Isuäratavad retseptid kikerhernejahuga
by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 07.09.2021
Mõni aeg tagasi kirjutasime blogipostituse, milles tõime välja kikerhernejahu üheksa kasulikku omadust. Suur aitäh kõigile, kes tagasisidet andsid ja ka uurisid, kuidas kikerhernejahu võiks enda menüüs kasutada.
Järgnevalt toome välja mõned üldised nõuanded kikerhernejahu kasutamiseks ja ka mõned põnevamad soolased ja magusad retseptid, mis kindlasti katsetamist väärivad.
Üldised nõuanded
- Esimeseks ja arvatavasti ka enamikele teada-tuntud võimaluseks on kikerhernejahuga muna asendamine. Nimelt sobib see suurepäraselt vegan-omlettide ja quiche’de valmistamiseks.
- Samuti sobib see väga hästi ka enamikes küpsetistes nisujahu tervislikuks alternatiiviks, olles ühtaegu nii gluteenivaba kui ka suure valgusisaldusega.
Koguste arvestamisel tasub meelde jätta lihtne valem – 1,5 spl kikerhernejahu koos 1,5 spl veega= 1 muna.
- Kindlasti tasub meeles pidada, et kikerhernejahu ei maitse küpsetamata kujul väga hästi, mistõttu ei tohiks end petta lasta näiteks ebameeldivast taigna maitsest, vaid tuleks siiski proovida valminud küpsetist. Just seetõttu on ka eriti oluline, et kõik kikerhernejahuga valmistatud road oleksid korralikult läbi küpsenud. Vastasel juhul võib teie toit pettumuse valmistada.
Mõned magusad retseptid, mis on kindlasti väärt katsetamist
Topeltšokolaadiküpsised kikerhernejahuga
Gluteenivabad šokolaadiküpsised, mis on tänu kikerhernejahule ka kõrge valgusisaldusega

Vaja läheb:
Kuidas teha?
- Sulata kookosõli ning pane see mõneks ajaks jahtuma. Kuumuta samal ajal ahi 180 kraadini ning sea küpsetusplaat koos küpsetuspaberiga valmis.
- Vahusta suures kausis kikerhernejahu, kakao, küpsetuspulber, vaniljepulber ning sool
- Vahusta teises tassis kookosõli ja vahtrasiirup, seejärel lisa muna ning klopi uuesti, kuni see on ühtlaselt segunenud.
- Sega kookosõlisegu jahusegu hulka, kuni see on ühtlase konsistentsiga. Lisa juurde šokolaaditükid.
- Tõsta supilusikaga küpsised ahjuplaadile –keskmiselt 2 spl ühe küpsise jaoks.
- Tasanda iga küpsis pisut lamedamaks, et need ühtlaselt läbi küpseksid.
- Küpseta 8 - 10 minutit või kuni pealmine osa on küpsistel kergelt pragunenud.
- Laske küpsistel ahjuplaadil pärast jahtuda.
- Küpsiseid säilitage õhukindlas anumas kuni 3 päeva või pikemaks säilitamiseks pange need sügavkülmikusse.
Kikerhernejahust brownie

Sõltuvusttekitavalt head brownie’d valmivad üsna kiirelt ja neid on ka ütlemata lihtne valmistada. Lisaks on tegemist täiesti gluteeni-, teravilja, pähkli-, rafineeritud suhkur – ja loomsete koostisosade vaba maiustusega sisaldades sealjuures ka kahte üllatuslikku koostisosa!
Vaja läheb:
- Veerand tassi kookosõli – sulatatult ja jahutatult
- Pool tass kõrvitsapüreed
- 135 g kookospalmisuhkrut
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 6 supilusikat aquafabat ehk kikerherne konservi vedelikku – parima tulemuse saavutamiseks kasuta soolavaba. Selle võid asendada ka linaseemne-vee seguga, vahustades kahvliga 2 spl jahvatatud linaseemneid 6 spl veega ning jättes selle kuni 15ks minutiks kõrvale seisma. Loomulikult, kui te pole vegan, võite selle asendada ka kahe munaga.
- 50 g kikerhernejahu
- Veerand tl küpsetuspulbrit
- Veerand tl soola
- 75 g toorkakaopulbrit
- 80 g magustamata tooršokolaadi (hakitud kujul)
Kuidas teha?
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning vooderda küpsetusvorm küpsetuspaberiga. Jäta sealjuures äärtesse rohkem paberit, millest saaks hiljem brownie vormist välja tõsta.
- Vahusta suures kausis kookosõli, kõrvitsapüree, kookossuhkur, vaniljeekstrakt ja aquafaba.
- Vispelda jurde kikerhernejahu, söögisooda, sool, kakaopulber ning kõige lõpuks šokolaaditükid
- Lisa tainas ühtlaselt koogivõrmi.
- Küpseta 20-26 minutit kuni küpsemiseni. Seda saad kontrollida hambatikku browniesse torgates – küpsenud brownie ei jää hambatiku külge.
- Lase brownie küpsetusvormis umbes 30 minutit jahtuda. Seejärel haarake küpsetuspaberist ning tõstke brownie eraldi aluse peale, kus saaksite seda mugavalt lõigata.
- Serveeri jäätisega või klaasi taimepiimaga! :)
Soolased retseptid
Parim vegan omlett

Tegemist on paljude arvates parima vegan hommikusöögiga. Lisaks heale maitsele on see ka täiesti vegan, gluteenivaba, sojavaba ning loomulikult munavaba, kuigi maitseb üllatavalt sarnaselt munast tehtud omlettidele. Suure boonusena valmib see ka ütlemata kiiresti ja lihtsalt!
Ühe omleti valmistamiseks läheb vaja:
- 35 g kikerhernejahu
- 80 ml vett
- 1 spl maitsepärmi
- Veerand tl soola
- Vabalt valitud koguses köögivilju, kuid arvesta, et kui liiga palju lisad, ei pruugi saada omletti pannil ringi keerata
- Õli praadimiseks.
Kuidas teha?
- Sega kikerhernejahu, paitsepärm ja sool segamisnõus läbi
- Lisa pool veekogusest ning sega korralikult, kuni ühtlase konsistentsi moodustumiseni
- Lisa ülejäänud vesi ja sega taas ühtlase konsistentsini
- Tükeldage valitud köögiviljad – meie lemmikud on punane sibul ja paprika
- Lisage õli pannile ning praadile köögivilju 3-5 minutit, kuni need muutuvad pehmemaks
- Lisage seejärel köögiviljad taigna juurde kaussi ning segage segu läbi
- Lülitage pliidikuumus kesmisele tasemele ning valage seejärel taignasegu pannile. Küpsetage umbes 5 minutit, kuni omleti pealmine osa ei ole enam vedel.
- Seejärel keerake omlett spaatliga ettevaatlikult ringi ning küpsetage taaskord 3-5 minutit.
- Lisage omletile soovi korral juuste ning keerake omleti küljed kokku, et juust saaks keskel sulada. Võite soovi korral lisada juustule ka rukolat või spinatit.
- Serveeri, kui juust on sulanud.
Sügisene kõrvitsapirukas

Vaja läheb:
- Tainas – võib olla lehttaigen või pärmitainas.
Lihtne retsept taigna valmistamiseks:
- Vaja läheb:
200 g nisujahu
- Pool tl soola
- Pool tl küpsetuspulbrit
- 3 spl keevat vett
- 125 ml rapsi- või mõnda muud neutraalse maitsega õli.
Kuidas teha?
- Pane vesi keema
- Sega jahu, sool ja küpsetuspulber segamisnõusse, tee jahu keskele väike auk vee jaoks
- Lisa õli ja vesi keskele ning sega see kahvliga läbi
- Sega kuni kuiva jahu enam ei ole, kuid ära sega üle
Lisaks läheb vaja:
- Purk kõrvitsapüreed
- Purk kookospiima
- 200 g pruuni suhkrut
- 2 tl kõrvitsapiruka vürtsi – selle jaoks sega kokku 0,75 tl kaneeli, 0,5 tl ingverit, 0,25 tl muskaati, 0,25 tl vürtsi ja 0,25 tl nelki. (Retsept pärineb nami-nami lehelt)
- 1 tl vaniljeekstrakti
- Pool tl soola
- 100 g kikerhernejahu
Kuidas teha?
- Kuumuta ahi 180 kraadini.
- Valmista tainas või kasutakse valmis tainast. Küpseta seda 10 minutit
- Kuni tainas ahjus valmib, sega kausis kokku kõrvitsapüree, kookospiim, pruun suhkur, pirukavürts, vaniljeekstrakt ning sool.
- Maitse segu ja veendu, et selle magusus ja vürtsikus oleks Sinu jaoks parajas vahekorras.
- Lisa segule kikerhernejahu ning sega uuesti, kuni see on ühtlase konsistentsiga. NB! Ära nüüd segu maitse, kuna kikerhernejahu ei maitse küpsetamata kujul hästi.
- Vala täidis pirukataigna sisse.
- Küpseta pirukat 180 kraadi juures 75 minutit.
- Lase küpsenud pirukal 1 tund jahtuda ning seejärel pane see veel vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Võimalusel lase pirukal külmkapis taheneda üleöö.
Naudi!
NB! Kui proovisid mõnda neist retseptidest, siis palun anna teada, kuidas maitses, jättes meie lehele kommentaari või kirjutades meile Facebookis või Instagrami! :)
Samuti, kui oled juba meie tooteid jõudnud proovida, siis oleks meil väga hea meel, kui lisad enda arvustuse ka Google'isse Armastuse lehele.
Klõpsa siia, et lisada arvustus.
Kõik retseptid pärinevad: https://thehiddenveggies.com/