+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Dulse - peekonimaitseline supertoit

13.05.2019
Dulse - peekonimaitseline supertoit

Dulse ehk kämmalpalmaaria (ld k Palmaria palmata) on punakaspruun vetikaline, mille tekstuur on tihke ja nahkjas. Maitse ja värvitoon, samuti kasvukiirus sõltub vetika kasvukohast, kuid mineraale on sõltumata kasvukohast rikkalikult.

Toiduks on kasutatud seda tuhandeid aastaid ning peamiselt on kerge kättesaadavuse tõttu: seda korjati käsitsi ookeani kallastelt, kuivatati, tükeldati ning kasutati toidus ja tõbede ravimiseks. Vetikad on olnud vääriline kingitus ka kuningatele. Rahvaravis kasutasid vanad kreeklased seda parasiitide välja ajamiseks organismist. Dulset peetakse vetikamaailma delikatessiks, selle maitse on kergelt soolakas.

Dulse tarvitamise 9 boonust

  1. Tugev luustik, liigesed ja nende vahelised sidekoed
  2. Terve süda
  3. Töökas kilpnääre
  4. Parem nägemine.
  5. Parem seedimine
  6. Parem veri ja erksam vereringe
  7. Tugevam immuunsus
  8. Tugevamad närvid
  9. Pikem noorus

Kõige varasemad teated dulse tarvitamisest pärinevad munkadelt, kes korjasid dulset Iirimaa rannikul 1400 aastat tagasi. Ka nimi “dulse” tuleneb iiri keelest ning on läinud käibele rahvusvaheliselt. Iirimaal tuntakse dulsest tehtud snäkke dillisk (iiri k duill uisce – tlk leht vees). Algselt kogu vetikalistele kehtinud nimetus on praeguseks jäänud pidama vaid dulsel. Kahtlemata on tegemist Iirimaal tarvitamise poolest kõige populaarsema vetikalisega. See on müügil nii tervisepoodides kui ka kalaturgudel, aga seda on võimalik osta ka kohalikelt ettevõtjatelt – umbes nagu kaluritelt kala. Dulse korjeaeg on tavaliselt juunist septemprini, pärast korjet puhastatakse vetikad veega merikarbi jt väiksematest tükkidest.  Dulse korjajatele on Iirimaal suisa eraldi ametinimetus  - dulsers.

Seda tüüpi punast vetikat on leitud 1,2 miljonit aastat vanalt fossiililt Kanadas, mis tähendab, et dulse on maakeral toimunud protsessidega edukalt toime tulnud ja ellu jäänud.

Kui Euroopas on Atlandi vetest dulset korjatud ja tarvitatud aastasadu, siis USAs on tegemist suhteliselt uue supertoiduga, kuigi dulse kasvab ka Vaikse ookeani põhjakallastel. Toorel dulsel on kergelt nätske tekstuur, enamasti tarvitatakse seda vetikat kas kuivatatuna või röstituna.

MIDA TÄHENDAB MAHEDULSE? Erinevalt nt spirulinast või klorellast, kus mahetoodang pärineb enamasti kasvandustest (sest looduslikud veekogud nende kasvupiirkondades on sageli reostunud), on dulse kasvukohaks jahedad ookeaniveed. Mujal kasvatakse dulset ka vetikafarmides, kuid Euroopa päritolu nn Atlandi dulse korjatakse ookeani kallastelt. Tõusu ajal isegi kuni 25m sügavusel asuvad vetikad korjatakse mõõna ajal käsitsi ning kuivatatakse hiljem aeglaselt, et säiliksid kõik vajalikud toitained. Mahetoodang pärineb piirkonnast, kus kontrollitakse regulaarselt nii vee kvaliteeti kui ka vetikate enda toitainete sisaldust. Analüüsid teevad kindlaks ka, kui puhas seekordne korje on.

KASUTAMINE TOIDUS. Dulse on väga levinud Põhja-Iirimaal, Islandil, Kirde-Ameerikas nii toidu kui ka ravimina.

  • Loode-Iirimaal süüakse dulset eelkõige kuivatatuna ja küpsetamata – just eelkõige snäkkidena.
  • Islandil on kombeks dulset süüa koos võiga, levinud on ka juustuga kaetult ahjus küpsetatud dulse või salsakastmega dulse.
  • Maitsesta suppe ja salateid lisa seda küpsetistele või põhiroogadele. Kasuta dulset koos salatilehe ja tomativiiluga nt hommikuvõiku vahel või pitsakattena, maitsesta sellega maapähklivõid
  • Kui teed soolast smuutit, siis dulse on sellele mõnus täiendus.
  • Praetuna omandab see vetikas suituse peekoni maitse. Peekonimaitselist dulset saad nautida, kui kuumutad pannil nt kookosrasva vm õli ja paned sellesse dulse tükid, röstides neid 3-4 minuti vältel pidevalt segades.
  • Neid võid süüa snäkina, aga võid kasutada samamoodi kui lihtsalt kuivatatud dulset: salateis, takodes, võikudes, suppidele või soolasele smuutikausile serveerida.
  • Soolase maitse vähendamiseks võid seda eelnevalt leotada, aga kui kasutad nt toorsalatis või värske kraamiga tortillas, ei ole see ka vajalik. 

KASULIKUD OMADUSED. Dulse on täielikult rasvavaba, selles on väga vähe süsivesikuid, dulse trumbiks on mineraalid nagu kaltsium, magneesium, fosfor, raud, kroom ja kaalium . Vitamiinidest on selles enim B12, B6, A ja C vitamiini.

Kuna B12 vitamiini leidub valdavalt loomsetes saadustes, siis on dulse eriti oluline just veganitele.

Dulse kasuks räägivad selle rikkalik kiudainete ja proteiini sisaldus.  Proteiinide sisaldus dulses on isegi suurem kui kikerhernestes, mandlites või seesamiseemnetes. Kiudained aitavad seedimist korrastada st leevendada nii kõhulahtisust kui ka –kinnisust, samuti sooltes gaase ja krampe. Mineraalidest on rohkesti kaltsiumi, magneesiumi ja rauda, mis on kõik olulised tugeva luustiku, liigeste ja nende vahelise sidekoe kujunemiseks ja säilitamiseks.

Looduslike antioksüdantide rikas dulse aitab organismil paremini tulla toime kehale kahjulikuga, mida võime saada toidust, õhust või ka kodukeemiast. Dulse tarvitamine aitab vähendada nii kehas tekkivaid põletikke ning rakkudel uueneda.

Märkimisväärne kaaliumisisaldus teeb kämmalpalmaariast abilise vererõhu normaliseerimisel ning südamehaiguste ennetamisel. See parandab ka aju verevarustust, mistõttu on dulse omamoodi ajutoit (või –snäkk).

Kõrge A-vitamiini sisalduse tõttu on tõestatud dulse toime ka nägemisprobleemide vähendamisel. A-vitamiini vajavad ka hambad, luud, nahk jt pehmed koed.  Suur on ka dulse C-vitamiini sisaldus, mis teeb sellest tugeva immuunsüsteemi toetaja.

Polüküllastumata rasvhapete puhul on seni valdavalt rõhutatud nende kasulikkust südame tervisele, kuid sama olulised on need ka aju ja kesknärvisüsteemi toimimiseks. Omega-3 ja -6 rasvhappeid leidub aga dulses märkimisväärses koguses.

Külmetavad käed-jalad on üks märk kehvast vereringest. Raud aitab kaasa hemoglobiini taastootmisele ning ka vereringe toimimisele. Ebapiisavast rauatasemest veres võivad märku anda seedehäired, peavalud, kognitiivse võimekuse langemine, üldine nõrkus ning aneemia.

Joodipuudus mõjutab inimese organismi laiemalt, mitte ainult kilpnääret: fibromüalgia ja ka osa kasvajaid võivad tekkida vähesest joodist. Joodi vajavad nii süljenäärmed, pankreas, aju, kõht, nahk, selgroolülide vaheline vedelik jne. Seega, kui sülje eritus on jäänud väikseks ja suu pidevalt kuivab, samuti on kuiv nahk ja higieritus on takistatud, vähenenud on tähelepanuvõime ning lihased on valulikud, tekkinud on seletamatud valud, siis võib olla põhjuseks joodipuudus.

Kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada üldist väsimust, kaalutõusu, depressiooni ja lihasnõrkust, samuti madalat libiidot ja naistel liiga tugevaid menstruatsiooni sümptome, lapseootuse ajal aga loote arengu mahajäämust.

Loodusliku joodi allikas lisaks dulsele on ka spirulina, kuid kogused peavad olema mõõdukad, sest liigne joodi kogus kehas annab sarnased sümptomid joodi puudusele. Nii joodipuuduse kui ka ülekülluse tagajärg on kilpnäärme alatalitus. Liigne jood lapseootuse ajal võib samuti loodet jäädavalt kahjustada, joodi vähesus on aga sage ajukahjustuste põhjus.  

SOOVIN MAHEDULSET

 

 

ALLIKAD:

www.seaweedandco.com/

healthyfocus.org/

http://www.ethnoherbalist.com

www.organicfacts.net

www.clearspring.co.uk/

www.wildirishseaweeds.com