Ei leidnud sobivaid tulemusi. Proovi otsida üldisema märksõna järgi.

Kuidas erinevaid seemneid pühadel toidus kasutada?

by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 02.01.2021

Kuidas erinevaid seemneid pühadel toidus kasutada?

Seemned muudavad iga toidukorra valgu- ja kasulike rasvade rikkamaks. Seetõttu oleks hea teada, kuidas erinevaid seemneid edukalt söögikordadesse põimida. Siin postituses tulebki sellest juttu, kuidas seemnetega kokata. 

1. Chia seemnete kasutamine

Chia seemnetel on kerge/nõrk pähkline maitse, mistõttu nad sobivad lisandina igasugustesse toitudesse. 

Chia seemnetest võib vähese vaevaga teha kiirelt pudingu. Selle jaoks vala kokku vesi ja chia seemned, nii et chia seemnete ja vee vahekord oleks 1:4. Seejärel oota natukene kuni chia seemente ümber moodustub geeljas struktuur ning maitsesta.

Chia seemned on ka väga populaarseks koostisosaks smuutides, jogurtites ja neljaviljahelvestes. Kuivana sobivad nad hästi salatitesse.

Loe huvi korral Chia seemnete kohta juba pikemalt SIIT

Foto: pixabay

2. Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemneid võib puistada lisandina igale poole alustades putrudest, värsketest salatitest ja aurutatud köögiviljadest lõpetades takode ja magustoitudega. Nad sobivad hästi smuutidesse, jogurtitesse ja puuviljasalatisse.

Kõrvitsaseemnete kasutusideed:

- Röstitud või ahjus küpsenud köögiviljad

- Toorsalatid (riivitud porgand tomatiga, kaalikas või muu roheline salat).

- Salatikaste: purusta kõrvitsaseemned, küüslauguküüs, petersell ja koriander, lisa sidruni(või selleri)mahla ja (oliivi)õli. Sega.

- Tervete või purustatutena sobib hommikupudrule ja müslisse.

- Küpsised (kasuta nt rukkijahu), leivad, tervisebatoonid, smuutid.

- Pane likku ja tee koos porgandi ja kurkumiga taimset piima.

- Lisa värvilisse riisirooga (koos teiste seemnetega)

- Erinevate püreesuppide koostisesse

Kõrvitsaseemnete kohta leiab täpsemalt infot juba SIIT

Foto: pixabay

3. Linaseemned

Linaseemned sobivad hästi niisama söömiseks. Samas on neid mugav lisada erinevatesse roogadesse einete tervislikumaks muutmiseks. Linaseemneid soovitatakse enne kasutamist jahvatada, et organismil oleks neid kergem seedida. 

Asenda retseptides üks viiendik jahust linaseemnetega, et tõsta küpsetise toitainete rikkust. Linaseemneid võib kasutada küpsistes, muffinites ja pannkookides, kust on munad ära jäetud, sest linaseemned täidaksid pannkookides sarnaseid funktsioone. Üks supilusikatäis jahvatatud linaseemneid segatud kolme supilusikatäie veega asendab retseptis ühe muna - lase segul 5-10 minutit seista ning kasuta seejärel kohe retseptis. 

Linaseemnetega saab retseptides asendada ka õli, sest neis on väga kõrge kasulike rasvade sisaldus. Sel juhul saab küpsetis natukene varem valmis. Samuti sobivad linaseemned hästi salatitesse, köögivilja-, riisi- ja kartuliroogadesse. 

Linaseemnete kasulikkuse kohta saad lugeda SIIT

Foto: pixabay

4. Päevalilleseemned

Päevalilleseemned sobivad sarnaselt teiste seemnetega väga erinevatesse roogadesse neid(roogi) veelgi tervislikumaks muutma. Päevalilleseemnete tekstuur lisab mõnusa krõmpsu ükskõik, kuhu sa neid lisad. 

Üks tuntumaid võimalusi on lisada päevalilleseemneid kodus tehtud leiba. Nad sobivad hästi nii leiva peale kui ka jahvatatuna leiva sisse. Samuti sobivad päevalilleseemned kattena ka päris paljudele teistele küpsetistele, näiteks muffinitele, küpsistele ja kookidele. 

Lisaks on seemned suurepärane koostisosa igasugustes köögivilja- ja salatisegudes. Salati paljalt söömine võib olla natukene igav ning mitte väga kasulike rasvade ning valgurikas. Päevalilleseemnetega lisandub segule hoopis uus krõmpsakus ning lisaks muutub eine palju toitvamaks. 

Loomulikult ei saaks päevalilleseemneid ära unustada ka müslisegude, smuutide ning tervise batoonide koostisosana. Seemnete toitaineterikkus ning odavus võrreldes muude toiduainetega on teinud neist tavalise koostisosa paljudes müslides kui ka energiabatoonides. Kodus iseseisvalt batooni tegemine ei ole ka tegelikult üldse keeruline. 

Samuti on päevalilleseemnetest kerge teha taimset piima. Esiteks leota seemned. Seejärel purusta blenderis, lisa vaniljet, kaneeli või kurkumit ning kurna. Valmis.

Huvi korral leiad rohkem infot päevalilleseemnete kohta SIIT

Foto: pixabay

5. Seesamiseemned

Seesamiseemned on kõrgelt väärtustatud suure õli sisalduse pärast. Seesamiseemned on veel oluliseks koostisosaks tahinis ja Eestiski laialdaselt tuntud halvaas. 

Seesamiseemneid on sobilik lisada leiva-, muffini- ja küpsisetaignasse. Üheks variandiks oleks ka panna seesamiseemneid juurde hautatud brokolitele või köögiviljasegule ning pressida maitsestamiseks juurde sidrunimahla. 

Üks võimalus on veel röstida õrnalt seesamiseemneid sojakastmes koos purustatud küüslauguga ning saadud segu kasutada salati- köögivilja või nuudlite kattena. Seesamiseemned sobivad hästi idamaistesse roogadesse.

Foto: pixabay

6. Seedermänniseemned

Seedermänniseemnetel on rikkalik võine maitse ning tekstuur. Nad sobivad suurepäraselt niisama söömiseks. 

Seedermänni seemned annavad pestole mõnusa tekstuuri ning salatile imelise maitsenüansi. Samuti on seedermänni seemned väga populaarsed röstitu ja soolatuna - saad ise kodus järgi teha. 

7. Kanepiseemned

Kanepiseemneid on kerge enda menüüsse lisada, näiteks lisa lusikatäis kanepiseemneid smuutile, hommikuhelvestele, salatile või jogurtile. Gluteenitalumatusega inimsed saavad valada kanepiseemneid kana- ja liharoogadele leivapuru asemel. Kanepiseemne piima tegemine on sama lihtne kui mandlipiima tegemine - vala kanepiseemned ja vesi kokku, blenderda ja tulemuseks ongi kanepiseemne piim. 

Maitselt on kanepiseemned pähklised, mis tähendab, et need sobivad hästi pähkliallergiga inimestele pähklite alternatiiviks - röstides neid õrnal kuumusel saad neis välja tuua veelgi pähklisema maitse.

Pikemalt saad juba kanepiseemnete kohta lugeda SIIT

Foto: pixabay

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.