+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kaneel on rahustava toimega

09.03.2020 / 0 kommentaari
Kaneel on rahustava toimega

Armastusest e-poest leiad müügilt mahe Tseiloni kaneeli 100-, 450- ja 1000-grammises pakendis ning mahe Kassia kaneeli 100-, 500- ja 1000-grammises pakendis. Veel on meil müügil Kassia kaneelipulgad. Kaneel on universaalne vürts, mis sobib põhimõtteliselt igasse rooga - laiad kasutusvõimalused teevad temast 3. enim tarbitud vürtsi maailmas. Osta öko kaneeli endale SIIT.

Foto: depositphotos

Milline on ainus ja õige kaneel? 

Hiina kaneelipuu (Cinnamomum cassia) on igihaljas puu, mis võib kasvada 10-20 meetri kõrguseks. Tema viljadeks on marjad. Puukoor on hallikas ja kõva ning kuni 15 cm pikkused lehed on noorena punased.

Tseiloni kaneeli kasvukohtadeks on Sri Lanka, Madagaskar, Brasiilia, India ja Kariibi mere saared. Kassia kaneelipuu kasvab Hiinas, Sri Lankal ja ka Vietnamis.

Osad inimesed on arvamusel, et ainus «õige» kaneel on Tseiloni kaneel (Cinnamomum verum). Tegelikkuses kasutatakse vürtsina üle 250 kaneelisordi. Nelja enim kaneeli seas on veel Saigoni ja Korintje kaneel. Kas teadsid, et kaneel on tarbimiselt 3. vürts maailmas sinepi ja pipra järel. 

Tseiloni kaneel on kahvatupruun ning peene mahedama maitsega, kassia on seevastu tumepruun, selle lõhn ja maitse on tugevamad. Kuigi paljud poed müüvad Kassiat ka lihtsalt kaneeli nime all, ei saa päris õigeks lugeda väidet, et hiina kaneelipuu saadus nn odav aseaine. Kassia kaneeli maitse on mõrkjam ning Tseiloni kaneelil on delikaatsem maitse, mida peetakse sobilikumaks magustoitude puhul kasutamiseks. 

Kaneeli on inimesed kasvatanud aastatuhandeid - kirjalikud teated sellest on ilmnenud juba 2000 aastat eKr. Eriti tuntud on kaneeli kasutamine hiina meditsiinis. Ka Vanas Testamendis leiab viiteid kaneeli headele omadustele. Keskaegses Euroopas oli kaneel staatuse sümboliks ja osaks luksuslikust elustiilist. Tseiloni kaneeli avastasid 1518. aastal portugallased praeguse Sri Lanka aladelt. Kaneelikaubandust kontrolliti sealsetel aladel pikka aega. 

Foto: depositphotos

9 varianti kaneeli kasutamiseks toidus

Kaneeli puhul on oluline selle värskus. Aastaid köögikapis järjekordset õunakoogi hooaega oodanud kaneel ei ole enam suure tõenäosusega kasutamiskõlblik. Seismisega hajuvad kaneelilt selle kasulikud omadused ning maitse muutub tagasihoidlikumaks. Kaneeli võib lisada vist põhimõtteliselt igale maailmas olevale toiduainele või roale - tegu on väga universaalse vürtsiga.

1. Lisa enda lemmikteele natukene kaneeli, et muuta see natukene elavamaks ning vürtsikamaks. 

2. Kasuta kaneeli šašlõki marinaadi või mõne muu liharoa maitsestamiseks. 

3. Raputa kaneeli üle hautatud köögiviljade või värskete puuviljade. Eriti maitsvad on värsked õunatükid, kuhu on kaneeli ja suhkrut peale raputatud. 

4. Sega kaneeli pudingutesse või muudesse magustoitudesse. 

5. Lisa kaneeli hommikusele pudrule või külmadele hommikuhelvestele. Hommikupuder kaneeliga on väga maitsev, soovitan järele proovida. 

6. Hinga kaneeliaroomi aju töö stimuleerimiseks.

7. Sega kaneeli pannkoogitaignasse uue huvitava maitse lisamiseks. 

8. Maitsesta oma smuutit lisades sinna ka kaneeli. 

9. Elavda oma hommikukohvi kaneeliga!

Soojade kaneeliõunte retsept

Vaja läheb?

- 4 kooritud ja viilutatud õuna

- ½ tassitäit kookospalmisuhkrut või pruuni suhkrut

- 1 tl kaneeli

- 1 sl võid

- 2 sl vett

Kuidas teha? Viska taasavatavasse kotti kokku õunaviilud, suhkur ja kaneel ning tee õunaviilud korralikult suhkru- ja kaneeliseguga kokku. Küpseta õunaviile pannil vee ja või sees 8-10 minutit. Ongi valmis! :)

Foto: depositphotos

Kaneeli maitse ja lõhn on rahustava toimega

Kaneelil arvatakse olevat tervendavaid ja rahustavaid omadusi, mistõttu on kaneeli kasutatud pikalt hiina ravimtaimede meditsiinis. Kaneelile iseloomulik maitse ja lõhn tulevad eeterlikest õlidest kaneelipuu koores. Neil eeterlikel õlidel on viirusevastased, antibakteriaalsed ja seenevastased omadused. 

Samuti on kaneelis suures koguses polüfenoolseid (taimsete ühendite rühm) antioksüdante. Antioksüdandid aitavad kaitsta organismi haiguste eest ning neid leidub puuviljades köögiviljades ja vürtsides. Kaneelist leitud antioksütantidel on põletikuvastased toimed ning samuti ka prebiootilised omadused. See tähendab, et kaneeli tarbimine aitab kaasa kasulike bakterite arengule ning piirab haigusttekitavate bakterite levikut. Niisiis võib kaneeli söömine parandada pikas perspektiivis sinu kõhu mikrofloorat. 

Kaneelis on veel arvestatavas koguses mangaani, kaltsiumi ja kiudaineid. 

Vastunäidustused

Kassia ja Tseiloni kaneelis sisalduv kumariini sisaldus on nii madal, et eluohtliku doosi saamise tõenäosus on ääretult väike. See tähendaks, et inimene otsustab süüa Saigoni kaneeli vähemalt 2 kilogammi päevas, hiina kaneeli ehk kassiat lausa 50 kilogrammi päevas, sest kumariini on kaneelikilos vaid 0.31 -6,97 grammi. Suurt kogust kaneeli süüa ei maksa, sest sellega võib kaasneda iiveldus ja isegi oksendamine.

Allikad: organiclifestylemagazine.com, thehealthyhomeeconomist.com, bbcgoodfood.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.

Kommentaarid