+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Erguta oma aju snäkkidega

12.04.2019
Erguta oma aju snäkkidega

Eksamid? Kiire aeg tööl, töö kõrvalt õppimine ja lõputöö kirjutamine? Lõunaks lihtsalt ei ole aega ja haarad snäki järele. Paremal juhul on sahtlis olemas, halvemal juhul tuleb poodi minna. Mida seekord valida? 

Paljude jaoks tähendavad snäkid midagi, milles on palju suhkrut, kunstlikke kemikaale ja ebatervislikke rasvu. Täpselt välja rihitud koostis muudab sellised snäkid sõna otseses mõttes sõltuvust tekitavateks ning nii polegi võimalik piirduda „ainult ühega“.

Sellised snäkid pole tervislikud, aju toitmise asemel teevad nad sellele karuteene. Ajule tõelise toidu pakkumine aitab ka vähendada isusid ebatervislike ampsude järele.

Snäkk võib ja saabki olla tervislik, soodustades muuhulgas sööja ajutegevust ja muutes selle sööja õnnelikumaks ja tervemaks.

Ideid, kuidas järgnevas loetelus olevad toidud kiireks ja tervislikuks ajutoiduks, eksami-või kontorisnäkiks muuta, on artikli lõpus. 

MIDA SÜÜA? 

KAKAOTOOTED. Olgu tegemist tumeda šokolaadi, kakaojoogi või hoopis kakaoubadega – kõik sobivad. Oluline on, et selles oleks ka päriselt kakaod. Looduspuhas kakao varustab organismi antioksüdantidega ning aitab toota endorfiine. Parem tuju aitab hakkama saada ka raskemate teemadega! SOOVIN ROHKEM TEADA

KOOKOSTOOTED. Kookoslaastudes ja külmpressitud kookosõlis olevad rasvad on tervislikud, aitavad ajutööle kaasa ning neil on tuvastatud Alzheimeri tõbe ennetav toime. Kookosõli saad kasutada toitude valmistamisel, kookoslaastud on aga mõnus snäkk, mida süüa vahepalana, lisada snäkisegudesse või toitude/küpsetiste valmistamisel. LOEN VEEL

PÄHKLID

MAAPÄHKLID. Kuigi tegemist on hoopis kaunviljaga, on sel pähklile sarnaseid omadusi: rohkelt proteiini, kasulikke rasvu ning need aitavad ka täiskõhutunnet säilitada. Lisaks on need odavad. Seega võid julgesti katsetada, kuidas maitseb isetehtud maapähklivõi, lisada neid purustatuna salatitesse, küpsistesse, pudrule, smuutisse ja loomulikult isiklikku snäkisegusse.

MANDLID. Peotäis mandleid täidab kõhtu ja annab ka ajule toitaineid. Mõnusalt kasulikke rasvu ja proteiini, magneesiumi (aitab toidu energiaks muuta).

KREEKA PÄHKLID. Need näevad välja nagu aju ning kahtlemata on kreeka pähklis sisalduvad Omega-3 rasvhapped ajule eluliselt vajalikud. Omega-3 on aga kreeka pähklites rohkem kui teistes pähklites näiteks mandlid, maapähklid ja pistaatsiad. Kreeka pähkleis on ka B12 ja B6 vitamiine, mis ennetavad mälu halvenemist.

SARAPUUPÄHKLID. Neid ongi nimetatud ajutoiduks, sest pähklites sisalduvad kasulikud ained soodustavad aju ja ka kognitiivsete funktsioonide tööd. E-vitamiin, mangaan ja rasvhapped on vaid kolm näidet, mis sarapuupähklites ajule hästi mõjub.

PISTAATSIA. Kõrgekvaliteedilise pistaatsiapähkli tunneb ära rohekas-kollasest värvusest, millel on sekka lillat. Pistaatsiapähkel on kõige valurikkam pähkel. Ajule kasulik toime avaldub tänu glutamiinhappe suurele sisaldusele. Pistaatsiapähkleis on arvestatav kogus vaske, mis aitab organismil toidust rauda omandada ja sel moel üldist väsimust ennetada. LOEN VEEL

SEEMNED

Seemnete söömine on aeglane protsess. Me kõik teame, et aeglasem söömine täidab kõhu kiiremini, kuid lugedes on aju hõivatud muu tegevusega ning lugemise ajal söömine võib tähendada üle söömist. St aju ei saa signaali, et kõht on täis piisavalt kiiresti.

CHIA SEEMNED. Tegemist pole küll snäkiga, mida raamatukogusse kaasa võtta, aga toitvale hommikupudrule neid peale raputada on hea mõte. Või teha kaasa supersmuuti, millesse chia seemneid ja maitse järgi seesamiseemneid. SOOVIN ROHKEM TEADA

KÕRVITSASEEMNED.  Kõrvitsaseemnete kasuks räägib nende suur tsingi, A-vitamiini ja omega-3 rasvhapete sisaldus. Nagu paljude teistegi toitude puhul – piisav päevane kogus on sööja peotäis. Pea meeles, et kuumtöötlemine nt röstimine hävitab ka kõrvitsaseemnete kasulikke omadusi, seepärast on kõige parem süüa neid naturaalsena. Kui niisama krõbistamine ei tundu siiski ahvatlev, siis kõrvitsaseemned sobivad peaaegu iga roa täiendamiseks: puder, salat, ühepajatoit (nt kinoa, riisi või läätsedega), müsli, küpsetised...

PÄEVALILLESEEMNED. Pingeline aeg nagu eksamiperiood või kapates lähenevad tähtajad toovad kaasa stressihormoonide kasvu. Stressitaseme madalal hoidmiseks vajad päevalilleseemneid. Hoia väike kausike oma töölaual ja kui tühjaks saab, too külmikust juurde! LOEN VEEL

MUUD TOIDUD

KIKERHERNED. Röstitud kikerherned teevad praegu snäkimaailmas tõelist võidukäiku. Need on mõnusalt krõmpsuvad, ja mis peamine – tervislikud. Röstimiseks lisa neile maitseaineid (näiteks kurkumit ja musta pipart vm vürtse) ja pane 45-60 minutik praeahju. Võid proovida ka mee-ja kaneeliga. Väga mõnus amps!

KINOAKinoaseemned aitavad taastada organismi rauavarusid ja sellega väsimust ennetada. Lisaks paraneb ajuverevarustus ning õppimine tundub lihtsam. Kui teed kinoaputru, siis kümnekonnast minutist keetmisest piisab, seejärel lase sel kaane all pliidiserval haududa. Aga kinoast võib valmistada ka krõpse ja pudingut, teha salatit või pajarooga. SOOVIN ROHKEM TEADA

KURKUMJärgmise riisiroa kindel koostisosa olgu kurkum (ja must pipar, mis kurkumiini toimet võimendab). Pruunis riisis on antioksüdandid, mida keha ja aju vajavad, kurkum aga täiendab nende toimet veelgi. Kurkum sobib ka praeahjus küpsenud kartulilaastude, linnuliha, köögi-ja kaunviljade maitsestamiseks, võid teha kurkumipiima, teed või lisada seda meele.

Kui karri kuulub Su lemmikute hulka, siis tead, et kurkum on see, mis karrile iseloomuliku värvuse annab.

TOMATIDVõimas antioksüdant nimega lükopeen on ajule tõhus abiline. Tomati kasulikke omandusi võimendab kuumtöötlemine, sest sel moel on organismil kergem lükopeeni omastada. Olgu tegu kastme, toorsalati, snäki või pastaroaga, hästi sobivad sellesse ka päikesekuivatatud tomatid. PALUN ROHKEM INFOT

MOORUSPUU MARJADÖeldakse, et soolestik on meie teine aju, mistõttu on töökorras soolestik olulise tähtsusega, et aju vajalikud toitained kätte saaks. Päevane unisus, isud ebatervisliku toidu järele ja närvilisus võivad anda märku, et soolestikus on vohama hakanud pärmseene bakterid. Mooruspuu marjad on need, mis aitavad korra soolestikus majja lüüa. Tekstuurilt nagu rosinad, kuid mitte nii magusad. Vali valged, mustad või kombineeri mõlemad!

BANAANID. Sobivad hästi kaasa võtmiseks, vitamiinide ja toitaineterikkad, sh on neis palju kaaliumit ja kiudaineid, kuid vähe soola ning kaloreid.

KUIDAS SÜÜA? 

Kõik neid toiduaineid võid kasutada toidu valmistamisel, aga nagu hästi teame, pingelisel ja kiriel ajal kipub lõuna vahele jääma. Sellisel juhul paki kotti vähemalt smuuti ja/või snäkisegu. 

SMUUTID

Ka kuivatatud puuviljadest-marjadest annab teha smuutisid. Pane need eelmisel õhtul toasooja vette likku ning need on piisavalt pehmed blenderisse panekuks. Lisa seemneid, kookoslaaste ja kakaopulbrit, vaniljet või kaneeli ning imeline, toitev kooslus on kaasa pakkimiseks valmis!

SNÄKISEGU

Poes olevad segud tunduvad odavad, aga kui vaatad kilohinda, on olukord teine. Lisaks on tavatooted pakendatud enamasti gaasikeskkonda (E220), mis muudab toodete maitseomadusi ning hävitab osa kasulikest toitainetest. Meie tooted on pakendatud vaakumisse.

Kui ostad oma lemmiktooted kilostes pakendites, teed mitu erinevat snäkisegu, säästad raha ning tulemuseks on tervislik ja maitsev segu, mida saate uhkusega sõpradelegi pakkuda.

Sega kokku 3-5 lemmikut. Võid teha mitu erinevat segu.

  • marjasegu

  • puuviljasegu kakaoobadega

  • marja-kakaonibside-pähklisegu

  • marja-puuvilja-pähkli-seemnesegu

  • pähkli-seemnesegu

  • puuvilja-pähklisegu kookoslaastudega

  • jne

NIPP! Tooted võid pakkida kihiti või segu enne kausis valmis teha ja siis kotti panna.

Hoia segusid taassuletavates pakendites (näiteks seda, milles toote saad) ning pähkleid ja seemneid kindlasti külmkapis, sest meie e-poe tooted on röstimata-soolamata, mistõttu võivad need toatemperatuuril hoides rääsuma minna. NB! Säilitussoovitused on ka pakendil!

 

Allikad: 

canada.national.edu

hwww.snacknation.com

bebrainfit.com/brain-food-snacks

www.fastweb.com

www.brainmdhealth.com