by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 11.08.2021
Mahe Brasiilia pähklid on Armastusest e-poes müügil 200- ja 500-grammistes pakendites. Päevas piisab ainult 1 Brasiilia pähkli söömisest, et täita piisav seleenivajadus. Brasiilia pähkli koor on nii kõva, et seda suudavad katki teha vaid kaks looma maailmas. Osta Brasiilia pähkleid endale SIIT.
Foto: pixabay
Brasiilia pähklid ehk parapähklid kasvavad Amazonase vihmametsades kõrgematel aladel. Veel võib leida Brasiilia pähklipuid peamiselt Peruust, Boliiviast ja Brasiiliast. Brasiilia pähklipuud kasvavad kuni 50m kõrguseks ja võivad elada üle 500 aasta vanuseks, mis teeb neist ühed kõrgeimad ja vanimad puud Amazonase vihmametsades.
Brasiilia pähklipuud saavad paljuneda ainult tänu unikaalsele närilisele - Lõuna-Ameerika aguutile - Amazoni vihmametsades. Lõuna-Ameerika aguuti suudab katki teha Brasiilia pähkleid kaitsva tugeva koore. Peale kõhu täis söömist matab näriline ülejäänud Brasiilia pähklid tagavaraks maha ning tihtipeale unustab need. Kuna Brasiilia pähkli vilja koor on niivõrd tugev, tuleb kasutada nende katki tegemiseks lausa kirvest või matšeetet. See tähendab seda, et maailmas on ainult kaks looma, kes suudavad avada Brasiilia pähkli vilja, üks on aguuti ja teine on inimene.
Foto: pixabay
Brasiilia pähkli viljad on ümmargused nagu kookospähklid. Nad on keskmiselt 10cm - 15cm läbimõõduga ning neid katab tugev kest. Vilja sees on tavaliselt 18-20 Brasiilia pähklit. Tegelikkuses ei ole Brasiilia pähklid üldse pähklid, vaid hoopis seemned ning nad on lähedamalt seotud hoopis mustikate kui näiteks kreeka pähklitega.
Brasiilia pähkleid kasvatatakse üsna vähe spetsiaalsetes kasvandustes. Looduses tegeletakse viljakoristusega tavaliselt detsembrist märtsini. Sellel ajaperioodil tuleb olla Brasiilia pähklipuude ümbruses eriti ettevaatlik, sest 50m kõrguselt kukkuvad rasked viljad jõuavad maapinnani ligi 80km tunnikiirusega kukkudes sellelt kõrguselt maa sisse.
Brasiilia pähklid jõudsid alles 17. sajandil Euroopasse Hollandi kauplejate kaudu ning siis võttis veel ligikaudu 100 aastat aega, et nad saavutaksid populaarsuse.
Kui sa soovid Brasiilia pähklite töötlemisprotsessi ja muu huvitava kohta pikemalt kuulata, vaata järgmist videot:
Brasiilia pähkel on väga toitainete- ja energiarikas. Võrreldes teiste pähklitega on Brasiilia pähklites kõige rohkem seleeni, millel on oluline ülesanne meie kehades. Seleen on vajalik kilpnäärme paremaks toimimiseks. Lisaks mõjutab seleen immuunsüsteemi ja rakkude kasvu. Brasiilia pähklid on hea viis, kuidas hoida seleeni kogust normis või vajadusel seda tõsta. Uuringud on näidanud, et ainuüksi kahe pähkli söömisest päevas piisab, et seleenitaset kehas tõsta.
Brasiilia pähklites on ohtralt tervislikke rasvasid, antioksüdante ja mineraale, mis võivad vähendada südamehaiguste saamise riski. Samuti on Brasiilia pähklite tarbimine kasulik ülekaalulistele inimestele, kuna parandab veresoonte toimimist ning alandab kolesterooli taset.
Kuna nendes on palju antioksüdante, võivad parapähklid aidata ennetada oksüdatiivset stressi. Pikaaegne oksüdatiivse stressi kestmine võib põhjustada või süvendada erinevaid haigusi, nagu näiteks vähki ja südamehaiguseid. Nimelt aitab maks lagundada seleeni proteiiniks, mis eemaldab liigseid radikaale. Liigsed radikaalid on oksüdatiivse stressi põhjustajad.
Foto: pixabay
Lisa tükeldamata Brasiilia pähklid hommikuputru - või müslisse. Riivituna või tükeldatuna sobivad nad madala rasvasisaldusega kookidesse. Brasiilia pähklid on üsna magusad, nii et neid koogi valmistamiseks kasutades ei pea lisama nii palju suhkrut.
Brasiilia pähklid on suurepärased ka röstituna ning õrnalt soolatuna. Lase nad madalal kuumusel pruuniks ning lisa näpu otsatäis soola.
Parapähklid on veel heaks proteiiniallikaks riisiroogadesse, salatitesse ja juurviljasegudesse. Riivi brasiilia pähklid ning lisa neile natukene õli ning küüslauku ja saad mõnusa tervisliku leivakatte.
Vaja läheb:
- 250g tükeldatud Brasiilia pähkleid
- 400g head tomatipastat
- 1 suur sibul - kooritud ja hoolikalt tükeldatud
- 1 purustatud küüslauguküüs
- 2 teelusikatäit pune
- natuke meresoola ja musta pipart
- täistera pastat
- parmesani juustu maitsestamiseks
Pehmenda oliiviõlis suurel pannil tükeldatud sibul. Lisa tomatikaste, vürtsid, sool ja pipar. Hoia tulel umbes 45 minutit kuni kaste on paks. Sega sisse Brasiilia pähklid ning kuumuta kaste taas korraks üles. Lõpetuseks vala kaste spagettidele ning riivi peale parmesani juustu. Valmis! :)
Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu.
Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.
Sind võivad huvitada järgmised artiklid. Klõpsa sind huvitaval lingil:
Põhjalik artikkel india pähklitest
Kokkuvõttev artikkel kreeka pähklitest
Artikkel pistaatsia pähklite kasulikkusest
Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvutustus.
Allikas: nowfoods.com, modernfarmer.com, susanelkin.co.uk, healthline.com, medicalnewstoday.com