+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Jakoonipuu pulber - inkade unustatud põllukultuur

07.05.2019
Jakoonipuu pulber - inkade unustatud põllukultuur

Söödav jakoonijuur (ld k Smallanthus sonchifolius) on Andidest pärit vähetuntud taim, mida saaks kasvatada kogu maailmas. 

Söödav jakoonijuur on päevalille kauge sugulane, kuid seda kasvatatakse mitte seemnete, vaid söödavate mugulate pärast.

Söödavat jakoonijuurt on nimetatud „maaõunaks” – selle maitset on kirjeldatud kui „värskelt korjatud õuna, millel on mahe ja magus arbuusi meenutav maitse”. Seda iseloomustab värskendav magusus koos puhta ja krudiseva krõmpsu tekstuuriga.

Söödav jakoonijuur on maitsev ja toitev. Et see sisaldab vähe kaloreid ja palju kiudaineid, võiks see „puuvili” või „kujundlik köögivili” sobida inimestele, kes tarbivad liiga palju süsivesikuid ja rasva või on istuva eluviisiga.

Taim on rikkalik ka toiteväärtuse ja tervislike omaduste poolest. Seda tarbivad paljud diabeetikud ja seedehäirete all kannatajad.

TOOTE KIRJELDUS. Söödaval jakoonijuurel on erinevalt muudest mugulviljadest ebatavaliselt värskendav maitse ja mahlakas tekstuur. Kui ülejäänud taimed säilitavad süsivesikuid tärklisena (glükoosi polümeer), siis söödava jakoonijuure mugul säilitab süsivesikuid teise suhkruna, mille nimi on „inuliin” või oligofruktoos — polümeer, mis koosneb peamiselt fruktoosist (frukto-oligosahhariid või FOS). Seega peitub söödava jakoonijuure magusus fruktoosis, mis on 70% magusam kui lauasuhkur ja ühtlasi tervislikum.

KASUTAMINE TOIDUS. Söödava jakoonijuure pulbrit kasutatakse üha rohkem kondiitritoodete, maiustuste ja piimatoodete valmistamisel. Seda saab kasutada toodete magustamiseks, aga ka maitse täiendamiseks. Lisa seda smuutile või puista hommikupudrule! 

KASULIKUD OMADUSED. Taimel on looduslik parasiiditõrjemehhanism. Kuivatatud söödav jakoonijuur (ja sellest tehtud pulber) sisaldab üsna palju proteiine, kusjuures kõik 20 elementaarset amiinohapet on väga hästi tasakaalus. Tegemist on üldse ühe kaaliumirikkama taimega, mis sisaldab palju ka kaltsiumi, magneesiumi, rauda ja fosforit.

Söödavat jakoonijuurt on võimalik kasutada kehakaalu ohjamiseks, sest see aitab toitumisharjumusi muuta, asendades kaloririkkad toiduained, nt töödeldud süsivesikud ja suhkrud kalorivaesemate toiduainetega.

On tõestatud, et söödav jakoonijuur suurendab roojamise sagedust; see on õrnatoimeline ja võib aidata kõhukinnisuse korral. Seda tänu suurele vee- ja kiudainetesisaldusele (fruktooligosahhariidide ehk FOS-i kujul).

Söödav jakoonijuur soodustab soolestiku tööd organismi enesepuhastamisvahendina, seega viia välja toksiinid, mürkained ja kõik jääkained. Iga tõrge või ummistus võib organismi jaoks olla katastroof, eriti siis kui ummistus püsib kaua.

Söödav jakoonijuur on potentsiaalne osteoporoosi ennetaja. Uuringud on näidanud, et selle tarbimine soodustab kaltsiumi ja muude mineraalainete omastamist, mis omakorda aitab tõsta luutihedust. Lisaks on tõestatud, et söödav jakoonijuur suurendab kaltsiumi imendumist 21–34% võrra.

Soolestik.

Gastrointestinaalne tervis ja hea mikrofloora. Immuunsuse parandamine ja kindlustamine. Tervislik soolestikukeskkond ja selle õrn floora on väga olulised üldise tervise, välimuse ja immuunsüsteemi jaoks. Oligofruktoos aitab kujundada ja hoida tervislikku seedesüsteemi, sest soodustab käärsooles heade bakterite kasvu ning kaitseb halbade bakterite levimise eest — sellel on probiootiline funktsioon. Oligofruktoosi lisatakse nüüd teatud kaasaegsetele tervisetoodetele, nt nn biojogurtitele, et käärsooles leviksid kasulikud bifidobakterid nagu L. plantarum, L. acidophilus ja B. bifidum. Need kasutavad oligofruktoosi kasvuks vajaliku süsiniku allikana, olles mõjutatud frukto-oligosahhariidide hapnikutihedusest ja polümerisatsiooniastmest. L. acidophilus ja B. bifidum annavad B-vitamiini, ensüüme ja elutähtsaid happeid.

Et söödav jakoonijuur sisaldab looduslikku oligofruktoosi, on see taim probiootilise toimega. Sellel on tõestatud immuunsüsteemi reguleeriv ja tugevdav toime. Muuhulgas tõuseb vastupanuvõime osade patogeenide (nt Candida albicans ja Listeria monocytogenes) poolt põhjustatud süsteemsetele infektsioonidele. Seega on taim potentsiaalne ravim nt Candida korral.

Käärsoolevähk

Kahjulikud käärsoolebakterid, mis võivad soodustada käärsoolevähi teket, võivad toota toksiine ja kantserogeenseid aineid. Uuringud on tõestanud, et nende metaboliitide kogus on väiksem, kui dieet sisaldab oligofruktoosi, tänu millele vohavad bifidobakterid, mis suruvad roiskumispatogeenid alla ja alandavad seerumi kolesteroolitaset. On tõestatud, et söödaval jakoonijuurel on probiootilised omadused, tänu millele suudab see tõkestada kahjulike bakterite vohamist käärsooles, ja võib seega piirata ka vähieelsete kasvajate arenemist käärsooles.

Diabeet. Söödav jakoonijuur on ideaalne toiduaine diabeetikutele. Et fruktoos ei stimuleeri insuliini tootmist, ei põhjusta söödava jakoonijuure magusus glükeemilist reaktsiooni. See ennetab hüperglükeemiat, mis on probleemiks kõrge veresuhkru tasemega diabeetikutel, kelle keha ei tooda või ei kasuta õigesti insuliini, s.o hormooni, mis tavaliselt vabaneb organismis toidu töötlemiseks. Söödavas jakoonijuures esineb 35% fruktoosist vabalt (monosahhariidina) ja 25% seotuna glükoosiga sahharoosis. Seega saab süsivesikuid tarbida isegi madala veresuhkru taseme korral. See ennetab diabeetikutel hüperglükeemiat (liiga kõrge veresuhkrutase) ja hüpoglükeemiat (väsimus, järsk aktiivsuse langus).

Brasiilias kasutavad ja armastavad paljud diabeetikute seltsid söödava jakoonijuure meeldivat magusust ning kutsuvad seda hellitavalt „diabeetikute kartuliks”. Samuti Jaapanis, kus söödavat jakoonijuurt kasutatakse juba aastaid loodusliku magusainena kas iseseisvalt või koos erinevate diabeetiliste toodetega. Söödavat jakoonijuurt saaks kasutada diabeetilistes sahharoosivabades toiduainetes inuliini allikana.

Muud väärtused. Erinevalt tavalisest suhkrust ei tekita see hammastel kaariest. Söödava jakoonijuure probiootiline mõju teeb head meie naha seisundile ja toetab ka neerude normaalset funktsioneerimist. Mõjub soodsalt ka vere kolesterooli- ja triglütseriidide tasemele. Lisaks suurendab söödav jakoonijuur keha võimet reguleerida lipiidide taset.

Mainitud on ka neeruprobleeme ravivaid omadusi ja nahka noorendavat toimet.

SOOVIN JAKOONI