Ei leidnud sobivaid tulemusi. Proovi otsida üldisema märksõna järgi.

Imeline kookos sobib iga inimese toidulauale

by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 23.09.2020

Imeline kookos sobib iga inimese toidulauale

Armastusest e-poest leiad müügilt 500-grammises pakendis mahe kookoslaaste- ja helbeid, 1000-grammises pakendis kookosjahu ja 1l purgis külmpressitud kookosõli. Kookostooteid saab kasutada väga erinevatel viisidel ning need sobivad hästi tänu oma maitsele peaaegu igale poole. Osta kookostooteid endale SIIT

Foto: pixabay

Euroopas on kookos toidulaual võrdlemisi haruldane. Samas kolmandikus maailmas on tegemist igapäevase toiduainega. Näiteks Vaikse ookeani lõuna- ja lääneosas elavate saarerahvaste seas on kookospähkli kasulikud omadused olnud tuntud tuhandeid aastaid ja seal saadakse kookosest mõnes piirkonnas lausa 60 protsenti päevasest kaloraažist. 

Värske kookospähkel võib olla noor või küps. Noorel kookospähklil on roheline koor ja valge kest, mis ilmneb koore eemaldamisel. Sellised on tavaliselt Aasia päritolu kookospähklid. Pruunikas kest näitab, et tegemist on küpse kookospähkliga. Noored kookospähklid sisaldavad rohkem vett (kookosvesi) ning pehmet geeljat viljaliha. Küpsematel pähklitel on viljaliha tihkem ning nemad sisaldavad ka kookospiima.

Kookospähklid kasvavad kookospalmil, mis võib kasvada kuni 25m kõrguseks. Kookospähkli läbimõõt on keskmiselt 15-20cm. Sõna kookos tuleb portugaallastest vallutajatelt, kes nimetasid pähkli “coco”-ks, mis tähendab irvitavat/naeratavat nägu, kookospähklil olevate aukude tõttu. 

Foto: unsplash

Kookos on väga kasulik

Kookos on üks vähestest toiduainetest, mida võib pidada supertoiduks. Selle tarvitamist soovitavad toitumisnõustajad inimestele, kes soovivad kaalu langetada. Samuti kasutavad kookost looduskosmeetika ettevõtted, et inimese nahka kahjulike keskkonnamõjude eest kaitsta. 

Kookospähklil on oma kindel koht Aasia ja Vaikse ookeani riikide ning Islandi rahvameditsiinis. Kookost on kasutatud nendes piirkondades tulemuslikult iivelduse, lööbe, palaviku, kõrva-, kurgu- ja hambavalu, astma ning kriimustuste ravimisel. 

Kookose viljaliha söömine on kindlasti hea täiendus toidulauale, sest vaid väikeses tassitäies kookoslaastudes on inimese päevasest mangaani vajadusest 60 protsenti. Samuti on kookoses märkimisväärne kogus vaske, seleeni, kaaliumi, rauda, fosforit, tsinki ja magneesiumi. 

Kookosetooted on sobilikud diabeetikutele, sest need aeglustavad veresuhkru tõusu ja vähendavad koormust kõhunäärmele - kookospiimal ja viljaliha tükkidel vaid 35 glükeemiline indeks. 

 

Foto: pixabay

Erinevatel kookostoodetel on palju erinevaid kasutusvõimalusi

Kookosõli saab kasutada praadimisel, sest see ei kaota oma kasulikke omadusi ka kõrgel temperatuuril. Kookosjahu sobib küpsetamiseks-kasutamiseks kõikjal, kus soovite õhulist tulemust: muffinid, pannkoogid, plaadikook, kringel, hommikusse omletti. Roogadesse, mis vajavad kõrgemat kui 170 kraadist temperatuuri, kookosjahu oma madala suitsevuspunkti tõttu ei sobi.

Meie e-poes müüdavatele kookoslaastudele ega -helvestele pole lisatud suhkruid. Laastudes on säilinud kookose viljalihale iseloomulikku niiskust rohkem. Helbed on kuivemad, kuid mõlemad sobivad ideaalselt kasutamiseks magusates ja soolastes roogades, aga ka lihtsalt täiendusena toidukorrale. 

Kookoslaastud on kergelt krõmpsud ning mõnusalt karge maitsega. Kookoshelbed on peenemad, mistõttu sobivad hästi näiteks tortide kaunistamiseks. Kookoslaaste kui ka -helbeid võib lisada pudrule, maitsestamata jogurtile, smuutile, kodujuustule või värskele salatile. Proovi neid puistada ka jäätise- või marjakokteilile, aga kui oled suur kookosesõber – söö kasvõi otse pakist!

Nagu varem mainitud saame kookospiima küpsetest kookospähklitest. Tõeline kookospiim on väga kaloririkas (550 kcal ühes tassitäies) ja võrreldes lehmapiimaga palju tervislikum. Kookospiima kasulikkus on väga sarnane muude kookostoodete kasulikkusega. 

Foto: pixabay

Kookosõli

Kasulikud omadused ilmnevad ainult rafineerimata mahetoodetud kookosõlil ja -rasval. Ligi 90 protsenti kookosrasva rasvhapetest on küllastunud. 

Läbi on viidud palju uuringuid ning ühtki seost südamehaigustega kookosõlil pole leitud, sest kookosrasvas sisalduvad rasvhapped ei ole sarnased nendele rasvadele, mida inimene omastab lihalõigust või juustust. Kookosrasvas olevate rasvhapete toime on teistsugune ning organism töötleb neid teisel moel. Tänu headele rasvadele on pigem tegemist kolesterooli alandava toiduainega. 

Kookosrasva tarvitamine vähendab söögiisu tänu millele seda kulub vähem. Ühest uuringust leiti, et piisab vaid kahest teelusikatäiest õlist päevas, et 12 nädala jooksul väheneks kehamassiindeks ning kahaneks vöökoht olulisel määral - kuni 8cm. 

Kookosrasval on teada ka viiruseid ning seenhaiguseid hävitav toime. Kookospiimas sisalduv loorberhape muundub inimkehas monolauriiniks, mida leidub ka rinnapiimas. Monolauriin aitab tugevdada beebi immuunsust, kinnitavad viimasel dekaadil läbi viidud sajad uuringud. Kookostoodetes puuduvad transrasvad, need on gluteenivabad ja hüpoallergilised.

Foto: pixabay

Kookosjahu

Kookosjahu võivad julgelt lisada menüüsse need, kelle organism ei talu gluteeni või kes otsivad alternatiivi nisujahule. Kookos ei ole teravili ning seetõttu on tegemist gluteenivaba tootega, milles on ka teraviljast vähem süsivesikuid, kuid kiudaineid on isegi kaks korda rohkem kui täistera nisujahus. Kookosjahu sobib kasutamiseks veel neile, kellel on tuvastatud allergia pähklite vastu. Kookosjahu on tehtud kuivatatud kookose viljalihast ning 100 grammis jahus võib sisalduda suisa 61 protsenti päevasest kiudaine vajadusest - kiudained aitavad hoida seedimise korras.

Kookosjahu imab hästi vedelikku, mistõttu tuleks seda lisada toidule vähem. Nn rusikareegel on, et üks tassitäis teraviljajahu võrdub veerandi või 1/3 tassitäie kookosjahuga. Mune aga peaks lisama kaks kuni kolm korda rohkem, sest muidu ei püsi tainas hästi koos ning tulemus ei ole õhuline.

Võimalikud kookose kõrvaltoimed

Üldiselt peetakse kookostooteid ohutuks nii suukaudsel manustamisel kui ka nahale kandmisel. Siiski peaks lapseootel naised ning rinnaga imetavad emad jälgima, et soovitavat päevast kogust ei ületataks, kuna kookostoodete ületarbimisega kaasneda võivaid riske pole veel põhjalikult uuritud.

Lastel ja ka beebidel on kookosõli nahale kandmine lühema perioodi vältel olnud ohutu.

ALLIKAD: WebMD.com, www.coconutresearchcenter.org, foodfacts.mercola.com, www.livestrong.com, authoritynutrition.com, draxe.com, sciencekids.co.nz

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.