+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Datlid on ideaalsed magusasõbrale

06.02.2020 / 0 kommentaari
Datlid on ideaalsed magusasõbrale

Armastusest e-poes on müügil mahe Deglet Nour datlid 500-, 1000- ja 5000-grammistes pakendites ning tükeldatud datlid 1000- ja 4000-grammistes pakendites. Datlid on enda toitainete sisalduse poolest sobivaks alternatiiviks kuivatatud banaanidele. Datlid leiad müügilt siit

Foto: unsplash

Datli algne kodumaa on teadmata. Siiski arvatakse, et esimesena hakati neid kasvatama praeguse Iraagi ümbruses. Ladinakeelne liiginimi dactylifera tuleneb antiik-kreeka sõnast dáktulos ja tähendab sõrme. Datlid on olnud Lähis-Ida rahvaste ja Induse jõe oru elanike põhitoiduks tuhandeid aastaid. Piiblis mainitakse datleid enam kui 50 ning Koraanis enam kui 20 korda. 

Datleid on Lähis-Idas kasvatatud enam kui 4000 aastat. Kulub 4-8 aastat enne, kui datlipalm hakkab vilju kandma.  Deglet Nour sort on tuntud kui “kuninglik dattel” ja sageli kasutatakse kirjanduses selle kohta nimetust “kõikide datlite kuninganna”. Kõige suurem Deglet Nouri tootja on Tuneesia, millele järgneb Alžeeria. Nendest riikidest pärineb ka enamus Euroopa Liidus müüdavatest datlitest. Peaaegu kõik EL-s müüdavatest datlitest on kuivatatud. 

Datlite koristus on tööjõu intensiivne kurnav tegevus. Datlipuud kasvavad keskmiselt 23m kõrguseks. Tihti kasutatakse nende korjamiseks ikka veel inimtööjõudu, kus inimene peab ronima selle kõrge puu otsa lauspäikse ning 40 kraadise palavusega. 

Foto: huffpost.com

Deglet Nour dattel ei ole nii magus

Deglet Nouri värvus võib olla punakast merevaiguseni, tekstuur on tihe, aga siiski pehme ning maitse on datlil parajalt magus. Teine levinud datlisort Euroopas sh Eesti poodides on Medjool dattel, mida osa kliente peab liiga magusaks. Medjool datlid on tugevalt karamellised, tekstuurilt samamoodi pehmed ja kergelt nätsked. Deglet Nour datlid on veidi väiksemad kui Medjool sordi omad. Vilja pehmus sõltub glükoosi, fruktoosi ja sahharoosi sisaldusest. Igas Deglet Nour datlis on ca 20 kalorit, Medjoolis sõltuvalt suurusest ca 66 kalorit.

Puuviljadest on datlid siiski ühed magusamad tänu kõrgele puuviljasuhkru sisaldusele. 

Datlite 6 kasulikku omadust

1. Kõht korda. 

100g datlites on 8g kiudaineid. Kiudained aitavad ennetada kõhukinnisust jt seedeprobleeme, neid läheb vaja tervisliku kehakaalu saavutamiseks ja hoidmisel. Päevane kiudainete kogus, mille inimene peaks toidust saama, on sõltuvalt soost ja vanusest 20-35 grammi. Niisiis aitab juba väikene kogus datleid jõuda sellele eesmärgile tunduvalt lähemale. 

2. Ajutoit. 

Erinevate uuringute kohaselt aitab datlite söömine ennetada ajus stressi ja põletikulisi seisundeid. Datlites on rohkelt antioksüdante, aminohappeid jpm toitaineid, mis aitavad ennetada Alzheimeri ja dementsust.

3. Südamele hea. 

Datlites palju kaaliumi, mis alandab vererõhku ja vähendab insuldi ja infarkti ohtu. 

Foto: pixabay

4. Silmad selgeks! 

Kanapimedusega seostatakse A-vitamiini puudust organismis. A-vitamiini vajavad silmad, kui need tunduvad kuivad või kergelt põletikulised. Datlite kõrge A-vitamiini sisaldus aitab paremale nägemisele kindlasti kaasa.  

5. Tugevad luud. Datlites sisalduv boor (keemiline element B) on luustiku tervise tagamisel väga oluline. Boor koos kaaliumi, fosfori, magneesiumi ja kaltsiumiga on kombo, mis ennetab luude hõrenemist. Mahedatlitest on lisaks leitud mangaani, seleeni ja vaske, mis on samuti luustikule kasulikud.

6. Kaitseb kiirguse eest. Elektromagnetlained ja kiirgused meie nutitelefonidest, WiFi seadmetest jms mõjutavad meie organismi. Tugev kiirgus tekitab organismis ülitundlikkusreaktsioone, mis väljenduvad nt allergilise nohuna. USAs on läbi viidud ka esmaseid uuringud, kas ja kuidas toitudes organismi toetada kiirguse vastu - datlite puhul toodi esile, et neid tarvitanud inimestel vähenesid organismis põletikunäitajad.  

Datleid kasutatakse peamiselt magustoitudes

Kuivi ja pehmeid datleid võib süüa vahepalana, kuid neile võib valmistada ka täidise mandlitest, pähklitest, apelsini- ja sidrunikoorest, martsipanist või juustust.

Foto: unsplash

Poolikutele datlitele võib peale lisada glükoosisiirupit või kasta need šokolaadi. Tükeldatud datleid võib kasutada suhkruasendajana magustoitudes või küpsetistes. USAs on laialt levinud datlileib.

Vahutav datlijook on populaarne islamimaades vahuveini alkoholivaba asendajana. Lõuna-Hispaanias aga keeratakse datlid peekoniriba sisse ja praetakse kergelt.  

Energiabatooni retsept

Vaja läheb:

  • 150g datleid

  • 150g vabal valikul kuivatatud puuvilju

  • 150g datleid

Rösti pähklid parajalt krõbedaks. Lisa toidukombaini kõik koostisosad ning pane masin tööle seniks, kuni alles on jäänud väikesed tükikesed. Vormi saadud segust kera. Seejärel suru kera sobivasse nelinurksesse vormi, tasanda ning pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi. Lõika külmunud segust kuni 8 energiabatooni. Ja ongi valmis! 

 

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvutustus

 

Allikas: wikipedia.org, healthline.org, webmd.com, www.thekitchn.com

 

 

Kommentaarid