+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kamu jahu aitab päikese tagasi tuua

21.01.2019
Kamu jahu aitab päikese tagasi tuua

Kuskil talve selgroo murdumise paiku, kui päike juba kõrgemalt käib, aga temperatuurid langevad, tekib vastupandamatu igatsus päikesesoojuse järele. Üks võimalus päike lähemale tuua on tarvitada päikeses mõnulenud toiduaineid. Näiteks kamu jahu. Peruust pärit kamu jahust on leitud isegi 60 korda rohkem C-vitamiini kui tavalises apelsinis. Kamu marjadest tehtud pulber on teadlike tarbijate seas hästi tuntud oma immun-ja närvisüsteemi toetavate omaduste poolest, see on ka tõhus viiruste vastu võitlemisel.

Mis on kamu jahu?

Võõrapärane nimetus camu camu (ld k Mycaria dubia)  tähistab Amazonase vihmametsade soostunud ja üleujutatud osades kasvava puu vilju. Kamu-jabotipuu viljadel on väidetavalt kõige kõrgem looduslik C-vitamiini sisalduss.

Kasulikud omadused

Amazonase piirkonnas kasutatakse neid üldiselt toiduks, kuna C-vitamiin aitab ära hoida külmetushaigusi ja grippi. Tänu suurele antioksüdantide, mineraalainete ja vitamiinide sisaldusele leiab see kasutamist ka kosmeetikas nahka hooldava ja vananemisvastase toime tõttu.

Kamu jahu valmistatakse mahetootena Peruus Amazonase piirkonnas asuvas Pucallpas, kus see tehakse väga hoolikalt pulbriks, nii et säiliksid marjades sisalduvad fütotoitained, esmajoones C-vitamiin, mida on 100 g jahus 8500 mg. Kamu jahu sisaldab ka väga rikkalikult rauda, niatsiini, fosforit, kaaliumi, riboflaviini, beetakaroteeni, mineraalaineid ja aminohappeid, sh seriini, valiini ja leutsiini. Nendes muljetavaldavalt toitainerikastes marjades leidub ka terpeene alfa-pineeni ja d-limoneeni.

Põhja-Ameerikas kasutatakse kamu jahu depressiooni leevendamiseks ja antidepressantidena kasutatavatest ravimitest võõrutamiseks. See on osutunud ka kasulikuks herpese ravimisel. Uuringud on näidanud, et kamu jahu on tugevatoimeline antioksüdant. Tänu eelnimetatud omadusele ja ka pehmendavale ning kergelt kootavale toimele on kamu jahu saavutanud populaarsuse ka kosmeetikatoodete komponendina, eriti šampoonides ja palsamites. Väidetavalt aitab see ka juukseid elustada ja tugevdada.

Keemik–farmatseut dr Virginia Garró viis läbi uuringu sadade ravimtaimedega, et kontrollida nende tõhusust mitmesuguste haigusnähtude ravimisel. Kamu jahu sai esikoha järgmiste seisundite leevendamisel:  astma, ateroskleroos, kae, külmetushaigused, turse, igemepõletik, parodondi haigused, glaukoom, hepatiit, viljatus, migreen, kobarpeavalu, osteoartriit, füüsilised valud, Parkinsoni tõbi. Teisel kohal oli see depressiooni leevendamisel, neljas koht antimutageeni ja antioksüdandina, viiruste vastu võitlemisel saavutas see kuuenda koha. 

Kamu jahu kasutamine

 Kamu jahu on roosa pulber (muutub beežiks). Kuivas kohas säilib kuni 2 aastat. Hapukas marjapulber, mida võib segada vee või mahlaga. Peruus lisatakse seda jäätisele. Soovitatav on tarbida 1/2 tl 2–4 korda päevas.

Ideed: 

*lisa külmadesse jookidesse, näiteks valmista limonaadi.

*Lisa taimsetele teedele või kodusele alkoholivabale glögile, kuid vedelik ei tohi olla keev – see hävitab kasulikke aineid.

*kombineeri maitset mangoga või marjadega, valmista kodune jäätis, püree või smuuti.

*kinoast valmistatud pudrule lisa kookoshelbeid, kamujahu, chiaseemneid ja lemmikmarju ja võid kindel olla, et täiskõhutunne püsib järgmise söögikorrani! Kui kasutad kinoapudrul lisaks kamujahule ka makapulbrit, siis nende toimed võimenduvad, seega – vähem on rohkem!

*Supersmuuti, mille peamisteks koostisosadeks on kamujahule lisaks värske spinat, kuivatatud goji marjad (võid neid eelnevalt veidi vees leotada, et need pehmed oleksid) ja kookos (laastude või helvestena) paneb uskuma, et tegemist on millegagi, mille vastu viirused ei saa.

*meemask – lisa võrdsetes osades mett ja kamujahu ning hoia seda näol kümmekond minutit. Kasutajad on kiitnud, et nahk on tervem ja säravam. Meeallergiaga inimestele see mask mõistagi ei sobi.

Allikad: NaturalNews.com, HuffingtonPost.com,