+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kikerhernes aitab vähendada näksimist ning hoiab kõhu täis

27.03.2020 / 0 kommentaari
Kikerhernes aitab vähendada näksimist ning hoiab kõhu täis

Armastusest e-poest leiab müügilt mahe kikerherned 1000-grammises pakendis. Kikerherned on suurepäraseks valguallikaks taimetoitlastele ja veganitele ning neid on võimalik väga erinevat moodi toitudes kasutada. Kikerherne taskukohane hind ning kõrge toitaineteväärtus teevad sellest populaarse menüüosa paljudes toitumiskavades. Osta endale kikerherned SIIT.

Foto: pixabay

Kikerhernes ehk põishernes kuulub herneliste peresse ning seda kasvatatakse laialdaselt tema toitainerikaste viljade pärast. Kikerherned on oluliseks toiduaineks Indias, Aafrikas, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. On leitud, et kikerherneid võidi Lähis-Idas kasvatada juba 7500 aastat eKr, kust nad levisid kiirelt üle maailma ka teiste suurte tsivilisatsioonideni. 

Kikerherneid leidub igasugustes värvides, mitte ainult beežides, nagu me oleme harjunud nägema. Näiteks on olemas veel ka mustad, rohelised, punased ja mustad kikerherned. Jahvatatud kikerherneid on kasutatud kohvi asendajana alates 18. sajandist ning neid kasutatakse siiani kofeiinivaba alternatiivina. 

Kikerhernes kasvab puhmas 60cm kõrgustel taimedel, millel on valget ja punakat värvi kenad õied. 

Foto: pixabay

Kuidas kasutada kikerherneid toidus?

Lõuna-Euroopas ja Ladina-Ameerikas on kikerherned tavaline suppide, salatite ja püreede koostisosa. Jahvatatud kikerhernestest tehakse jahu, mida kasutatakse laidaldaselt leibade küpsetamisel ning nisujahu asendamiseks teisteski küpsetistes. Tortillad, mis on täidetud kikerherne, köögiviljade ja juustuseguga on samuti suurepäraseks vahepalaks. Üks võimalus on lisada kikerherneid pastaroogadele, et muuta need valgurikkamateks ning toitvamaks. Kikerherneste lisamine igasugustele karridele ei tee ka paha. Veel võib panna herneid liharoogade sekka, seal nad imevad endasse kogu imelise puljongi ning maitsevad seeläbi suurepäraselt sinu liharoa kõrval. 

Tervisliku kikerherne salati jaoks sega kokku kikerherned, punane sibul, pipar, hakitud küüslauguküüs, pool teelusikatäit jämesoola ja peotäis peterselli. Piserda üle oliiviõli ja sidrunimahlaga ning ongi valmis!

Foto: unsplash

Kikerherne hummuse retsept

Vaja läheb?

- 430g pehmeid kikerherneid

- 1 suur sidrun

- 1 küüslauguküüs

- Pool tassitäit tahinit (Tahini retsepti leiad siit)

- ¾ tl jämesoola

- musta pipart (värskelt jahvatatuna oleks ideaalne)

- ¼ tl jahvatatud köömneid

- 3 sl oliiviõli

- Seesamiseemneid serveerimisks

Kuidas teha? Kurna kikerherned, loputa nad korralikult veega läbi ja siis jälle kurna ning seejärel lase seista. Lõika sidrun pooleks, eemalda kõik silmnähtavad seemned ning pressi neist vähemalt 3-4 sl sidrunimahla. Eemalda küüslaugult koor ning löö noa lameda poolega küüslauku ning pudrusta see täielikult. Järgmisena vala kurnatud kikerherned, sidrunimahl, küüslauk, tahini, sool, pipar, köömned ja 2 supilusikatäit vett köögikombaini. Blenderda umbes minut aega, kuni moodustub ühtlane mass. Samal ajal, kui masin töötab, lisa juurde 3 sl oliiviõli, et moodustuks eriti kreemine ning kerge hummus. Lõpetuseks lisa vajadusel soola ning puista üle seesamiseemnetega. Saidki valmis! :)

Kuidas kikerherneid röstida?

Röstitud kikerherned on maitsev tervislik lisand mõnda toidukorda.

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Eemalda paberkäterätikuga kikerhernestelt nii palju lahtist nahka, kui ära tuleb. Seejärel kata kikerherned õhukese õli- ja vürtside kihiga nende maitsestamiseks. 

2. Nüüd vala kikerherned küpsetusalusele ja rösti neid ahjus umbes 20-30 minutit, kuni kikerherned muutuvad õrnalt pruunikaks ja krõmpsuks. 

Foto: unsplash

Kuidas kikerherneid keeta?

Kikerherneste keetmine on kerge viis lisamaks rohkem kikerherneid sinu menüüse. Keetmine aitab kuivatatud kikerhernestest teha pehme, mõnusa toiduaine.

1. Loputa kikerherned külmas vees läbi ning pane seejärel kaussi külma vette 8 kuni 12 tunniks ligunema. See aitab kikerherneid hiljem kiiremini keeta ning muudab nad paremini seeditavaks. 

2. Nüüd, kus nad on läbiligunenud kurna kausist vesi ning vala seejärel veega potti. Lase neil kuumas vees umbes tund aega podiseda, kuni nad lähevad parajalt pehmeteks. Keedetud kikerherned peavad külmkapis vastu umbes 3 päeva. 

Kuidas praadida kikerherneid?

Kikerherneste praadimiseks on vaja oliiviõli, loputatud kikerherneid, natuke jämesoola ja omal valikul ¼ või ½ teelusikat jahvatatud paprikat. 

1. Vali suur pann ning tõsta see keskmise kuumusega pliidile. Lisa piisavalt õli, nii et õlikiht oleks pannil umbes 1,3cm. Vaata, et kikerherned oleksid korralikult kuivad enne nende edasist töötlemist. 

2. Lisa aeglaselt kikerherneid pannile, et õli ei pritsiks. Prae herneid 4-5 minutit kuni need muutuvad kuldselt pruunideks. Seejärel tõsta kikerherned küpsetuspaberiga kaetud alusele ning maitsesta soola ning paprikaga. 

Kikerherned on valgu- ja kiudaineterikkad

100 grammis kikerhernestes on 336 kcal, millest 5,9g moodustavad rasvad, 44,3g süsivesikud ning 18,3g valgud. 

Kikerhernes sobib ideaalselt taimetoitlasele või veganile, sest neis on kõrge taimse valgu sisaldus. Nimelt täidab üks tassitäis kikerherneid kolmandiku täiskasvanu päevasest proteiini vajadusest. Valgud on vajalik luudele, lihastele ning naha tervisele. Lisaks on kikerhernestes arvestatavas koguses palju teisi kehale vajalikke vitamiine ning mineraale.

Üks tassitäis kikerherneid sisaldab umbes 12,5g kiudaineid. Kiudained on eriti kasulikud neile, keda vaevab diabeet. Uuringud on näidanud, et süües vähemalt 30g kiudaineid päevas võib alaneda põletiku tase inimestel, kes põevad 1. tüüpi diabeeti. Lisaks on leitud, et kiudaineterikas dieet aitab vähendada vere glükoosisisaldust ja ennetab riski haigestuda  2. tüüpi diabeeti.

Foto: pixabay

Kuna kikerherned on niivõrd proteiini- ja kiudaineterikkad, aitab nende söömine hoida pikemat aega täiskõhutunnet. Pikem täiskõhutunne aitab vähendada kaloririkaste toitude söömist ning liigset snäkkimist toidukordade vahel. On ka leitud, et kikerherned mõjuvad seedimisele hästi, sest aitavad tõsta tervislike bakterite hulka soolestikus.

Kikerherned on kasulikud veel südamele. Nimelt sisaldavad kikerherned erinevaid mineraale, näiteks magneesiumi ja kaaliumi, mis aitavad parandada südame tervist. Mainitud mineraalid aitavad ennetada kõrget vererõhku, mis on üks suurimaid faktoreid südamehaiguste tekkimisele. Lisaks on kikerhernestes eriline lahustuv kiud, mis aitab vähendada halva kolesterooli taset.

Allikad: britannica.com, liveeatlearn.com, marthastewart.com, happysnackcompany.com.au, healthline.com, medicalnewstoday.com, bonappetit.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid