+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kreeka pähkel - mälu- ja südametööd parandav toit

06.09.2020 / 0 kommentaari
Kreeka pähkel - mälu- ja südametööd parandav toit

Armastusest e-poest leiab müügil mahe Kreeka pähkleid 500- ja 1000-grammistes pakendites. Kreeka pähklis on väga kõrge Omega 3 rasvhapete sisaldus, mis teeb sellest pähklist südame ja aju tööd parandava imelise toiduaine. Osta Kreeka pähkleid endale SIIT.

kreeka pähklid mustal taustal

Foto: unsplash

Kreeka pähkel on väidetavalt vanim puutoit(vili), mida inimene on söönud. Kreeka pähkleid on kutsutud “Jupiteri kuninglikeks tammetõrudeks”. Selline lodev nimi tuleb Vana-Roomast, kus kuningliku päritoluga inimesed pidasid neid pähkleid väga hinnaliseks. Mööda siiditeed levisid Kreeka pähklid juba mitu sajandit tagasi Hiinasse ja mujale Lähis-Itta. 

Kuigi Kreeka pähklipuude kogukonda kuulub palju erinevaid puuliike, kasutatakse Kreeka pähkli terminit peamiselt kahte liiki puude kohta - Inglise Kreeka pähklipuu ja Must Kreeka pähklipuu. Inglise Kreeka pähkel pärineb Iraanist ja Must Kreeka pähkel Põhja-Ameerikast. Kreeka pähklipuusid kasvatatakse nende väärtusliku puidu, mida kasutatatakse näiteks autode siseviimistluses ja relvatööstuses, ja loomulikult maitsvate pähklite pärast. Inglise pähklipuud kasvatatakse rohkem pähklite jaoks ning Musta pähklipuud puidu tarvis, mistõttu ei näegi turul väga palju tumedaid Kreeka pähkleid. Mõlemad Kreeka pähklipuud eritavad kemikaale, mis on mürgised osadele taimedele, näiteks tomatitele ja kartulitele. 

Kuidas Kreeka pähklid jõuavad meie toidulauale võib näha sellest videost (video saab panna topeltkiirusele): 

Kreeka pähklipuu kasvab keskmiselt 25 meetri kõrguseks ja elab üle 100 aasta vanuseks. Kreeka pähkli vilja kestas on maakerakujuline pähkel, mis poolitub kaheks eraldi segmendiks. Hiina, Iraan, USA ja Türgi on suurimad Kreeka pähkli kasvatajad maailmas.

Kreeka pähkli vilju süüakse nii värskelt kui ka kuivatatult ning need on tänu oma heale maitsele laialdaselt tuntud. Inglise Kreeka pähklitest tehakse ka Kreeka pähkli õli. 

kreeka pähklid valgel taustal

Foto: pixabay

Üle 50% Kreeka pähklist moodustavad kasulikud rasvad

100 grammis Kreeka pähklites on 687 kcal, millest 65g moodustavad rasvad, 7 grammi süsivesikud ja 15 grammi valgud. 

Kreeka pähklis on väga kõrge Omega 3 rasvhapete sisaldus, mis teeb nad  kasulikeks südame- ja veresoonkonna tervisele. On leitud, et vaid mõne Kreeka pähkli söömine päevas aitab alandada kõrget vererõhku. Samuti aitavad Omega 3 rasvhapped vähendada halva ning tõsta head kolesterooli taset. Tänu Omega 3 rasvhapete rikkusele parandavad Kreeka pähklid veel mälutööd ning aitavad kaasa närvisüsteemi ja aju arengule. 

Kreeka pähklites on ka palju antioksüdante, mis aitavad hoida immuunsüsteemi tugevana ning tõrjuda erinevaid viiruseid. Kreeka pähkel on haruldane toiduaine, milles leidub naturaalsel kujul melatoniini ehk unehormooni. Järelikult aitavad Kreeka pähklid kaasa magama jäämisele ning tagavad rahuliku une. 

Neis pähklites sisaldub veel arvestatavas koguses kiudained, mis aitavad kaasa paremale seedimisele ning hoiavad kõhu pikemalt täis. Lisaks hoiab pähklite märkimisväärne B-vitamiinide sisaldus naha tervena ja takistab kortsude teket. Kreeka pähkli õli niisutab nahka ning parandab unetusest tekkinud tumedad ringid. 

Peale kõigi eelnevalt mainitud omaduste on Kreeka pähklid põletikuvastase toimeainega ning samuti on täheldatud vähivastaseid omadusi. 

kreeka pähkli koored

Foto: pixabay

Kreeka pähklid sobivad hästi salatitesse

Päevas soovitatakse tarbida 28 grammi Kreeka pähkleid. Neid süüakse väga tihti  lihtsalt niisama tänu nende huvitavale ja meeldivale maitsele. Samas sobivad Kreeka pähklid väga paljudesse roogadesse. Eriti kasutatakse Kreeka pähkleid salatite koostisosana - nad lisavad uue ja huvitava krõmpsu tekstuuri, näevad atraktiivsed välja ning muudavad salati palju tervislikumaks. Teine võimalus oleks lisada Kreeka pähklit hommikusse neljaviljaputru koos kaneeli, pruuni suhkru ja mõne värske puuviljaga. Üpris tavaline on pähkel ka küpsetistes, kus seda võib tihti näha säramas tähtsaima koostisosana - koogid, tordid, küpsised, leivad jne saavad uue ilmingu huvitava kujuga Kreeka pähklitest. 

Suhkrustatud Kreeka pähklid

Vaja läheb?

- ½ tassitäit suhkrut

- 1,5 tassitäit Kreeka pähkleid

- ⅛ sl jämedat soola

Kuidas teha? Kuumuta ahi 180 kraadini. Seejärel pane pähklid küpsetuspaberiga alusel umbes 5 minutiks ahju. Seejärel tõsta alus ahjust välja ning lase pähklitel jahtuda. Vala jahtunud Kreeka pähklid kaussi ning sea taas valmis alus küpsetuspaberiga. Karamelliseeri suhkur potis kuumutades suhkrut keskmisel kuumusel umbes 5-10 minutit, kuni suhkur võtab merevaigu värvuse. Niipea, kui suhkur on karamelliseerunud, vala Kreeka pähklid potti ning sega ruttu kõik pähklid karamelliga kokku. Niipea, kui oled valmis saanud, vala Kreeka pähklid valmispandud küpsetusalusele ning eralda üksteisest. Lõpetuseks puista pähklitele natukene soola. Ongi valmis! :)

kreeka pähkel kotis

Foto: pixabay

Allikad: wikifarmer.com, www.medicalnewstoday.com, stylecraze.com, timesofindia.indiatimes.com

 


Sind võivad veel huvitada järgmised artiklid. Nende vaatamiseks klõpsa vastaval lingil:

- Artikkel India pähklitest

- Artikkel Brasiilia pähklitest

- Artikkel maapähklitest


 

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid