+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Jõhvikad - tänapäevalgi efektiivsed viiruste tapjad

13.09.2020 / 0 kommentaari
Jõhvikad - tänapäevalgi efektiivsed viiruste tapjad

Armastusest e-poes on müügil mahedad jõhvikad roosuhkru või õunamahlaga 250g-, 500- ja 1000-grammistes pakkides. Jõhvikaid on juba pikalt tarbitud tänu nende väga headele omadustele. Õnneks on tänapäevalgi jõhvikad jätkuvalt hinnas. Osta endale kuivatatud jõhvikad SIIT

Foto: unsplash

Jõhvikad on pärit Põhja-Ameerikast. Tänapäeval kasvatatakse neid veel Tšiilis ning Kanadas. Jõhvika hooaeg kestab tavaliselt septembri keskpaigast novembri keskpaigani. 

Jõhvikad on üldjuhul väikesed kõvad punakas-roosakad marjakesed, millel on neile omane hapu maitse. Jõhvikaid ja jõhvika lehti on rahvameditsiinis kasutatud laialdaselt kõhu- ja maksaravis. Samuti on nendega ravitud haavu ning kergemaid viiruseid. 

Jõhvikad pakatavad antioksüdantidest

Kuivatatud jõhvikad sisaldavad suurtes kogustes C-, E- ja A-vitamiini. Samuti on neis kõrge kiudainete- ja antioksütantide sisaldus. 

Jõhvikates on väga madal rasvasisaldus ning samuti on nad väga madala kalorsusega. Arvestataval määral sisaldavad jõhvikad veel kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vitamiin K-d ja erinevaid B-vitamiine. 

Hapud marjad vähendavad südame- ja veresoonkonna haiguse riski. Polüfenoolid, mis jõhvikates sisalduvad, aitavad ennetada südamehaiguse riski. 2019. aastal tehtud uurimistöö näitab, et jõhvikate lisamine enda toidukorda vähendab ka mitut veresoonkonnahaiguse risikifaktorit. Samuti leiti selles uurimistöös seos kehamassiindeksi langusega. 

Samuti hoiavad need suutervist. Jõhvikate söömine aitab kõrvaldada kahjulike hapete kogust suus - jõhvikad ei lase kinnituda kahjulikel bakteritel sinu hammastele ning seega takistavad hambakivi tekkimist ja igemeprobleeme. 

Veel aitavad jõhvikad säilitada kõhus tervislikku mikrofloorat. Kui inimene sööb palju loomset toitu, siis jõhvikad aitavad tunduvalt kiirendada ainevahetust ning tagavad tervisliku mikrofloora. 

Nendega saab ka leevendada ja ennetada urineerimishäireid. Jõhvikamahla ja jõhvika marjade tarbimine aitab ennetada urineerimisega seotud probleeme. Näiteks Põhja-Ameerikas soovitatakse inimestele, kellel on urineerimisprobleemid, tarbida jõhvikaid. Mahedates jõhvikates sisaldub suurtes kogustes antioksüdanti nimega proantotsüanidiinid, mis takistab bakteerial kuseteede seintele kinnituda.  

Foto: unsplash

Jõhvikas lisab toitudele magushapukuse

Jõhvikaid saab tavaliselt osta kuivatatuna, külmutatuna ja purgis. Jõhvikaid on populaarsed mahla, pirukatäidiste ja kastmete valmistamiseks. Eriti tuntud on jõhvikad USA-s tänupühade söögilaual. Jõhvikad sobivad hästi erinevatesse toitudesse hapukuse lisamiseks:

1) Kodusesse pähklisegusse - soolamata pähklid, seemned ja hapukuseks mahejõhvikad

2) Lisa jõhvikaid enda hommiku pudrule või täistera müslile. 

3) Pista mahejõhvikaid muffinitesse või küpsisetainasse. 

4) Pane jõhvikaid salatisse, näiteks asenda rosinad porgandisalatis jõhvikatega. 

5) Lisa jõhvikaid küpsetistesse - kas sa oled kunagi proovinud jõhvikatega leiba või küpsiseid?

6) Tee jõhvikatest moosi või kastet. 

Foto: pixabay

Miks on mahejõhvikad haruldased? 

Mahejõhvikaid kasvatatakse maailmas väga vähe. 

Nende kasvuperiood on väga pikk. Jõhvika taimedel läheb aega kaks kasvuhooaega, et nad hakkaksid marju kandma. 

Jõhvikad kasvavad soistel aladel. Erinevatel haigusetekitajatel, umbrohul ja kahjulikel putukatel on soos elamiseks ideaalsed tingimused ning seetõttu on neid seal palju. Tavaline jõhvikakasvataja hoiab neid erinevate kemikaalidega eemal, aga mahekasvatajal on selle jaoks märksa piiratumad vahendid. 

Kevadel ujutatakse mahejõhvika põllud üle, et vabaneda võimalikult paljudest kahjuritest. Samuti kasutavad mahekasvatajaid igasuguseid kavalaid taktikaid, et segada kahjurite paaritumist. 

Umbrohu kõrvaldamine on mahejõhvika põldudelt veelgi keerulisem teema. Mahetalunikke aitavad umbrohuga võitlemisel tuli ja äädikas, aga kasvuperioodil peavad nad siiski vähemalt korra nädalas käima käsitsi põldudelt umbrohtu kitkumas. Kahjuks ei ole jõhvikas just väga võimekas taim, et ta suudaks tihedas konkurentsis umbrohtudega püsima jääda.

Foto: pixabay

Kes ei tohiks jõhvikaid kohe suurtes kogustes tarbida?

Inimesed, kes kasutavad verd vedeldavaid ravimeid. Kuigi selle kohta on vähe infot, võivad jõhvikad suurendada vere vedeldumisprotsessi. 

Samuti ei soovitata jõhvikaid tarbida inimestel, kellel on esinenud neerukivisid. 

Allikad: civileats.com, www.medicalnewstoday.com, www.webmd.com

Sind võivad veel huvitada järgmised artiklid. Klõpsa endale huvi pakkuval lingil:


Artikkel kurkumi kasulikest omadustest

Artikkel väekate goji marjade kohta

Artikkel avastamata loodusimest inkamarjadest


 

Kommentaarid