+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kookospalmisuhkur - proovi valge suhkru asemel

11.10.2020 / 0 kommentaari
Kookospalmisuhkur - proovi valge suhkru asemel

Armastusest e-poest leiad müügilt mahe kookospalmisuhkrut 1000-grammises pakendis. Kookospalmisuhkur on hea alternatiiv valgele suhkrule, aga tarbida tuleks seda siiski mõistlikes kogustes. Osta kookospalmisuhkur endale SIIT.

Foto: depositphotos

Kookospalmisuhkrut valmistatakse kookospalmi magusast õienektarist. Kookospalmisuhkur on puhas ja madala glükeemilise indeksiga alternatiiv roosuhkrule, sisaldades rikkalikult toitaineid ja mineraalaineid.

Paljud põlisasukad maailma eri paigus nimetavad kookospalmi „elu puuks”, sest ühte puud saab kasutada väga mitmesugusteks otstarveteks - sellest saab katusematerjali, toitu, kookospiima joogiks, puitu ehitamiseks ja lisaks annab palmipuu muudele kultuurtaimedele varju kõrvetava päikese eest.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) aruanded näitavad, et kookospalmid ja muud nektari kogumiseks kasutatavad palmiliigid on tõenäoliselt maailma kõige jätkusuutlikumad magusainete allikad, sest nende tootlikkus hektari kohta on roosuhkrust peaaegu kaks korda kõrgem. Samuti on kookospalmid märgatavalt säästvamad, sest neid kasvatatakse erinevalt hiiglaslikest monokultuuride istandikest ökosüsteemi osana. Kookospalmid toodavad roosuhkrust keskmiselt 50–75% rohkem suhkrut aakri kohta, kasutades selleks vähem kui viiendiku mulla toitainetest. Kookospalmid suudavad kasvada väga toitainevaeses pinnases (nt liivasel rannaribal) väga vähese veega, nõuavad vähe hooldamist, võivad parandada mullastruktuuri ja viljakust ning kaitsta veevarusid.

Foto: depositphotos

Kuidas valmistatakse kookospalmisuhkrut?

Kookospalmi õienektar kogutakse, keedetakse ja pressitakse graanuliteks. Selle protsessi tulemusel valmib puhas ja lihtne toode. Kookospalmisuhkur koosneb 100% kookospalmi õienektarist.

Huvitav teadmine: Kookospalmisuhkrut ei toodeta samast palmiliigist, mida kasvatatakse palmiõli saamiseks.

Asenda roogades valge suhkur kookospalmisuhkruga

Kookospalmisuhkur on maitselt sarnane pigem pruuni suhkru kui kookosega. 

Kookospalmisuhkrut saab kasutada tavalise roosuhkru aseainena (1:1). Sellel on väga madal sulamistemperatuur ja äärmiselt kõrge põlemistemperatuur, seega sobib see ideaalselt kondiitritoodete valmistamiseks. Kookospalmisuhkur lahustub vedelikes ja vett sisaldavas tainas ilma jääkideta, kuna seda saadakse õienektarist, mitte rafineerimise teel. Kui asendada retseptis pruun suhkur kookospalmisuhkruga, peaks lisama natukene rohkem vedelikku, sest muidu tuleb küpsetis pigem kuiv ja purune. 

Naturaalsetel suhkrutel on imeline omadus võimendada roas olevaid maitseid. Näiteks sobib kookospalmisuhkur enda maitse poolest hästi kokku šokolaadi ja muude soojade retseptidega. Samuti on ta väga hea segatuna kohvi või tee sisse. Palmisuhkur sobib ka puistatuna pannkookide või vahvlite peale ning kasutatuna maitsestajana hõrkudes roogades, näiteks karrides, kanal ja kalal. 

Foto: depositphotos

Kookospalmisuhkrus on sobilik kaalu langetamiseks

100 grammis kookospalmisuhkrus on 383 kcal, millest 93,4 grammi moodustavad süsivesikud. 

Kookospalmisuhkur imendub verre aeglaselt, mis tähendab, et organism saab energiat juurde terve päeva jooksul. Nii erineb see tavalisest suhkrust, mille seedimise järel energiatase kiirelt tõuseb ja sama järsult ka langeb.  Kookospalmisuhkrul on madal glükeemiline indeks (35), mis on kasulik kehakaalu kontrolli all hoidmiseks ning veresuhkru ja lipiidide taseme parandamiseks diabeeti põdevatel inimestel.

Madala glükeemilise indeksiga toit alandab ka LDL-kolesterooli taset - see on oluline kehakaalu stabiilsena hoidmiseks ja toitumisharjumuste muutmiseks. 

Kookospalmisuhkru toiteväärtus on palju rikkalikum kui ühelgi teisel kaubanduses saadaoleval magusainel. Selles on eriti rikkalikult kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda. Need mikroelemendid vastutavad selle eest, et organismi südame- ja ajutöö toimiksid normaalselt. Kookospalmisuhkrus on ligi 400 korda rohkem kaaliumi kui tavalises suhkrus. Kookospalmisuhkrus on ka arvestatavas koguses C-vitamiini, mis tugevdab sinu immuunsüsteemi ja kaitseb viiruste eest.

Palmisuhkur on tegelikult ju toortoit ehk selles on säilinud peaaegu kõik toitained, mis selles algselt peale olid. 

Foto: depositphotos

Kookospalmisuhkru tarnekett

Jaava saarel on enam kui 1000 põlluharijat kaasatud kookospalmisuhkru tootmisesse ja mitu põlluharijat on moodustanud ühistuid, mille abil on lihtsam kontrollsüsteeme hallata ja mahetoodete sertifitseerimist korraldada. Suhkru tarnijad jälgivad tootmist, misläbi tagatakse kõigi kookospalmisuhkrust valmistatud lõpptoodete kvaliteet. Suhkrukojad on väiketööstuslikud keedukojad, mis võimaldavad jätkata traditsioonilist kookospalmi suhkru tootmist, pakkudes toodet, mis on ökoloogiliselt puhas, ei sisalda mingeid saasteaineid ja on ühtlaselt kõrge kvaliteediga.

Tarnija tagab, et toote kasvatamisest, koristamisest ja esmasest töötlemisest saadav raha jääb 100% kohalike inimeste kätte. Tootjad on hõlmatud haldusprogrammidega ja saavad tootmisalast koolitust. See on võimaldanud väiketalunikest suhkrukogujate sissetulekutel tõusta üle vaesuspiiri ja nende palk on tõusnud ligi 200%.

Allikad: thekitchn.com, spiceography.com, peta.org

 

Kommentaarid