+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Vanilje pulber 15 g mahe

partii *

Vaata parim enne kuupäeva!

Tootekood: 72600015
20,00 €

Päritolumaa: Paapua Uus-Guinea
Säilitada: kuivas ja jahedas
100 g toodet sisaldab keskmiselt: Energiasisaldus 1332 kJ/ 318 kcal;
rasvad 3,2 g, millest küllastunud rasvhapped 0,9 g;
süsivesikud 56 g, millest suhkrud 55 g; valgud 3,9 g; sool <0,1 g

Vanilje on üks vürtsidest, mille puhul paljud kipuvad eelistama odavaid, laiatarbetooteid, mille nimes sisaldub vanilje. Miks siis ikkagi valida (vähemalt aeg-ajalt) päris vanilje, mis on küll kallim, aga teda kulub vähem ja ka riskid on mõnevõrra väiksemad. 

Kõneldes vanilje pulbrist, räägitakse lõhna-ja maitseainest, mille päritoluks on Vanilla sugukonda kuuluvad orhideed, peamiselt Mehhiko päritolu. Sõna vanilla on tuletis hispaaniakeelsest sõnast, mis tähendab tõlkes väikest kauna. Asteegid on valmistanud vaniljest isegi veini. Eurooplaste tutvus vaniljega algas 16. sajandi esimesel poolel.

Vanilje on vürtsidelt kalliduselt teisel kohal safrani järel, sest vaniljekaunade kasvatamine on väga töömahukas. Poodides müüdav vanniliin on tööstuslikult toodetud vanilje aseaine. Mõnikord segatakse aga vaniljet odavamate segudega, et hind oleks madalam. Kaunad tuleb õigel ajal korjata, et need poleks toored ega liig valmid, kui nad iseeneslikult avanevad.
Vaniljekaunasid loetakse seda kvaliteetsemaks, mida pikemad nad on. Kaunade pikkus võib olla 5- 22 sentimeetrit.

Vaniljepulber on tumepruuni värvi, sel on äratuntav vanilje lõhn. Erinevalt tööstuslikust vaniljesuhkrust ei muuda looduslik vanilje toitu kibedaks.

Kasutamine
Vanilje sobib nii soolaste kui ka magusate roogade maitsestamiseks, hommikupudrule või müslisse, smuuti või kuuma joogi sisse. Samuti toorsalatitesse või kodustesse maiustesse.
Toitudes ja jookides kasutatakse vaniljet mitte ainult lõhna ja maitse andmiseks vaid ka
magustamise eesmärgil suhkrusisalduse vähendamiseks. Mõnedes riikides on tuntud ka vanilje lisamine toidu sisse eesmärgiga kaitsta hambaid kaariese eest.

Vaniljet kasutatakse ka meditsiinitööstuses nt siirupite magustamiseks, samuti on vanilje kasutusel parfüümide tootmises.

 Loe rohkem juba meie blogist