+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kas kaarob asendab šokolaadi?

13.03.2020 / 0 kommentaari
Kas kaarob asendab šokolaadi?

Armastusest e-poest leiad Peruu kaarobit 250-, 500- ja 1000-grammistes pakendites. Kaarob on ideaalne alternatiiv šokolaadile erinevates toitudes - sellel on sarnane maitse, lisaks on see märksa tervislikum ning sobib taimetoitlastele, gluteeni- ja laktoositalumatutele. Osta mahe kaarobit endale SIIT.

Foto: pixabay

Kaarobi ehk jaanikauna puhul on tegemist taimega, mis kuulub herneliste sugukonda ning mida kasvatatakse selle söödavate kaunade pärast. Tegemist on pruunika ja magusa toiduainega, mis sobib hästi suhkrunälja kustutamiseks. Kaarob on pärit Vahemere regioonist, kus seda on kasvatatud 4000 aastat. Taime oli hästi tuntud Antiik-Kreekas. Hispaanlased ja britid levitasid kaarobi üle kogu maailma. Jaanikaun jõudis esimest korda USA-sse 1854. aastal. 

Iidsed Araabiamaade tsivilisatsioonid kasutasid kaarobi seemneid kulla kaalumiseks ning sealt tuleneb mõõtühik “karaat”. 

Kaarobi puu on umbes 15m kõrgune sulekujuliste lehtedega igihaljas puu. Keskmiselt on kaarobi kaunad 15-30cm pikad, üsna jämedad ja laiad. Valmis kuivatatud kaarobi kaunad saab jahvatada pulbriks, millel on kakaoga sarnane maitse - seetõttu kasutataksegi kaarobit tervisetoitudes tihti šokolaadi alternatiivina. Samas ei meenuta kaarob maitselt šokolaadi, vaid hoopis karamelli- ja pähklisegu. 

Peruu kaarob on värvuselt hele, Vahemere kaarobi värv võib sõltuvalt partiist varieeruda ja olla kakaopulbristki tumedam. 

Foto: pixabay

Kaarob aitab ülekaalulisuse vastu

Kaarobil on palju kasulikke omadusi tervisele. Kaarobi kõrge kiudainete sisaldus ja kofeiini puudumine teeb sellest suurepärase toidulisandi inimestele, kellel on kõrge vererõhk. Lisaks on kaarobis palju erinevaid vitamiine, nagu näiteks A- ja B2-vitamiinid, mis on kasulikud näonahale ja silmanägemisele. Kaarobi lisamine toidumenüüsse aitab madaldada kolesterooli, vähendada südemehaiguste riski, parandada seedeprobleeme ning aidata kõhulahtisuse vastu.

Kaarob sisaldab endas  polüfenoole, mis on kehale vajalikud antioksüdandid. Polüfenoolid on tuntud südamehaiguste riski vähendajatena. Mitmed teadusuuringute tulemused on näidanud, et rikkaliku polüfenooli sisaldusega toitude söömine võib aidata kõrge kolesteroolitaseme vastu.

Foto: depositphotos

Kaarob sobib suurepäraselt asendama šokolaadi, sest see on magus, ent naturaalselt madala kalori- ja rasvasisaldusega. Eelnevalt mainitud kiudainete rohkus on kasulik tervisliku kaalu säilitamisele ning veresuhkru taseme parandamisele. Kaarobi juures on omapäraseks tunnuseks kaltsiumi sisaldus, sest tegemist pole piimatootega. Uuringud on näidanud, et kaltsiumirikas toitumine võib vähendada riski haigestuda osteoporoosi ning aidata hoida kehakaalu paremini kontrolli all.

Lisaks peetakse kaarobi tervislikumaks alternatiiviks suhkrule, sest selles on naturaalselt kõrge suhkrusisaldus. Peamiselt võib  leida kaarobis sahharoosi, glükoosi ja fruktoosi. Kaarob on ka gluteenivaba.

Kaarobi  pulbrit aetakse tihti segamini magustamata kakaoga, sest mõlemal on sarnased omadused. Tegelikkuses on nad üpriski erinevad – kaarobis pole rasva ning võrreldes kakaoga sisaldab rohkem kiudaineid ja süsivesikuid. Oluliseks erinevuseks on veel see, et kakao sisaldab oksalaati, mis vähendab keha toimeainet omandada kaltsiumi.  Kaarobis antud ühendit ei leidu ning on tänu sellele tervislikum variant.

Kaarob sobib šokolaadi asendama päris paljudesse roogadesse

Jaanikaun sobib hästi šokolaadimagustoitudesse, jäätisekokteilidesse, smuutidesse ja isegi küpsistesse. Samuti annab kaarob kuumadele jookidele mõnusa maitse.

Kaarob sobib paljudesse toitudesse šokolaadi asendama, sest tegu on laktoosivaba ja taimset päritolu toiduainega. Paljudes retseptides võib kakaopulbri julgelt kaarobiga asendada. Seeläbi valmivadki maitsvad šokolaadivabad tordid, koogid ja trühvlid.

Foto: depositphotos

Suurepärase magustoidu saad, kui purustad puuviljad ja segad neisse jaanikauna jahu. Pane segu seejärel sügavkülma mõneks ajaks ning oledki saanud maitsva jäätise.

Segades kaarobiga pähkli- või mandlivõid, mett,  kaneeli, ingverit, kardemoni ja maitsestamiseks vaniljet, saad segu, millest vormida ümmargused kommid. Saadud segu sobib ka puuviljavaagnale. 

Võimalikud kõrvaltoimed

Kuigi jaanikauna tarvitamist peetakse üldiselt ohutuks, on harvadel juhtudel esinenud allergilisi reaktsioone. Sagedasemad on need inimestel, kellel on allergia pähklite ja kaunviljaliste vastu. Allergiline reaktsioon võib tähendada nii löövet, astmahoogu kui ka heinapalavikku. Suurte kogustega peaksid ettevaatlikud olema veel lapseootel naised, kuna liigne kogus kaarobi võib langetada ohtlikult kehakaalu ning tõsta seeläbi veresuhkru- ja insuliinitaset.

Allikad: www.lentils.org, guidedoc.com, medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com, acouplecooks.com, whfoods.com, healthline.com, wellandgood.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.

Allikad: healthline.com, wholefoodsmarket.com, britannica.com, carobana.com.au, verywellhealth.com, organicfacts.net

 

Kommentaarid