+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kookospalmisuhkur valmib ainult õienektarist

16.05.2019
Kookospalmisuhkur valmib ainult õienektarist

Kookospalmi suhkrut valmistatakse kookospalmi (ld k Coco nucifera) magusast õienektarist (tegemist ei ole sama palmipuuga, millest valmistatakse palmiõli). Kookospalmi suhkur on puhas ja madala glükeemilise indeksiga alternatiiv roosuhkrule, sisaldades rikkalikult toitaineid ja mineraalaineid.

Keskkond

Troopilised palmid on ökoloogiliselt kasulikud saaki andvad puud, mis kasvavad väga mitmesugustes elusloodusele soodsates agroökosüsteemides, aitavad taastada kahjustatud mullastikku ning vajavad kasvamiseks väga vähe vett. Paljud põlisasukad maailma eri paigus nimetavad kookospalmi „elu puuks”, sest ühte puud saab kasutada väga mitmesuguseks otstarbeks: sellest saab katusekattematerjali, toitu, kookospiima joogiks, puitu ehitamiseks ja lisaks annab see ka muudele kultuurtaimedele varju kõrvetava päikese eest.

KUIDAS VALMIB? Nektar kogutakse, keedetakse ja pressitakse graanuliteks. Selle väga lihtsa protsessi tulemusel valmib puhas ja lihtne toode. Kookospalmi suhkur koosneb 100% kookospalmi õienektarist, sellele ei lisata roosuhkrut ega maltodekstriini.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) aruanded näitavad, et kookospalmid ja muud nektari kogumiseks kasutatavad palmiliigid on tõenäoliselt maailma kõige jätkusuutlikumad magusainete allikad, sest nende tootlikkus hektari kohta on roosuhkrust peaaegu kaks korda kõrgem ja need on märgatavalt säästvamad, kuna neid kasvatatakse erinevalt hiiglaslikest monokultuuride istandikest ökosüsteemi osana. Kookospalmid toodavad roosuhkrust keskmiselt 50–75% rohkem suhkrut aakri (0,4 ha) kohta, kasutades selleks vähem kui viiendiku mulla toitainetest. Need suudavad kasvada väga toitainevaeses pinnases (nt liivasel rannaribal) väga vähese veega, nõuavad vähe hooldamist, võivad parandada mullastruktuuri ja viljakust ning kaitsta veevarusid, võimaldades ajapikku muuta söötijäänud maa elust kihavaks džungliks.

Kookospalmi suhkrut ei toodeta samast palmiliigist, mida kasutatakse palmiõli valmistamiseks.

KASUTAMINE. Kookospalmi suhkrut saab kasutada tavalise roosuhkru aseainena (1:1). Sellel on väga madal sulamistemperatuur ja äärmiselt kõrge põlemistemperatuur, seega sobib see ideaalselt kondiitritoodete valmistamiseks. See lahustub vedelikes ja vett sisaldavas tainas ilma jääkideta, kuna seda saadakse õienektarist, mitte rafineerimise teel nagu roosuhkrut.

TOOTE OMADUSED. Kookospalmi suhkur toodab aeglaselt vallanduvat energiat, mida organism säilitab kogu päeva, erinedes tavalisest suhkrust, mis annab kiire energiataseme tõusu ja seejärel languse.  Sellel on loomulikult madal glükeemiline indeks (GI), mis on kasulik kehakaalu kontrolli all hoidmiseks ning veresuhkru ja lipiidide taseme parandamiseks diabeeti (1. ja 2. tüüpi) põdevatele inimestele.

Kookospalmi suhkru GI on 35. Glükeemiline indeks näitab ainult toidus sisalduvate süsivesikute kvaliteeti, pööramata tähelepanu selle koguselisele sisaldusele. Glükeemiline indeks näitab seega ainult seda, kui kiiresti muudetakse antud süsivesikud suhkruks. See ei näita, kui palju neid süsivesikuid antud toiduaine portsjon sisaldab.

Glükeemilise koormuse puhul arvestatakse toiduaines sisalduvate süsivesikute kvaliteedi ja kogusega.

Madal GI = kuni 55

Keskmine GI = 56–69

Kõrge GI = üle 70

Kookospalmi suhkru peamine koostisosa on sahharoos (70–79%), millele järgnevad glükoos ja fruktoos (mõlemad 3–9%). Väiksemaid kõikumisi võib esineda esialgse töötlemise, tooraine päritolu, puude vanuse ja sordierinevuste tõttu.

Madala glükeemilise indeksiga toiduainete glükeemiline koormus on reeglina samuti madal, kuid keskmise või kõrge glükeemilise indeksi puhul võib glükeemiline koormus olla vahemikus väga madalast väga kõrgeni. Seega saate oma toiduvaliku glükeemilist indeksit vähendada, kui piirate toiduaineid, millel on nii kõrge glükeemiline indeks kui ka suur süsivesikute sisaldus.

Madala glükeemilise indeksiga toit on soovitatav 2. tüüpi diabeedi puhul veresuhkru taseme tasakaalustamiseks ning on tõestatud, et see alandab LDL-kolesterooli („halva“ kolesterooli) ja kogukolesterooli taset. See on hea ka kehakaalu stabiilsena hoidmiseks, vältides seega ülekaalulisust ja rasvumist.

KASULIKUD OMADUSED. Diabeedi esinemissagedus kasvab jätkuvalt, kuid 2. tüüpi diabeeti põdevad ja eeldiabeetikud saavad oma haigusseisundit kontrolli all hoida eluviisi muutuste (nt toitumisharjumuste muutmise ja regulaarse liikumise) ja/või ravimite abil. Tänu madalale glükeemilisele indeksile ja suurele toitainete sisaldusele võib kookospalmi suhkur olla abiks toitumisharjumuste muutmisel. 

Kookospalmi suhkru toiteväärtus on palju rikkalikum kui ühelgi teisel kaubanduses saadaoleval magusainel. Selles on eriti rikkalikult kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda ning see on ka vitamiinide B1, B2, B3, B6 ja C looduslik allikas. Selles leidub rohkelt ka muid mineraalaineid ja ensüüme, mis aitavad kaasa aeglasele imendumisele vereringesse.

Kookospalmi suhkrus sisalduvate toitainete tervisele kasulikud omadused

Makroelemendid

Toitaine tervisele kasulikud omadused

Lämmastik (N)                                 

Aitab ravida südame-veresoonkonna haigusi.

Fosfor (P)

Tähtis luude ja rakkude kasvuks ning neerude tööks.

Kaalium (K)

Alandab kõrget vererõhku, aitab tasakaalustada veresuhkru taset, kolesterooli tasemeid ja kehakaalu.

Kaltsium (Ca)

Tähtis tugevate luude ja hammaste jaoks ning lihaste kasvuks.

Magneesium (Mg)

Oluline ainevahetusele ja närvidele, edendab ajutegevust (mälu).

Naatrium (Na)

Mängib olulist rolli närvide ja lihaste töös.

Kloor (C1)

Korrigeerib kehavedelike rõhku ja tasakaalustab närvisüsteemi.

Väävel (S)

Tähtis tervete juuste, naha ja küüte heaks, ühtlasi aitab hoida hapnikutaset normaalse ajutalituse tagamiseks.

Boor (B)

Tähtis tervete luude ja liigeste liikuvuse heaks, parandab organismi võimet omandada kaltsiumi ja magneesiumi.

Tsink (Zn)

„Intelligentsuse toitaineks“ nimetatav tsink on tähtis vaimsele arengule.

Mangaan (Mn)

Sisaldab antioksüdante, aitab võidelda nn vabade radikaalidega, on tähtis toidu korralikuks seedimiseks ja normaalse luustruktuuri jaoks.

Raud (Fe)

Elutähtis vere koostise, vaimse arengu ja immuunsüsteemi jaoks.

Vask (Cu)

Aitab vabastada energiat, toetab nahas melaniini ja punaste vereliblede tootmist, aitab kaasa raua imendumisele ja transpordile.

 

Allikas: KOLME TOIDUSUHKRU BIOKEEMILISE KOOSTISE VÕRDLUS, PCA-TAL-i analüüside alusel, 11. sept. 2000. (MI Secretaria et al, 2003) osades miljoni kohta (ppm või mg/h), USDA, www.nutritionaldata.com

Tarnekett

Jaava saarel on enam kui 1000 põlluharijat kaasatud kookospalmi suhkru tootmisesse ja paljud on moodustanud ühistuid, mille abil on lihtsam kontrollsüsteeme hallata ja mahetoodete sertifitseerimist korraldada. Suhkru tarnijad jälgivad tootmist mitmete väikeste ühistute suhkrukodades, olles otsesed ümbertöötlemistehaste omanikud ja käitajad, millega tagavad kõigi kookospalmi suhkrust valmistatud lõpptoodete kvaliteedi. Suhkrukojad on väiketööstuslikud keedukojad, mis võimaldavad tootjatel jätkata traditsioonilist kookospalmi suhkru tootmist väikepartiidena, pakkudes samas toodet, mis on ökoloogiliselt puhas, ei sisalda mingeid saasteaineid ja on ühtlaselt kõrge kvaliteediga.

Muud sotsiaalsed võtmenäitajad

Tarnija tagab, et toote kasvatamisest, koristamisest ja esmasest töötlemisest saadav raha jääb 100% kohalike inimeste kätte. Toote tarneahel, pääs turule ja väikeettevõtete/ühistute juhtimisviis on säästvad. Tootjad on hõlmatud haldusprogrammidega ja saavad tootmisalast koolitust. See on võimaldanud väiketalunikest suhkrukogujate sissetulekutel tõusta üle vaesuspiiri ja nüüd suudavad nad tõsta oma isiklikke sissetulekuid ligi 200%.

Seega aitab kookospalmi suhkru tootmine parandada nende talunike elujärge, andes selget kasu ka nende keskkonnale.

SOOVIN KVALITEETSET KOOKOSPALMISUHKRUT