by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 15.11.2020
Kuivatatud basiiliku leiad Armastusest e-poes 30g pakendis. Basiilik on üks olulisemaid pesto koostisosi ning samuti peetakse seda traditsiooniliseks pasta tomatikastme maitsestajaks. Mahe basiiliku leiad müügilt SIIT
Basiilik on ürt müntide perekonnas, mis on laialdaselt kasutusel Itaalia köögikultuuris. Basiilikul on tavaliselt rohelist värvi ja sellel on hästi lõhnav, magus lõhn ja piprane, terav maitse. Basiilikul on laiad lehed, millel on tasane tekstuur. Vürtsbasiilikut on lihtne kodus kasvatada.
Foto: unsplash
Basiilikut müüakse värske ja kuivatatuna. Kuivatatud basiilik on intensiivsema maitsega ning seetõttu soovitatakse retseptides kasutada kuivatatud basiilikut kolm korda väiksemates kogustes kui värsket basiilikut. Näiteks üks teelusikatäis kuivatatud basiilikut ühe värske supilusikatäie värske vürtsbasiiliku asemel.
Enne vürtsi kasutamist tuleks seda vee all loputada ning õrnalt veest vabaks raputada. Lehed lõigutakse roogadesse ribadeks või vaba käega hakitakse parajateks tükkideks. Samuti lisatakse neid tervetena pitsakatteks.
Kõige tugevama maitse saamiseks lisa värske basiilik roale kõige lõpus või siis kuivatatud basiilik kohe kokkamist alustades, et ürdil oleks aega pehmeneda ning maitseelamust toetada.
Suuremas osas pesto retseptides kasutatakse Parmesani juustu, aga hästi sobib ka vängema maitsega Romano juust. Pestosse purustatakse tavaliselt seedermänniseemneid, kuid need saab asendada soovi korral kreeka pähklitega. Basiiliku tugeva maitse leevendamiseks, võid vahetada pooled basiiliku lehed välja värskete beebispinati lehtede vastu.
foto: unsplash
Basiiliku pesto tegemiseks läheb tarvis:
- 2 tassitäit värskeid basiiliku lehti
- ½ tassitäit värskelt riivitud Parmesani või Romano juusut
- ½ tassitäit oliiviõli
- ⅓ tassitäit seedermänniseemneid (või tükeldatud kreeka pähkleid)
- 3 hakitud küüslauguküünt
- ¼ tl soola (oma maitse järgi lisa vajadusel rohkem)
- ⅛ tl pipart
Kuidas teha? Purusta köögikombainis vürtsbasiilik ja seedermänniseemned. Lisa sekka küüslauk ja juust ja purusta uuesti kuni tekib ühtlane segu. Samal ajal kui köögikombain töötab, vala vaikselt ühtlase joana segusse oliiviõli. Oliiviõli tuleb juurde lisada aeglaselt, et see pestosse korralikult imenduks. Lõpetuseks maitsesta soola ja pipraga. Valmis pestot saad kasutada pasta kastena, kartulite ja/või võileiva kattena.
Kuidas pestot teha, saad vaadata ka sellest videost:
Basiilikut süüakse sisse liiga väikestes kogustes, et sellest oleks tervisele eriliselt kasu. Samas on ürti kasutatud traditsioonilises Hiina meditsiinis ja Ajurveeda meditsiinis sadu aastaid ravides sellega seedimishäireid ja putukate hammustusi. Tänapäeval uuritakse, kuidas basiilikus leiduvad õlid saaksid kaasa aidata tervenemisele.
Alusta basiiliku kasvatamist kodus eraldi pottides ja väljas kasvatades külva seemned maha peale külmasid ilmi, kui maapind on juba soe. Basiilik on troopiline taim, mis ei talu hästi külma. Aseta taim päikese kätte hästi-kuivendatud mulla sisse, mida on rikastatud komposti ja muude looduslike materjalidega. Teiste köögi taimedega hoia basiilikuga vahet, sest basiilik vajab kasvamiseks rohkelt vett. Väljast too basiilikutaimed enne suuri külmasid sisse. Näpsa vahet ja vahel basiiliku taime küljest tärkavaid õienuppe, et taim saaks suunata kogu energia lehestiku tootmisse.
Foto: unsplash
Allikad: thespruceeats.com, simplyrecipes.com, goodhousekeeping.com
Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu.
Sind võivad veel huvitada järgmised artiklid:
Põhjalik artikkel mustast piprast
Kokkuvõtlik artikkel kurkumi kasulikkusest ja kasutamisest
Kuidas teha maitsvat risottot?