by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 12.07.2021
Armastusest e-poes on mahe inkamarjad müügil 250, 500 grammistes ning ka 1 kg pakkides. Inkamari ehk kuivatatud füüsal on vitamiinide ja antioksüdantiderikas supermari, mis senini ei ole veel üleliia tuntust Eesti turul kogunud.
Osta inkamarjad endale SIIT.
Foto: depositphotos
Väikesed ja oranžikas-kollast värvi inkamarjad ehk peruu füüsalid on eksootilised ja maitsvad puuviljad. Kui vili on kuivatatud, säilitab see pronksja-oranžika tooni. Neil on eriline maitse - esialgu on suus magusaplahvatus, aga järelmaitse muutub mõnusalt hapukaks.
Inkamarjad on pärit Lõuna-Ameerikast Amazonase piirkonnast, kus need on olnud traditsiooniliseks toidu- ja meditsiiniosaks juba sajandeid. Inka marju kutsutakse seetõttu ka kuldseteks ja asteegi marjadeks. Tänapäeval kasvatatakse neid lisaks Lõuna-Aafrikas, Türgis ja Inglismaal.
Inkamarju tarbitakse peamiselt kuivatatult. Näiteks võid asendada rosinad oma müslis või toortoidus inkamarjadega. Samuti sobivad inkamarjad väga hästi erinevatesse küpsetistesse. Tehes erinevaid pähkli ja kuivatatud puuviljasegusid, sobivad inkamarjad eriti hästi neisse kreeka- või pekanipähklitega.
Kui sulle meeldib küpsetada, on inkamarjad enda unikaalse maitse poolest suurepärased leibade, kookide, muffinite ja küpsiste sisse. Neist võib teha veel moosi, pastat ja erinevaid kastmeid.
Peruu füüsaleid kasutab ka šokolaaditööstus. Inkamarjad lähevad hästi igasugustesse šokolaadiga seotud söökidesse.
Inkamarjad ei kleepu väga kokku, nagu teised kuivatatud puuviljad seda tihti teevad, mis teeb neist ideaalse snäki niisama söömiseks.
Foto: pixabay
100 grammi inkamarju sisaldab 325 kcal, millest 1,7 grammi on rasvad, 66 grammi suhkrud ja hämmastavad 6,8g valgud. Inkamarjas on marja kohta päris kõrge valgusisaldus.
Inkamarjades on väga suur kiudainete sisaldus, lausa 19g kiudaineid on 100g marjades. Seda on rohkem kui sama suures koguses täistera leivas.
Peruu füüsalil on suur karoteenisisaldus, samuti on neis rohkelt antioksüdante ja flavonoide, mis toimivad põletikuvastaselt ning aitavad viiruste vastu võidelda. Samuti on marjad head A-, C-, K- E- ja nelja erineva B-vitamiini allikad.
Ka diabeetikuid võivad julgesti neid marju süüa, kuna inka marjades sisalduv rohke pektiin ühtlustab veresuhkru taset, reguleerides seedetrakti tööd ning alandades kolesterooli taset.
Huvitava faktina sisaldavad inkamarjad ka melatoniini, olles sellega suurepäraseks vahendiks ööpäevase rütmi tasakaalustamiseks ning tänu sellele ka stressi vähendamiseks.
Peruus kasvatatakse orgaanilist füüsalit Piura mägismaal, mis asub Peruu põhjaosas umbes 2200 meetri kõrgusel merepinnast. Aastas toimub kaks suurt korjet ning selle mahetootmisele vastavust jälgitakse hoolega.
Kuivatatud peruu füüsalid ehk inka marjad on juba iseenesest suurepärased. Pärast korjet viiakse need marjad Peruu pealinna Limasse, kus need läbivad kvaliteedi kontrolli ja mureli suurused marjad eemaldatakse paberisarnasest kestast. Seejärel marjad pestakse ja veendutakse nende puhtuses. Kuivatamine käib aeglaselt, umbes kümne tunni vältel alla 40kraadises kuumuses. Selle jooksul muutub mari rosinasuuruseks, seda on lihtne mäluda, aga säilib marjadele omane kuldne värvus ning värskendav hapukasmagus maitse. Poole kilo kuivatatud marjade saamiseks võib kuluda 2,5-3 kilo värskeid marju.
Foto: depositphotos
Üldiselt peetakse inka marjade tarvitamist ohutuks, kuid päevas enam kui 200 grammi marjade tarvitamine võib liigselt koormata neere ja maksa.
Allikad: incaberry.com.au, www.healthline.com, detoxyourworld.com
Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu.
Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.