+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Hummus - kõik, mida sa selle kohta teadma pead

22.08.2020 / 0 kommentaari
Hummus - kõik, mida sa selle kohta teadma pead

Hummus ehk kikerhernepasta on maailmas tormilise kiirusega populaarsust kogunud, aga mis see hummus siis lõpuks ikkagi on ning kuidas seda ise kodus järele teha?

hummus taldrikul

Foto: pixabay

Hummus - kust see üldse pärineb?

Kikerherneid võidi kasvatada Türgis juba umbes 10 000 aastat tagasi. Araabiamaades tähendabki hummus tõlkes kikerhernest. Niisiis hummuse sünnipaik on teada? Kahjuks mitte. Mõned iisraellased ütlevad, et tegu on hoopis juudi päritolu toiduga, sest hummust mainitakse Piiblis “hometz” sõna all. Samas on teada, et hometzi näol on tegemist hoopis äädikaga. Niisiis, kas hummus on pärit ikkagi Iisraelist? Üks esimesi hummuse retsepte on leitud 13. sajandi egiptlaste kokaraamatust. Samas on mõned toiduajaloolased kindlad, et tegu oli hoopis Süüria kokaraamatuga. Ühesõnaga hummuse päritolu kohta on väga palju erinevaid andmeid ning ühest vastust selle toidu päritolule ei ole leitud.

Tänapäeval on hummus igapäevaseks toiduks Lähis-Ida menüüdes. Seal minnakse lausa tülli, kelle hummuse retseptid on paremad ning neid hoitakse kiivalt teiste eest saladusest. Liibanoni ja Iisraeli vahel on toimunud 2008. aastal lausa “Hummuse sõda”. Liibanon palus lausa Euroopa Liidult, et see tunnustaks hummust kui unikaalset Liibanoni toitu.

300 liibanoni kokka on valmis teinud lausa plaaditäie hummust, mis kaalus lausa 10 450kg ning on siiani ametlikuks Guinessi rekordiks. 

hummus kausis

Foto: pixabay

Hummus väärib enda populaarsust

Niisiis hummus on olnud pikalt Lähis-Ida toidukultuuri osaks, aga mis teeb selle siis nii eriliseks? 

- kõrge taimse proteiini sisaldus

- madala kalorsusega

- kõrge kiudainete sisaldusega ehk hoiab kõhu täis ning toetab head mikrofloorat

- oliiviõlis on palju antioksüdante ning sellel on põletikuvastased omadused

- Madala GI tasemega ehk võib aidata alandada veresuhkru taset

- Kasulik südame tervisele

- Gluteeni-, pähkli- ja piimavaba

- Kõrge mangaani-, vase-, folaatide, magneesiumi- ja rauasisaldusega

5 fundamentaalset hummuse koostisosa

1. Kikerherned

Nagu iga teise kuivatatud kaunalisega peaks küpsetusplaadil välja nokkima kõik väikesed kivikesed ja kahtlased kikerherned. Järgmiseks peaks kikerherned valama sõelale ning uhtuma neilt kogu võimaliku tolmu. Soovitame eemaldada ka võimalikult paljudel kikerhernestel naha, aga kui sa oled rahul natukene tükilisema hummusega, siis ei ole vaja seda teha. 

Kui sul on vähe aega, võid vahetada kuivatatud kikerherned purgis olevate kikerherneste vastu. Võrreldes muude köögiviljadega säilitavad kikerherned suurema osa enda toitainetest ka purgis. ¾ tassitäit kikerherneid on umbes 1.5 tassitäit purgi kikerherneid. 

2. Tahini

Kuigi kikerherned saavad endale hummuse puhul kogu tähelepanu, annab tahini hummusele selle rikkaliku imelise maitse, mida inimesed teavad ja armastavad. Tahinit tehakse kooritud seesamiseemnetest

Tahini retsept

- 2 tassitäit seesamiseemneid

- 1-2 sl oliivi- või avokaadoõli 

Kuidas teha? Kuumuta ahi 180 kraadini. Hoia seesamiseemneid seni ahjus kuni nad on muutunud õrnalt kuldpruunideks. Seejärel võta nad ahjust välja ning lase 5 minutit jahtuda. Järgmisena vala seesamiseemned blenderisse koos õliga ning blenderdada, kuni moodustub ühtlane segu. Ongi valmis! 

3. Oliiviõli

On palju tooteid, mille väärtus aja jooksul paraneb - punane vein, juust, kuivatatud liha - aga oliiviõli ei ole üks neist. 

Parima hummuse tegemiseks oleks vaja kasutada oliiviõli, mis on kuni 2-3 aastat vana. Liiga vana oliiviõli on kibe ning rikub hea hummuse maitse. Avatud oliiviõli pudeli peaks ära kasutama 3-5 kuu jooksul. Samuti loeb, mis piirkonnast ostetud oliiviõli pärit on - parimaks päritolumaaks oleks Itaalia. 

4. Küüslauk

Ammu enne küüslaugu toidus kasutamist, oli see üheks olulisemaks ravimtaimeks. Sellega raviti haiguseid, turgutati immuunsüsteemi ning tõrjuti parasiite. Vali küüslauk, millest ei võrsu võrseid, ideaalis terve koorega, millel puuduvad pehmed kohad.

5. Sidrunimahl

Ideaalis osta endale värske sügavkollaka värvusega sidrun ning pressi sealt sidrunimahl välja. 

Kuidas teha kodus hummust?

Vaja läheb?

- 1 tassitäis kuivatatud kikerherneid

- 2 tl söögisoodat

- 3 küüslauguküünt

- 6 sl sidrunimahla

- 1 tl jämesoola

- ⅔ tassitäit tahinit (parim oleks isetehtud)

- ¼ tassitäit oliiviõli

Kuidas teha? 

1. Vala kikerherned ja üks lusikas söögisoodat suurde potti ning vala ning lase neil liguneda 12 tundi. 

2. Kurna kikerherned ning pane taas potis vette ning sega juurde teine lusikatäis söögisoodat. 

3. Aja vesi keema ning seejärel vähenda kuumust ning lase hernestel podiseda seni kuni nad muutuvad pehmeks (umbes 60 minutit). Pinnale tulnud hernenahad võta potist välja. 

4. Seejärel võta pott kuumuselt maha ning lase hernestel oma vedelikus jahutada. 

5. Samal ajal kui herned jahtuvad, blenderda kokku küüslauk, sidrunimahl ja sool ning lase segul umbes 10 minutit seista. 

6. Lisa segule seejärel tahini ning blenderda taaskord kuni pasta muutub mõnusalt kreemjaks. Kui segu jääb liiga paksuks, lisa 1 sl vett. 

7. Kui kikerherned on jahtunud, kurna need ning lisa segule. Blenderda kuni pasta on saavutanud meeldiva konsistentsi. 

8. Lõpetuseks serveeri hummus kõrgete äärtega kausis ning piserda üle oliiviõliga. 

hummus valgel taustal

Foto: pixabay

Allikad: delishably.com

Leia maitsvad lisaainete vabad kikerherned müügilt SIIT

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid