+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Aju tegevusele kasulikud toiduained ja snäkid

12.04.2021 / 0 kommentaari
Aju tegevusele kasulikud toiduained ja snäkid

Paljude jaoks tähendavad snäkid midagi, milles on palju suhkrut, kunstlikke kemikaale ja ebatervislikke rasvu. 

Snäkk ei pea olema tingimata ebatervislik ning võib hoopis soodustuada sööja ajutegevust ja muuta inimese seejärel õnnelikumaks ja tervemaks.

Missuguseid toiduaineid peaks tarbima aju tegevuse parandamiseks?

KAKAOTOOTED. Tegemist võib olla tumeda šokolaadi, kakaojoogi või hoopis kakaoubadega – kõik on sobilik. Looduspuhas kakao varustab organismi antioksüdantidega ning aitab toota endorfiine. 

KOOKOSTOOTED. Kookoslaastudes ja külmpressitud kookosõlis olevad rasvad on tervislikud, aitavad ajutööle kaasa ning neil on tuvastatud Alzheimeri tõbe ennetav toime. Kookosõli saad kasutada toitude valmistamisel. Kookoslaastud on mõnus snäkk, mida saad süüa vahepalana või lisada snäkisegudesse.

MANDLID. Mandlid on äärmiselt kõrge kaltsiumi sisaldusega, aga ka proteiini ning kasulike rasvade allikas, mis tulevad kasuks ajutegevusele. Lisaks sisaldavad mandlid rohkelt E-vitamiini, mis suurendab aju aktiivsust nind aitab kaasa aju tööle. 

BRASIILIA PÄHKLID.  Sisaldades ohtralt proteiini ning seleeni on brasiilia pähklid heaks snäkiks enne ja pärast treeninguid või ka proteiini lisaallikaks. Lisaks aitavad ennetada Alzheimeri ning dementsuse teket, on kasulikud südame veresoonkonnale. 

MAAPÄHKLID. Maapähklites on rohkelt proteiini, kasulikke rasvu, mis aitavad täiskõhutunnet säilitada. Lisaks on need üpris odavad. Seega võid julgesti katsetada, kuidas maitseb isetehtud maapähklivõi või lisada neid purustatuna salatitesse, küpsistesse, pudrule, smuutisse ja loomulikult isiklikku snäkisegusse.

KREEKA PÄHKLID. Kreeka pähklis sisalduvad Omega-3 rasvhapped on ajule eluliselt vajalikud. Omega-3 rasvhappeid on kreeka pähklites rohkem kui teistes pähklites. Kreeka pähklites on ka arvestatavas koguses B12 ja B6 vitamiine, mis ennetavad mälu halvenemist.

MAKADAAMIA PÄHKLID.  Sisaldades rohkelt kasulikke rasvu, on need kasulikud ka ajule. Lisaks sisaldavad ohtralt B1-vitamiini, mis toetab närvisüsteemi toimimist. Samuti leidub selles ohtralt mikroelemente, nagu näiteks kaaliumi ja magneesiumi, mis aktiveerivad aju vereringet ning aitavad vähendada peavalusid. 

PISTAATSIA PÄHKLID  Kõrgekvaliteedilise pistaatsiapähkli tunneb ära rohekas-kollasest värvusest, millel on sekka lillat. Pistaatsiapähkel on kõige valgurikkam pähkel. Pistaatsiapähklites on arvestatav kogus vaske, mis aitab organismil toidust rauda omandada ja sel moel üldist väsimust ennetada.

KÕRVITSASEEMNED. Kõrvitsaseemnete kasuks räägib nende suur tsingi, A-vitamiini ja omega-3 rasvhapete sisaldus – piisav päevane kogus on sööja peotäis. Pea meeles, et kuumtöötlemine nt röstimine hävitab ka kõrvitsaseemnete kasulikke omadusi, seepärast on kõige parem süüa neid naturaalsena. Kui niisama krõbistamine ei tundu siiski ahvatlev, võid täiendada seemnetega erinevaid roogasid: puder, salat, ühepajatoit (nt kinoa, riisi või läätsedega), müsli, küpsetised...

PÄEVALILLESEEMNED. Pingeline aeg nagu eksamiperiood või kiiresti lähenevad tähtajad toovad kaasa stressihormoonide kasvu. Stressitaseme madalal hoidmiseks vajad päevalilleseemneid. 

BANAAN. Kuigi banaanid on tuntud enda rohkem kaaliumi sisalduse poolest, ei ole väga laialt levinud teadmine, et kõigest ühes banaanis leidub keskmiselt 500 mg kaaliumi. See aga on juba piisav kogus, et vähendada vererõhku ning aidata vähendada ajutrombide teket. Nimelt on leitud, et umbes 1600 mg kaaliumi on piisav, et vähendada insuldiriski koguni viiendiku värra.

KIKERHERNED. Röstitud kikerherned teevad praegu snäkimaailmas tõelist võidukäiku. Need on mõnusalt krõmpsuvad ja mis peamine – tervislikud. Röstimiseks lisa neile maitseaineid (näiteks kurkumit ja musta pipart) ja pane 45-60 minutiks praeahju. Võid proovida ka mee ja kaneeliga.

KINOAKinoaseemned aitavad taastada organismi rauavarusid. Nii paraneb ajuverevarustus ning õppimine tundub lihtsam. 

KURKUM. Järgmise riisiroa kindel koostisosa olgu kurkum (ja must pipar, mis kurkumiini toimet võimendab). Kurkum sobib ka praeahjus küpsenud kartulilaastude, linnuliha, köögi- ja kaunviljade maitsestamiseks. Lisaks võid teha kurkumipiima, teed või lisada seda meele.

MOORUSPUU MARJAD. Öeldakse, et soolestik on meie teine aju. Päevane unisus, isud ebatervisliku toidu järele ja närvilisus võivad anda märku, et soolestikus on vohama hakanud pärmseene bakterid. Mooruspuu marjad aitavad korra soolestikus majja lüüa.  

Allikad: canada.national.edu, www.snacknation.com, bebrainfit.com/brain-food-snacks, www.fastweb.com, www.brainmdhealth.com

Kommentaarid