+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Toorkakao kasulikkus

01.08.2020 / 0 kommentaari
Toorkakao kasulikkus

Armastusest e-poest leiad müügilt mahe valged ja tavalised kakaooad, kakaonipsid, kakaopulbri ja kakaovõi. Kakao on võib-olla üks antioksüdantide rikkamaid toiduaineid maailmas. Kakaoubades on 1000 mg (1 g) antioksüdante (flavonoole) 100 g kohta. Osta endale toorkakao tooted SIIT

kakaooad alusel

Foto: pixabay

Kakao on igihaljas puu, mis võib kasvada 4-8 meetri kõrguseks. Kakaopuu kasvukohaks on troopilised piirkonnad Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. 

Kakaopuu väärtuslikkust hindasid kõrgelt asteegid, kelle uskumuse kohaselt olid kakaopuu viljad kingitus tarkusejumalalt. Sageli kasutasid nad kakaoube valuutana soovitud kauba eest tasumiseks. Maiade jaoks olid kakaoviljad “jumalate toit” ning neid kasutati religioossetel tseremooniatel.

Kakaopuu on kasvukeskkonna suhtes üsna tundlik - nii ongi selle kasvualad levinud ainult 20 kraadi ekvaatorist lõuna- ja põhjapool. Puu eelistab viljakat, kergelt happelist kuivapoolset mulda. Optimaalseks kasvutemperatuuriks on kakaopuul 25-27 kraadi. Samuti mõjutavad iga aastast saaki põuad ning liigsajused perioodid. Kakaotaim ei taha ka otsest päikesepaistet ega suurt tuult, mistõttu kasvavad kakaopuud tavaliselt teiste puude all. Seega on Amazonase vihmametsad nende jaoks ideaalne paik.

Kas teadsid, et toorena ja kuivatamata on kakaooad pigem roosakad-lillakad?

toored kakaooad

Foto: pixabay

Kvaliteetne kakao - Criollo

Kakaopuu viljade sees olevad seemned sisaldavad kakaoube, mida kasutatakse kakaomassi, -laastude, -pulbri ja teiste kakaotoodete valmistamiseks. Kakao- ja kohvioad on üsna sarnase välimusega. Selleks, et kakaooad maitseksid šokolaadiselt ega läheks hallitama, seisavad nad paar nädalat pärast korjamist tünnis ja alles seejärel pannakse nad päikese kätte kuivama.

Meie e-poes müügil olevad Criollo oad moodustavad vaid ühe protsendi kakaotoodangust - samas on need ühed hinnatumad. Criollot on võrreldud kohvimaailma Arabicaga. Criollo sort on tuntud tänu oma täiuslikele ja delikaatsetele maitsenüanssidele  ning kauakestvale, rikkalikule aroomile.

Osa šokolaaditootjaid väidab, et tõelist Criollot pole enam olemas ning kogu saak on pärit haigustele vastupidavamatelt hübriidsortidelt, kuid see pole tõsi. Peruu keskosas kasvab looduskaitsealal veel küllaldaselt vanu kakaopuid, kust on pärit ka meie e-poes müüdavad pruunid Criollo kakaooad.

Peruu keskosa looduskaitsealal on koondunud ca 200 põllumajanduslikku väiketootjat. Criollo kakaosalud moodustuvad vanadest puudest, mitte uutest hübriidsortidest. Ühes kakaoviljas on keskmiselt 30-50 kakaouba ning vanad sordid eristuvad ka kakaovõi rikkalikuma sisalduse poolest. Meie Euroopa koostööpartner külastab piirkonda sageli ning kohalikele talunikele toodete eest makstav tasu on vähemalt 25% kõrgem maailmaturu keskmistest hindadest. 

Peruu on maailma suurim mahe-kakao tootja, ekspordiks läheb 60-70% toodangust. Kakaopuud annavad tööd enam kui 50 000 peruulasele.

Kakaotooted sobivad hästi roogi kaunistama

Kakaoube võid krõbistada niisama, kui tuleb peale vastupandamatu šokolaadiisu. Purustades saad neist kakaonibsid ja jahvatades kakaopulbri. Terveid kakaoube võid kasutada veel tortide kaunistamiseks, lisada smuutidesse või kasta mee sisse. 

Nööbikujuliseks vormitud kakaopasta on mõnus snäkk või siis üks paljudest toorainetest vegan-magustoitude valmistamiseks. Nööbid sobivad ka tortide kaunistamiseks, purustatuna smuutidesse, müslisse, hommikupudrule, aga ka kuumale kakaole.

kakaojook valgel taustal

Foto: pixabay

Kakaonipse on sobilik panna igasugustele toitudele katteks, näiteks salatitele, röstitud köögiviljadele, hommikupudrule ja -helvestele. Kakaonipse sa saad täpselt nii palju sulatada kui kakaoube ehk see ei pruugi olla kõige parem idee. Samas, kui sa paned need mõneks minutiks ahju, saavad nipsid juurde tugeva mõnusa röstitud šokolaadi maitse. 

Kakao-pähkli smuuti

Vaja läheb:

- 2 tassitäit mandlipiima

- 1 sl toorkakao pulbrit

- 1 sl agaavisiirupit või vedelat mett

- 1 valmis banaan

- 1 tl vaniljet või vanilje ekstrakti

- ½ tl jahvatatud kaneeli

Kuidas teha? Pane kõik koostisosad blenderisse koos mõne jääkuubikuga ning blenderda korralikult läbi. Valmis! :)

Orgaanilise toorkakao kasulikkus

Toorkakao või minimaalselt töödeldud kakao (alla 42 kraadi) kuulub kahtlemata supertoitude hulka. Toorkakao pulbris on enam kui 300 keemilist komponenti, mis tähendab, et selle antioksüdantide sisaldus ületab tumeda šokolaadi antioksüdantide sisalduse peaaegu neljakordselt. Veel leiti New York Timesis avaldatud uuringutulemuste kohaselt, et värsked kakaooad sisaldavad ülirikkalikult antioksüdante (flavanoole). Kakaoubades on 10 000 mg (10 g) antioksüdante (flavonoole) 100 g kohta - seega on kakao kõigist toiduainetest üks rikkalikumaid antioksüdantide allikaid. 

Kakaos sisalduvad keemilised ühendid vastutavad ka sinu kognitiivse võimekuse ja tuju eest, sest peamine kakaos sisalduv flavanoid on epikatehiin, mis mõjub ergutavalt paljudele kognitiivsetele aspektidele. Hiljutised teadusuuringud on välja toonud ka flavanoolide toime vererõhu alandajana ning veresoonte elastsuse tagajana.

Teadlased on kakao sisaldust põhjalikult uurinud ning teinud kindlaks, et selles on aineid, mis aitavad meie heaolutunde hoidmisele kaasa. Kakao on kolme põhjalikult uuritud neurotransmitteri – serotoniini, dopamiini ja fenüületüülamiini – allikas. Need neurotransmitterid aitavad leevendada depressiooni ja on seotud heaolutundega. Kakao sisaldab veel mikroelemente, mis võimaldavad serotoniinil ja dopamiinil püsida kauem vereringes lagunemata ehk positiivne meeleolu püsib kauem.  Kakao sisaldab veel arvestatavas koguses B-rühma vitamiine, mis on samuti seotud aju heaoluga. 

Foto: pixabay

Samuti olevat kakaos magneesiumi sisaldus suurem kui kõikides teistes toiduainetes. Magneesium on eluliselt vajalik enam kui 300 biokeemilise reaktsiooni toimimiseks ning lihaste ja närvisüsteemi normaalseks toimimiseks. Näiteks 100 grammi kakaonööpe sisaldavad 272 milligrammi magneesiumit. 

Kakao on ka suurepärane küllastumata rasvhapete, vitamiinide, mineraalide, kiudainete ja  looduslikke karbohüdraatide allikas. Kliinilised uuringud on tõestanud, et kakaos sisalduvad kiudained aitavad seedimist korras hoida ennetades näiteks kõhukinnisuse teket. Samas sobivad kakaooad ka kõhulahtisuse leevendamiseks.

Kakaoubade söömine kaitseb sinu rakke vabade radikaalide tekitatud kahjustuste eest. Pidev viibimine päikese käes, sigaretisuits, õhusaaste, muud kemikaalid ning ebatervislik toit nõrgestavad immuunsüsteemi ning tekkiv stress suurendab rakkude kahjustust veelgi.

Millal peaks olema kakaotoodetega ettevaatlikum?

Toor kakaooad sisaldavad umbes 1-2 protsendi ulatuses teobromiini - tegu on loodusliku keemilise ainega, mida leidub ka näiteks teepõõsa ja kohvipuu saadustes. Kui sinu kofeiini tundlikkus avaldub uinumisraskuste või ärevuse läbi, võiks olla kakao tarvitamisel ettevaatlik.

Teobromiin ergutab kesknärvisüsteemi, lõdvestab silelihaseid ja laiendab veresooni. Teobromiini ergutav toime moodustab sellega sarnasest kofeiini molekulist umbes neljandiku. Teobromiin ergutab südametegevust - seetõttu on seda kasutatud kõrge vererõhu raviks. Samas on see element üks põhjustest, miks koerad ei tohi süüa kakaod ega šokolaadi. Koertel lihtsalt pole ensüüme, mida on vaja teobromiini lagundamiseks, kui selle kogus ületab 100–150 mg koera kehakaalu kohta. 

Kakaos sisalduv oksoliinhape takistab organismil kaltsiumi omastamist. Ja kuigi kakaos endaski on kaltsiumi, ei ole kakao mingilgi kujul hea kaltsiumi allikas. Siiski on toorkakaos kaltsiumit rohkem kui valmis šokolaadis.

Kakao, eriti kakaovõi on rasva- ja kaloririkas. Seega võiks tarbimine olla mõõdukas, eriti kui seda kombineerida teiste kaloririkaste toiduainetega.

Allikad: onegreenplanet.org, foodfacts.mercola.com, wikipedia.org, draxe.com, thespruceeats.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid