+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kas kasutada mahedaid või mittemahedaid vürtse?

02.11.2019
Kas kasutada mahedaid või mittemahedaid vürtse?

Kui kümmekond aastat tagasi ajas enamikku mahetoidu teemaline jut haigutama, siis nüüd on üha sagedamini küsimusi, et millise toiduaine puhul peaks esmajoones mahedale üle minema.

Üks soodsamaid võimalusi on vürtsid, mille puhul saame oma kogemusest lähtuvalt öelda, et sõltuvalt kogusest ja tootest on hinnaerinevused maheda kasuks märkimisväärsed. Meie e-poest leiad vaid mahetoodangut, seega on need vürtsid vabad igasugusest lisaainetest. 

Maitse ja aroom on mahevürtsidel intensiivsemad ning seda peamiselt kasvatus-ja töötlemisprotsesside tõttu. Kasvatusprotsessidest on teada, et pestitsiidid ja herbitsiidid, samuti glüfosaat jääb pinnasesse ning sellega mõjutab otseselt ka taime keemilist koostist. Näiteks mittemahedana kasvatatud kurkumist ehk kollajuurest on leitud mürke, millega on tõrjutud taimehaigusi või putukaid taimede lehtedelt. Kurkumi vägi seisneb kurkumiinis, mida on kogusest keskmiselt 3-5 grammi. Töötlemisprotsess võib selle hulka vähendada või kaotada sootuks. Järgmised kaks meetodit on omased mittemahedate vürtside tootmisele, mahetoodangu puhul on sellised võtted keelatud. Meie e-poes olevate vürtside puhul on kasutatud kuuma auru meetodit, mis on ainus vürtside töötlemismeetod, mis on lubatud ka mahetoodangu puhul on aurutamine ehk kuuma õhuga töötlemine. Kasutatakse selleks kuiva auru või väga-väga tulist vett, et hävitada võimalikud bakterid, kahjustamata seejuures aroomi või toiteväärtust.

MAHEVÜRTSIDE PUHUL KEELATUD

Gaasiga töötlemine. Mittemahedate vürtside puhul üsna sage töötlemisviis, et vürtse n-ö saastest puhastada. Selleks kasutatakse etüleenoksiidi gaasi ning vürtsid immutatakse sellega korralikult. Loomulikult jääb gaasi jääke ka vürtsidesse. Seega peaksid vürtsidel laskma “hingata”, et viimasedki jäägid kaoks. On irooniline, et Maailma Tervishoiuorganisatsioon on vürtside (ja ka meditsiiniseadmete) steriliseerimisel kasutatavad gaasid kuulutanud mürgisteks, kuid toiduainetööstuses on need lubatud ning nende gaaside kasutamist pakendil eraldi välja tooma ei pea. Etüleenoksiidi puhul on näiteks selgunud, et see kahjustab inimese närvisüsteemi ning on selle gaasiga pidevalt kokku puutunud töötajatel arenevad eri tüüpi vähkkasvajad.

Kiiritus. Kuigi seda protsessi loetakse vähem kahjulikuks kui eelmist, kasutatakse gammakiiri, mis läbivad isegi tugevama pakendi. Teadaolevalt ei jäta selline töötlemine vürtsidesse jääke ning toote hilisem “õhutamine” pole vajalik, kuid kiiritus vähendab oluliselt vürtside lõhna-ja maitseomadusi, samuti toiteväärtust.

*******

Vürtside ostmisel välisriikidest ole ettevaatlik, sest paljudes riikides ei nõuta mittemahedate vürtside puhul, et oleks välja toodud kunstlikud värv-ja säilitusained, kas neisse on lisatud soola, jahu, riisjahu või suhkrut. Mõnikord kasutatakse vürtside puhul ka maitsetugevdajaid, sest vürtsi naturaalne maitse ja aroom on keemilise töötlemisprotsessi käigus tõsiselt kahjustada saanud

Sri Lanka ja Madagascari, Kesk-Ameerika ja Kagu-Aasia põllumehed näevad kõvasti vaeva, et pakkuda meile parima kvaliteediga vürtse ning seda mahedana. Tegemist on raske tööga ning enamik mahetarnijaid on annavad endast parima, et maksta töö tegijatele õiglast hinda.