+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kanep on organismile üllatavalt kasulik

05.04.2020 / 0 kommentaari
Kanep on organismile üllatavalt kasulik

Armastusest e-poest leiad müügilt mahedaid tavalisi ja kooritud kanepiseemneid, kanepiseemnejahu ja kanepiseemneõli. Kulinaarne kanep on organismile uskumatult kasulik ning on Eestiski üsna populaarne. Osta kanepitooted endale SIIT.

Foto: pixabay

Kanep on üks mitmekülgsemaid taimi kogu maailmas. Selle taim tõrjub looduslikult putukaid, mistõttu ei ole tema kasvatamiseks kasutada väga palju kemikaale. 

Kulinaarseks kasutuseks müüdavad kanepiseemned sisaldavad vaid imepisikest kogust THC-d (0,001%), mis on inimesele uimastav mõjuaine. Kulinaarne kanep ja marihuaana on põhimõtteliselt kaks täiesti erinevat sorti taimest Cannabis sativa. Köögis kasutamiseks kasvatatavaid kanepisorte on kümneid. Kanepiseemneid süües ei pea sa kunagi muretsema sellepärast, et jääd uimaseks. 

Kanepiseemned sisaldavad kõiki 21 aminohapet

Kanep on üks imelisemaid inimorganismi jaoks ja päris paljud taimetoitlased kasutavad selle seemneid regulaarselt enda toitudes. 

Kanepiseemned sisaldavad kõiki 21 aminohapet, mis taimekuningriigis eksisteerivad - nende seas 9 aminohapet, mida inimorganism iseseisvalt toota ei suuda. 100 grammis kanepiseemnetes on umbes 35 grammi valke. 

Samuti on neis suur kogus Omega 3 ja Omega 6 rasvhappeid. Omega 3 rasvhappeid ei ole väga paljudes taimetoitudes, niisiis on kanepiseemned selles osas erilised. Omega rasvhappeid on vaja südame normaalseks toimimiseks ning samuti aitavad rasvhapped kaasa aju tööle. 

Kanepiseemned sisaldavad ka suurt kogus kiudaineid. Kiudained hoiavad sul kõhu täis ning vähendavad soovi näksida.

Foto: pixabay

Kanepiseemned sobivad täiendama erinevaid roogi

Kanepiseemneid on kerge enda menüüsse lisada, näiteks lisa lusikatäis kanepiseemneid smuutile, hommikuhelvestele, salatile või jogurtile. Gluteenitalumatusega inimsed saavad valada kanepiseemneid kana- ja liharoogadele leivapuru asemel. Kanepiseemne piima tegemine on sama lihtne kui mandlipiima tegemine - vala kanepiseemned ja vesi kokku, blenderda ja tulemuseks ongi kanepiseemne piim. 

Maitselt on kanepiseemned pähklised, mis tähendab, et need sobivad hästi pähkliallergiga inimestele pähklite alternatiiviks - röstides neid õrnal kuumusel saad neis välja tuua veelgi pähklisema maitse. 

Kanepiseemne õli peaks kasutama sarnaselt kalaõlile ehk soovitatav on mitte kasutada kanepiõli praadimiseks ja kokkamiseks, sest omega rasvhapped hävivad kuumuses ning õli kaotab oma toiteväärtuse. Kasuta kanepiõli salati kastmiseks, nõrista seda üle pasta, grillitud köögiviljade või popkorni. 

Foto: pixabay

Allikad: kindearth.net, bonappetit.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid