+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Jakoonipuu pulber - õuna- ja arbuusimaitseline magustaja

29.04.2020 / 0 kommentaari
Jakoonipuu pulber - õuna- ja arbuusimaitseline magustaja

Armastusest e-poest leiad müügil mahe jakooni pulbrit 100g pakendis. Osta jakooni pulber endale SIIT

Foto: depositphotos

Söödav jakoonijuur on Andidest pärit vähetuntud taim. Jakoon on päevalille kauge sugulane, kuid seda kasvatatakse seemnete asemel hoopis söödavate mugulate pärast.

Söödavat jakoonijuurt nimetatakse maaõunaks, sest sellel on värskelt korjatud õuna ning magusat arbuusi meenutav maitse. Pulbrit iseloomustab värskendav magusus puhta ja krudiseva krõmpsu tekstuuriga.

Jakoon on maitsev ja toitev. See sisaldab vähe kaloreid ja palju kiudaineid.

Taim on tuntud kõrge toiteväärtuse ja tervislike omaduste poolest. Seda tarbivad paljud diabeetikud ja seedehäirete all kannatajad.

Söödaval jakoonijuurel on erinevalt muudest mugulviljadest ebatavaliselt värskendav maitse ja mahlakas tekstuur. Kui ülejäänud taimed säilitavad süsivesikuid tärklisena, siis jakooni mugul säilitab süsivesikuid teise suhkruna, mille nimi on inuliin ehk oligofruktoos — polümeer, mis koosneb peamiselt fruktoosist. Seega peitub söödava jakoonijuure magusus fruktoosis, mis on 70% magusam kui lauasuhkur ja ühtlasi ka tervislikum.

Kasuta jakooni pulbrit küpsetiste magustamiseks

Söödava jakoonijuure pulbrit kasutatakse üha rohkem kondiitritoodete, maiustuste ja piimatoodete valmistamisel. Seda saab kasutada toodete magustamiseks, aga ka maitsete täiendamiseks. 

Foto: depositphotos

Jakoonil on palju kasulikke omadusi

Jakooni pulber sisaldab üsna palju proteiini. Samuti on see kaaliumirikas taim, mis sisaldab palju kaltsiumi, magneesiumi, rauda ja fosforit.

Söödavat jakoonijuurt on veel võimalik kasutada kehakaalu ohjamiseks, sest seda saab kasutada kalorivaesema ja tervislikuma suhkru asendajana. 

Söödav jakoonijuur soodustab soolestiku tööd ning aitab seeläbi organismist välja viia toksiinid, mürkained ja kõik jääkained. 

Söödav jakoonijuur on potentsiaalne osteoporoosi ennetaja. Uuringud on näidanud, et selle tarbimine soodustab kaltsiumi ja muude mineraalainete omastamist, mis omakorda tõstab luutihedust. Lisaks on tõestatud, et söödav jakoonijuur suurendab kaltsiumi imendumist 21–34% võrra.

Tervislik soolestikukeskkond ja selle õrn floora on väga olulised üldise tervise, välimuse ja immuunsüsteemi jaoks. Oligofruktoos jakoonijuures aitab kujundada ja hoida korras seedesüsteemi, sest see soodustab käärsooles heade bakterite kasvu ning kaitseb halbade bakterite levimise eest. Oligofruktoosi lisatakse tänapäeval teatud kaasaegsetele tervisetoodetele, näiteks biojogurtitele. 

Söödav jakoonijuur on ideaalne toiduaine diabeetikutele. Fruktoos ei stimuleeri insuliini tootmist ning seetõttu ei põhjusta söödava jakoonijuure magusus glükeemilist reaktsiooni.

Brasiilias kasutavad ja armastavad paljud diabeetikute seltsid söödava jakoonijuure meeldivat magusust ning kutsuvad seda hellitavalt „diabeetikute kartuliks”. 

Erinevalt tavalisest suhkrust ei tekita see hammastel kaariest. Söödava jakoonijuure probiootiline mõju teeb head meie naha seisundile ja toetab ka neerude normaalset funktsioneerimist. Mõjub soodsalt ka vere kolesterooli- ja triglütseriidide tasemele. Lisaks suurendab söödav jakoonijuur keha võimet reguleerida lipiidide taset.

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid