+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Agaavisiirupit kulub teadlikul tarvitajal vähe

15.03.2020 / 0 kommentaari
Agaavisiirupit kulub teadlikul tarvitajal vähe

Armastusest e-poest leiad müügilt agaavisiirupit 450-grammises pakendis. Agaavisuhkur on suurepärane suhkru alternatiiv, milles on väga kõrge fruktoosi sisaldus. Agaavisiirupit peaks kasutama mitu korda väiksemates kogustes kui tavalist suhkrut. Osta endale agaavisiirup SIIT.  

Foto: depositphotos

Mehhikos ja teistes Ladina-Ameerika riikides on agaavisiirupit kasutatud sajandeid. Lääne-Euroopas on tegemist tõelise hitt-tootega. Agaave on enam kui 200 liiki ja neid kasvatatakse üle kogu maailma. Suurimad agaaviistandused on Põhja-Ameerika edelaosas ulatudes Lõuna-Ameerikani välja. Enamus agaavisiirupist on tehtud nn sinisest agaavist, samast taimest valmistatakse ka tekiilat. Agaavisiirupi kodumaal Mehhikos usutakse sel taimel olevat ravivaid omadusi ning taime mahla keedetakse, et saada magusat „agaavimett“.

Agaavisiirupit võib toitainete sisalduselt võrrelda vahtrasiirupi või meega. Võrreldes meega on agaavisiirupi maitse neutraalsem ning sel puudub igasugune järelmaitse.

Agaavisiirupit kulub toidus märksa vähem

Agaavisiirup on umbes 1,5 korda suhkrust magusam, mistõttu kehtib lusikareegel, et 1 sl agaavisiirupit = 3 sl rafineeritud suhkrut.

Heledal agaavisiirupil on mahe, peaaegu neutraalne maitse, mistõttu eelistatakse seda hõrkude toitude ja jookide magustamisel. Heledam siirup sobib nt kohvi, tee, puuviljajookide, küpsetiste, smuutide, salatite, mooside ja tarretiste maitsestamiseks. Samuti lisa seda jäätisele, jogurtile ja valmistoitudele, mille maitseomadusi sa ei soovi muuta/täiendada.

Merevaigukarva siirupil on keskmise tugevusega karamelline maitse, mistõttu sobib see tugevamate maitsetega toitude täiendamiseks. Sellega saad taas lisada maitsenüansi teele, külmadele ja kuumadele teraviljaroogadele, pannkookidele, vahvlitele, proteiinijookidele, küpestatud roogadele ja kastmetele.

Tume agaavisiirup omab intensiivset karamellist maitset, mis kumab läbi ka toitudest. Niisiis tumeda siirupi kasutamisel soovitame jälgida eriliselt palju valatavaid koguseid. Nii merevaigukarva kui ka tumedat siirupit kasutatakse „otse pudelist“ meetodil pannkookidel, vahvlitel või röstitud saial/leival.

Foto: unsplash

Agaavisiirupi fruktoosi sisaldus on väga kõrge

100 grammis tumedas agaavinektaris on ca 304 kalorit, millest süsivesikuid on 76 grammi, millest kõik moodustab suhkur. Keskmine fruktoosi sisaldus Armastusest e-poes müügil olevates toodetest on 70 - 74 protsenti.

Kui on soov kaalu langetada, mida siis kasutada, kas mett, suhkrut, agaavi- või vahtrasiirupit? Küsimus pole siinkohal niivõrd tervislikkuse aspektis kuivõrd maitse-eelistustes. Agaavisiirupit tuleb samuti kasutada mõõdukalt, mitte nii palju, kui süda lustib. Supilusikatäis agaavisiirupit sisaldab umbes 60 kalorit, sama kogus suhkrut aga keskmiselt 40 kalorit. Seega kalorite vähendamiseks oma menüüs, peaks agaavisiirupit kasutama oluliselt vähem kui tavalist suhkrut. Samas siirup on magusam, mistõttu peaks koguse vähendamine olema igati võimalik.

Soovitav päevane suhkrukogus ei tohiks tervetel naistel ületada 6 ja meestel 9 teelusikatäit päevas. Soovitame diabeedikutel, lapseootel naistel ja ainevahetushäiretega inimestel nõu pidada arstiga, kas toodet võiks tarvitada ning millistes kogustes.

Mahe vs mittemahe siirup

Standardid mahe-agaavisiirupile on kõrged. Peamine erinevus maheda ja mittemaheda siirupi vahel on tootjagarantii, et agaavide kasvatamisel pole kasutatud keemilisi taimekaitsevahendeid ning tootmisel kunstlikke kemikaale ega geneetiliselt muundatud organisme.

Maheistandused on väga väikesed, sest suurtes istandustes on peaaegu võimatu kunstkemikaale kasutamata ära hoida niiskuses ja kuumuses hästi levivaid taimehaigusi ning putukakahjustusi.

Agave tequilana

Niinimetatud sinise agaavi süsivesikud või suhkrud saavutavad oma küpsuse 5-7 aasta vanustel taimedel. Seda sorti kasvatatakse ainult Kesk-Mehhiko sertifitseeritud istandustes, peamiselt Jaliscos. Sinise agaavi süsivesikud peituvad taime südamikus, mis meenutab oma välimuselt pärast lehtede eemaldamist ananassi. Mahepõldudel korjatakse saak käsitsi, kasutades selleks lihtsat terariista. Lehed jäetakse põllule, et pinnast väetada ning vähendada erosiooni mõju. Kogenud põllumees suudab ca 50 kilose südamiku puhastada vähem kui 5 minutiga.

Maheda ja mittemaheda agaavisiirupi töötlemisprotsess algab küll sarnaselt, kuid mahetoodangu töötlemisprotsess on oluliselt lühem ning lisaainete vabam.

Südamikud viiakse sõltuvalt kasvatajast veskisse purustamiseks või pressimiseks. Purustamise-pressimise käigus tekkinud viljaliha jäägid viiakse taas põldudele väetiseks. Veskis saadakse purustamise käigus südamikest mahl, milles on palju süsivesikuid ja inuliini. Inuliin on raskesti seeditav taimne kiudaine, mis muutub inimesele seeditavaks glükoosi ja fruktoosina.

Üks võimalik töötlemisviis mahetoodangul on termiline hüdrolüüs, kus agaavimahla mõjutatakse erinevate temperatuuridega. Heledat agaavisiirupi kuumtöödeltakse samal temperatuuril, millel piima pastöriseeritakse. See on kokkusattumus, sest eesmärk ei ole mahla pastöriseerimine, vaid inuliini muutmine glükoosiks. Mahesiirupi tootmisel võidakse kasutada ka looduslikke ensüüme.

Seejärel mahl kurnatakse, et eemaldada liigsed taimeosakesed. Agaavinektari värv sõltub sellest mitu korda mahla kurnatakse. Toorsiirupit kurnatakse väga vähe, mis tähendab, et säilib sellele iseloomulik merevaiguvärv ja ka tugevam maitse. Pärast iga kurnamist kuumutatakse siirupit taas madalal tulel, mille käigus mahl pakseneb. Tume värvus säilib agaavisiirupil, mida pole filtreeritud, mistõttu on selles ka suurem kontsentratsioon agaavitaimes leiduvaid mineraale. Kurnatud siirup pannakse anumatesse, mida jahutatakse külma veega.

Foto: depositphotos

Agave salmiana

Mehhiko keskosas on veel piisavalt metsikuid alasid, kus see agaaviliik kasvab. Täiskasvanud agaavitaimedel areneb lillevars, mille eemaldades avaneb kausikujuline süvis, kuhu koguneb nn mesivesi. Taim toodab seda vedelikku 6-8 kuud ja seda tühjendatakse iga päev. Kohe pärast korjet viiakse vedelik töötlemisse, kus lisatakse mahedat, taimset ja teraviljavaba ensüümi, mis muudab suhkrumolekulid lihtsamateks puuviljasuhkruteks. 

Enne siirupi pakendamist läbivad kõik partiid laboritestid. Nendes selgub ka fruktoosi- ja glükoosi protsent. Näiteks tumedal agaavisiirupil ulatub fruktoosisisaldus 75% ja glükoosisisaldus 26%-ni.

Võimalikud kõrvaltoimed

Kuna meile on oluline tarbijate teadlikkus, rõhutame, et vaatamata agaavisiirupi madalale glükeemilisele indeksile, jääb fruktoos fruktoosiks, mis seedimise käigus muutub inimorganismis energiaks (rasvaks). Seega on esmatähtis jälgida sellegi magusaine puhul koguseid ning arvestades selle kalorsusega, võiks agaavisiirupi kogused olla vähemalt poolteist korda väiksemad võrreldes rafineeritud suhkruga. 

Agaavisiirupit ei tohiks kasutada inimesed, kellel on fruktoositalumatus. Fruktoosiga liialdamine mõjub organismile kahjulikult, eelkõige on ohus neerud.

USA Diabeediühingu soovituste kohaselt peaks agaavisiirupi tarbimist jälgima samamoodi nagu valge ja pruuni suhkru, mee, vahtrasiirupi ja kõikide teiste magustajate kasutamist.

Allikad: webmd.com, healthline.com, wikipedia.org, wholeandnatural.com, naturelwest.eu, wholesomefoods.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.

Kommentaarid