+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kakaost ja šokolaadist

30.11.2018
Kakaost ja šokolaadist

E-poest leiad kakaoube, pulbrit, valget ja pruuni kakaovõid, purustatud kakaotuumasid (nibsid), šokolaadinööpe jne.

Theobromo cacao

Kakao on igihaljas puu, mis võib kasvada 4-8 meetri kõrguseks. Tema kasvukohaks on troopilised piirkonnad Kesk-ja Lõuna-Ameerikas. Toiduks on seda kasutatud enam kui 3000 aastat. Asteegid ja maiad kasutasid seda lausa rahana.

Purustatud kakaotuumad on kooritud toored kakaooad, millest valmistatakse šokolaadi. Kakao on looduslik supertoit, mille hämmastavatest omadustest suur osa kuumutades hävib. Kakaos pole suhkrut, kuid olenevalt sordist võib see sisaldada 12–15% rasva. Kakao sisaldab vähesel määral ka kofeiini ja teobromiini.

Milline sort on parim? 

Kakaopuu viljade sees olevad seemned sisaldavad kakaoube, mida kasutatakse kakaomassi, laastude, pulbri jt kakaotoodete valmistamiseks. Kakaooad ja kohvioad on üsna sarnase välimusega. Kuna kakaooad on tuntud oma tervislike omaduste poolest ning afrodisiaakumina, on nad väga kõrges hinnas

olnud aastasadu. Selleks, et kakaooad maitseksid šokolaadiselt ega läheks hallitama, seisavad nad paar nädalat pärast korjamist tünnis ja alles seejärel pannakse nad päikese kätte kuivama.

Ka meie e-poes müügil olevad Criollo oad moodustavad vaid ühe protsendi kakaotoodangust, samas on need ühed hinnatumad. Neid on võrreldud kohvimaailma Arabica'ga.

Lisaks Criollole on ka Forastero ning nende kahe hübriidsort Trinitario, viimane moodustab 90 protsenti maailma kakaotoodangust.

Kasutamine

Kakaoube võid krõbistada niisama, kui tuleb peale vastupandamatu šokolaadiisu, purustades saad neist kakaonibsid ja jahvatades kakaopulbri. Terveid kakaoube võid kasutada ka tortide kaunistamiseks, lisada smuutidesse või kasta mee sisse. Kakaotoodete katsetamisel köögis võid lasta aga fantaasial lennata. 

Nööbikujuliseks vormitud pasta on mõnus snäkk või siis üks paljudest toorainetest vegan-magustoitude valmistamisel. Sobib ka tavaliste tortide kaunistamiseks, purustatuna smuutidesse, müslisse, hommikupudrule, aga ka kuumale kakaole.

Omadused

Toorkakao või minimaalselt töödeldud kakao kuulub kahtlemata supertoitude hulka, näiteks toorkakao pulbris on enam kui 300 keemilist komponenti, mis tähendab, et selle antioksüdantide võime ületab tavalise tumeda šokolaadi oma peaaegu neljakordselt ning mustikaid 20nekordselt.

Me ei luba, et kakao teeb õnnelikuks, aga teadlased on kakao sisaldust põhjalikult uurinud ning teinud kindlaks, et selles on aineid, mis aitavad meie heaolutunde hoidmisele kaasa.

Kakao on ka kolme põhjalikult uuritud neurotransmitteri – serotoniini, dopamiini ja fenüületüülamiini – allikas. Need neurotransmitterid aitavad leevendada depressiooni ja on seotud heaolutundega. Kakao sisaldab monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid (MAO inhibiitoreid), mis võimaldavad serotoniinil ja dopamiinil püsida kauem vereringes ilma lagunemata.  Kakao sisaldab ka B-rühma vitamiine, mis on samuti seotud aju tervisega. 

Kakaost on leitud ka neurotransmitterit nimega anandamiid kogustes, mis on piisavalt märkimisväärsed, et mõjutada ajutegevust. Anandamiid on kannabinoid, mida leidub inimajus. Anandamiin on lipiid (rasv), mida tuntakse ka „õnneainena”, sest seda eritub just siis, kui tunneme end eriti hästi.

Antioksüdandid

New York Timesis avaldatud uuringutulemuste kohaselt sisaldavad värsked kakaooad ülirikkalikult antioksüdante (flavonoole). Kakaoubades on 10 000 mg (10 g) antioksüdante (flavonoole) 100 g kohta, seega on kakao kõigist toiduainetest üks rikkalikumaid antioksüdantide allikaid. Uuringud on näidanud, et kakaos sisalduvad antioksüdandid on väga püsivad ja inimorganismile kergesti omastatavad.

Kakao lisamisel oma toitudesse on palju eeliseid just nende rikkaliku antioksüdantide sisalduse tõttu. Ka olevat kakaos magneesiumi sisaldus suurem kui kõikides teistes toiduainetes. Magneesium on aga teatavasti eluliselt vajalik enam kui 300 biokeemilise reaktsiooni toimimiseks inimorganismis. Näiteks 100 grammi kakaonööpe sisaldavad magneesiumit 272 milligrammi. Magneesium aitab lihaste ja närvide tööle kaasa, hoiab südamerütmi korras.

Kakao on ka suurepärane küllastumata rasvahapete allikas, seal on ka kolesteroolivabu küllastunud rasvhappeid, vitamiine, mineraale, kiudaineid, looduslikke karbohüdraate ning proteiini, mis tähendab et kakao on tõesti toitainete rikas.

Kakaoubades on ka rauda, kaaliumit, kaltsiumit, tsinki, vaske ja mangaani. Näiteks rauapuudusele viidata võivatest jõuetusest ja väsimusest on aidanud jagu saada just kakao söömine. Raua paremaks imendumiseks lisa juurde c-vitamiini sisaldavaid puuvilju.

Kliinilised uuringud on tõestanud ka, et kakaos sisalduvad kiudained aitavad seedimist korras hoida ennetades nt kõhikinnisuse teket. Samas sobivad kakaooad ka kõhulahtisuse leevendamiseks.

Kakaoubade söömine kaitseb sinu rakke vabade radikaalide tekitatud kahjustuste eest. Pidev viibimine päikese käes, sigaretisuits, õhusaaste või kemikaalid ning ebatervislik toit võivad vabade radikaalide rünnaku põhjustada ning stress suurendab rakkude kahjustust veelgi.

Kakaos sisalduvad antioksüdandid võivad rünnaku mitte ainult peatada vaid protsessi vastupidiseks muuta kaitstes keha enneaegse vananemise eest.

Kakaos sisalduvad keemilised ühendid vastutavad ka sinu kognitiivse võimekuse ja tuju eest, sest peamine kakaos sisalduv flavanoid on epikatehiin, mis mõjub ergutavalt paljudele kognitiivsetele aspektidele. See reguleerib ka insuliini taset ja glükoosi tootmist isegi diabeetikutel.

Kakaol on ka suurepärased omadused mõjuda positiivselt neurotransmitteritele, mis vahendavad sõnumeid ajus, kuidas meie keha peaks käituma. Hilisemad teadusuuringud on välja toonud ka flavanoolide toime vererõhu alandajana ning veresoonte elastsuse tagajana.

 

 

Vastunäidustused

Kakaooad sisaldavad umbes 1-2 protsendi ulatuses teobromiini, see on looduslikult orgaaniline keemiline aine, kofeiinisarnane alkaloid, mida leidub ka näiteks teepõõsa-, kohvipuu, Guaraana-pauliinia ja koolapähklipuu saadustes. Seega, toime on kofeiinile sarnane. Kui teie kafeiini tundlikus avaldub näiteks uinumisraskuste või ärevusega, võiks olla kakao koguste tarvitamisel ettevaatlik.

Kakaoubade koostisest moodustab teobromiin umbes 1–2%. Teobromiin ergutab kesknärvisüsteemi, lõdvestab silelihaseid ja laiendab veresooni. Teobromiini ergutav toime moodustab sellega sarnasest kofeiini molekulist umbes neljandiku. Teobromiin on ka nõrk diureetikum (kuseeritust suurendav aine) ja seda on kasutatud ravimina juhtudel, kui organismi on südameinfarkti tulemusel kogunenud liigset vedelikku. Teobromiin ergutab südametegevust. Seetõttu on seda kasutatud kõrge vererõhu puhul. Samas on see üks põhjustest, miks koerad ei tohi süüa kakaod ega šokolaadi, sest see võib põhjustada südame seiskumise. Koertel lihtsalt pole ensüüme, mida on vaja teobromiini lagundamiseks, kui selle kogus ületab 100–150 mg koera kehakaalu kohta. Nimetatud ohust annab märku kiirenenud pulsisagedus. Märkimisväärne on aga asjaolu, et kui sarnane tõmmis valmistati tooretest, röstimata kakaoubadest, ei leitud neil kumbagi mõju.

Kakaos sisalduv oksoliinhape aga takistab organismil kaltsiumi omasdamist. Ja kuigi kakaos endaski on kaltsiumi, ei ole kakao mingilgi kujul hea kaltsiumi allikas. Siiski on toorkakaos kaltsiumit rohkem kui valmis šokolaadis, sest viimases sisalduv suhkrus sööb organismi kaltsiumivarusid.

Ilmselgelt on kakao, eriti kakaovõi rasva-ja kaloririkas. Seega võiks tarbimine olla mõõdukas, eriti kui seda kombineerida teiste kaloririkaste toiduainetega.

Allergilise reaktsiooni korral ükskõik, millisele kakao osale tuleb tarbimine kohe lõpetada ja esimesel võimalusel arstiga ühendust võtta.

Allikad: onegreenplanet.org, foodfacts.mercola.com, wikipedia.org, https://draxe.com,