduse leiva sisse. Vahelduseks võid ju proovida india pähklitest, kaneelist ja rosinatest teha pähklivõid. Ka kanasalatisse võid koos õunatükkidega rosinaid lisada. Muffinite sõbrad võivad proovida püreestatud kõrvitsat koos linaseemnete ja rosinatega. Pastaroa sisse rosinaid panna tundub esialgu ehk veider, kuid kui seal on spinat, oad ja rosinad, on tulemuseks tõeliselt raua, proteiini ja kiudaineterikas roog. Ka kartulipudrule ja röstitud köögiviljadele võib rosinaid lisada. Lähis-Idas ja Aasias on rosinad levinud täiendus riisiroogadele.

Rosinatootmine on laialt levinud Araabia maades, kus islamiusk ei luba alkoholi tarvitada. Seepärast ei toodeta seal viinamarjadest veini, vaid tehakse viinamarjad rosinateks. Ehkki tegemist on kuivatatud tootega, sisaldavad rosinad ikkagi vett. Normaalseks loetakse, kui rosinate veesisaldus jääb 16...20% piiridesse. 

 Loe rohkem siit