+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Dulse - peekonimaitseline supertoit

07.03.2020 / 0 kommentaari
Dulse - peekonimaitseline supertoit

Dulse ehk Atlandi punavetikas (Palmaria palmata) on tihke ja nahkja struktuuriga punakaspruun vetikaline. Maitse, värvitoon ja kasvukiirus sõltuvad vetika kasvukohast. 

Foto: depositphotos

Kõige varasemad teated dulse tarvitamisest pärinevad munkadelt, kes korjasid dulset Iirimaa rannikult, 1400 aastat tagasi. Seetõttu tuleneb sõna  “dulse” iiri keelest. Iirimaal tuntakse dulsest tehtud snäkki dillisk. Kahtlemata on tegemist Iirimaa populaarseima vetikalisega. Seda on müügil nii tervisepoodides kui ka kalaturgudel, dulset saab osta ka kohalikelt ettevõtjatelt – umbes nagu kaluritelt kala. Dulse korjeaeg on tavaliselt juunist septembrini. Pärast korjet puhastatakse vetikad merikarbi ja teistest väiksematest tükkidest.  Dulse korjajatele on Iirimaal suisa eraldi ametinimetus - dulsers.

Euroopas on dulset korjatud ja tarvitatud aastasadu, siis USAs on tegemist suhteliselt uue supertoiduga, kuigi dulse kasvab ka Vaikse ookeani põhjakallastel. 

Seda tüüpi punast vetikat on leitud lausa 1,2 miljonit aastat vanalt fossiililt Kanadas, mis tähendab, et dulse on maakeral eksisteerinud juba pikka aega. Kui 

Dulset peetakse vetikamaailma delikatessiks. Sellel on kergelt nätske tekstuur, enamasti tarvitatakse vetikat, kas kuivatatuna või röstituna.

Foto: depositphotos

Dulse söömiseks on päris mitu võimalust

Dulse on laialt levinud toidu ja ravimtaimena Põhja-Iirimaal, Islandil ja Kirde-Ameerikas.

Loode-Iirimaal süüakse dulset kuivatatud ja küpsetamata snäkina. Islandil on kombeks dulset süüa koos võiga, levinud on ka juustukattega ahjus küpsetatud dulse ja dulse salsakastmes.

Lisa dulset küpsetistele või põhiroogadele. Kasuta dulset koos salatilehe ja tomativiiluga võileiva vahel. Samuti võib dulsega maitsestada maapähklivõid, salateid ja kastmeid. Soolasesse smuutisse on dulse mõnus täiendus.

Praetuna omandab see vetikas suitsuse peekoni maitse. Peekonimaitselist dulset saad nautida, kui röstid dulset pannil kookosrasva või muu õli sees 3-4 minuti vältel samal ajal pidevalt segades.

Soolase maitse vähendamiseks võid dulset eelnevalt leotada, samas, kui kasutad dulset näiteks toorsalatis või värske kraamiga tortillas, ei ole leotamine vajalik. 

Foto: depositphotos

Mida kujutab endast mahe dulse?

Erinevalt spirulinast või klorellast, kus mahetoodang pärineb enamasti kasvandustest (sest looduslikud veekogud nende kasvupiirkondades on sageli reostunud), on dulse kasvukohaks jahedad ookeaniveed. Väljaspool Euroopat kasvatakse dulset vetikafarmides, kuid Euroopa päritolu nn Atlandi dulset korjatakse ookeani kallastelt. Tõusu ajal kuni 25m sügavusel asuvad vetikad, korjatakse käsitsi mõõnaperioodil ning kuivatatakse hiljem aeglaselt, et säiliksid kõik vajalikud toitained. Mahe dulse pärineb ettevõtetelt, kes kontrollivad regulaarselt vee kvaliteeti ja vetikate toitainete sisaldust. Analüüsid teevad kindlaks, kui puhas on iga korje.

Dulse on sarnaselt spirulinale ja klorellale väga toitainerikas

Dulse on põhimõtteliselt rasvavaba ning selles on ka väga vähe süsivesikuid. Dulses on rikkalikult kaltsiumi, magneesiumi, fosfori, rauda, kroomi ja kaaliumi. Vitamiinidest on vetikas enim B12-, B6-, A- ja C-vitamiini. B12-vitamiini leidub valdavalt loomsetes saadustes - seetõttu on dulse eriti oluline taimetoitlastele. Külmad käed ja jalad on üks märk kehvast vereringest. Raud aitab kaasa hemoglobiini taastootmisele ning vereringe normaalsele toimimisele. Ebapiisavast rauatasemest veres võivad märku anda seedehäired, peavalud, kognitiivse võimekuse langemine, üldine nõrkus ning aneemia.

Dulse kasuks räägivad veel rikkalik kiudainete ja proteiini sisaldus. Valke on dulses isegi rohkem kui kikerhernestes, mandlites või seesamiseemnetes. Kiudained aitavad seedimist korrastada - leevendada kõhulahtisust kui ka –kinnisust ning vähendada sooltes gaase ja krampe. Mineraalid aitavad tagada tugeva luustiku ning liigeste ja nende vahelise sidekoe kujunemise.

Antioksüdantide rikas dulse aitab organismil paremini toime tulla kehale kahjulike viiruste ja bakteritega. Samuti aitavad antioksüdandid vähendada kehas tekkivaid põletikke ning kiirendada rakkude uuenemist. Märkimisväärne kaaliumisisaldus teeb kämmalpalmaariast abilise vererõhu normaliseerimisel ning südamehaiguste ennetamisel. Vetikas parandab ka aju verevarustust, mis teeb dulsest omamoodi ajutoidu (või –snäki).

Tänu kõrgele A-vitamiini sisaldusele omab dulse mõju nägemisprobleemide vähendamisel. A-vitamiini vajavad ka hambad, luud, nahk ja teised pehmed koed.  Suur C-vitamiini sisaldus teeb punasest vetikast tugeva immuunsüsteemi toetaja.

Polüküllastumata rasvhapete puhul on seni valdavalt rõhutatud nende kasulikkust südametervisele, kuid sama olulised on need veel aju ja kesknärvisüsteemi toimimiseks. Omega 3 ja 6 rasvhappeid leidub dulses samuti märkimisväärses koguses.

Joodipuudus tekitab kilpnäärme alatalitlust, mis võib põhjustada üldist väsimust, kaalutõusu, depressiooni ja lihasnõrkust, samuti madalat libiidot ja naistel liiga tugevaid menstruatsiooni sümptome. Loodusliku joodi allikas lisaks dulsele on ka spirulina, kuid tarbima peab neid mõõdukalt, sest liigne joodi kogus kehas tekitab sarnaseid sümptomid joodi puudusele. Nii joodipuuduse kui ka ülekülluse tagajärg on kilpnäärme alatalitus.

Foto: depositphotos

Allikad: www.seaweedandco.com, healthyfocus.org, http://www.ethnoherbalist.com, www.organicfacts.net, www.clearspring.co.uk, www.wildirishseaweeds.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh!Klõpsa siia, et lisada arvustus.

 

Kommentaarid