+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kakaovõi - suurepärane naha hoolduseks

25.10.2020 / 0 kommentaari
Kakaovõi - suurepärane naha hoolduseks

Kakaovõi ehk kakaoõli võib pähe tuua erinevad uhked šokolaadimagustoidud ja šokolaadi jäätise. Samuti on kakaovõi üpris tavaline koostisosa nahakreemides ja muudes tervise- ja ilutoodetes.

Kakaovõi on üht tüüpi rasv, mis tuleneb kakaoubadest. Selle tegemiseks korjatakse kakaoube, mida röstitatakse ning pressitakse, et saada kätte ubadest üleliigne rasv. Ja kõigest, mis selles protsessis üle jääb, tehakse kakaopulbrit. 

Kakaod on kasutatud ravitsemises umbes 3000 aastat. Eriti populaarne oli see asteekide ja maiade hulgas, kes kasutasid kakaosaadusi isegi valuutana. 

Aga kas kakaovõi võib tõesti parandada nahatervist? Sellest tuleb järgmisena juttu. 

kakaovõi valgel taustal

Foto: pixabay

Kakaovõi nahale

Kakaovõis on kõrge rasvasisaldus tänu millele kiidetakse seda nahka niisutavate ja toitvate omaduste poolest. Kakaoõlis peituv rasv moodustab nahale kaitsva barjääri, mis hoiab nahka elastse ja niiskena. 

Kakaovõi sisaldab palju looduslike ühendeid, mida nimetatakse fütokemikaalideks. Need mikroelemendid võivad parandada vere liikumist nahka aeglustades seeläbi naha vananemisprotsessi kaitstes seda UV-kiirguse eest. 

Üks tavalisemaid viise kakaovõi kasutamiseks on armide, kortsude ja muude nahamärkide peitmine. Palju naisi arvavad, et kakaokreeme- ja vedelikke saab kasutada raseduse perioodi ajal ja peale rasedust, et peita venimismärke. 

Kuna kakaovõi sisaldab suures koguses kasulikke rasvu, on sellel tihkem ja mõnusam konsisdents kui teistel niisutajatel. Seda konsidentsi võrreldakse tihti sheavõiga, mida toodetakse shea puu seemnetest Lääne- ja Kesk-Aafrikas. 

nahakreem kätel

Foto: pixabay

Kakaovõi päevitamiseks

Kakaovõi ei ole sobilik päikesekreemi asendamiseks. See toimib suurepäraselt küll niisutajaks, aga päikesekreemina kahjuks ei tööta. Loomulikult on olukord teine, kui tegu on mingisuguse kakaovõi lõhnalise ja maitselise päevituskreemiga, kuhu on lisatud ka muid koostisosi.

Toorkakaovõi

Toorkakaovõiks nimetatakse töötlemata rasva, mis eraldub kakaoubade töötlemise käigus. Võrreldes tavalise kakaovõiga, mida on töödeldud kõrgel kuumusel hävitades kõik toitained ja vitamiinid, on puhtas kakaovõis säilinud kõik kasulikud rasvad, antioksüdandid ja muud mikroelemendid. Kakaovõi puhul on tegemisel äärmiselt tahke rasvaga, mis talub kõrgeid kuumuseid. 

Kakaovõi retsept ehk kuidas teha ise kodus puhast kakaovõid?

Esiteks vala umbes 500g kakaonipse blenderisse. Parim on kasutada röstitud kakaonipse, sest neist saab rohkem kakaovõid kätte. Blenderda nipsid ühtlaseks seguks. Seejärel pane vesi potis keema ning lisa juurde nipsidest saadud segu. Sega potis olevat miksi mitukümmend minutit kuni potis ei ole enam vett, vaid alles on ainult pealtnäha šokolaadi vedelik. Lõpuks jääb potti järele vaid kakaoõli ja ülejäänud kakaomass. Järgmisena sea valmis kauss ja sõel ning vala potist saadud õli kaussi. Ja järele jäänud õli tahkubki valgeks kakaovõiks. 

Kakaovõi kasutamine toidus

Kakaovõi annab kakaotoodetele selle rikkaliku tekstuuri. Kakaovõid saab kasutada väga paljudes retseptides, näiteks toormagustoitudes ja erinevates küpsetistes. Kakaovõist- ja pulbrist tehakse kodus iseseisvalt šokolaadi. Samuti võib kakaovõid lisada kookosõli- ja rasva asemel kuumadesse jookidesse, et anda neile kreemisem tekstuur ja lisada jooki palju kasulikke rasvasid. Ning lisaks kõigile on kakaovõi üks tavalisemaid koostisosasid kodutehtud niisutuskreemidel. 

šokolaadikook taldrikul

Foto: pixabay

Kakao kohta saad huvi korral juba pikemalt lugeda meie artiklist “Milline kakao on parim?

Allikad: healthline.com, blog.freepeople.com, chocolatealchemy.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid