+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Kuidas kasutada erinevaid pähkleid?

26.04.2020 / 0 kommentaari
Kuidas kasutada erinevaid pähkleid?

Kas pähklid on puuviljad, kaunalised või seemned? Toidumaailmas on nad mingil määral need kõik. Mandlid, pistaatsiad, india ja kreeka pähklid on teoorias seemned ning maapähklid kaunalised. Sarapuu pähklid on botaaniliselt tõelised pähklid. 

Kulinaarselt seovad pähkleid need tuttavad omadused - kõrge rasvasisaldusega tugeva koore ja söödava sisuga viljad. Pähklid annavad tavaliselt palju energiat ning on täis antioksüdante ja vitamiine.

Pähkleid leiab otses mõttes igale maitsele ning neil on palju kasutusvõimalusi väga erinevates roogades. Järgnevalt kirjutasimegi täpsemalt, kuidas erinevaid pähkleid kasutada. 

1. Brasiilia pähklid

Lisa tükeldamata Brasiilia pähklid hommikuputru - või müslisse. Riivituna või tükeldatuna sobivad nad madala rasvasisaldusega kookidesse. Brasiilia pähklid on üsna magusad, nii et neid koogi valmistamiseks kasutades ei pea lisama nii palju suhkrut.

Brasiilia pähklid on suurepärased ka röstituna ning õrnalt soolatuna. Lase nad madalal kuumusel pruuniks ning lisa näpu otsatäis soola. 

Parapähklid on veel heaks proteiiniallikaks riisiroogadesse, salatitesse ja juurviljasegudesse. Riivi brasiilia pähklid ning lisa neile natukene õli ning küüslauku ja saad mõnusa tervisliku leivakatte.

Huvi korral loe juba Brasiilia pähklite kohta pikemalt SIIT


Foto: pixabay

2. India pähklid

India pähkleid nagu paljusid teisi tooteid võib nautida niisama. India pähklil on kergelt magus sametine maitse, mis teeb temast ühe armastatuima pähkli maailmas. India köögis blenderdatakse India pähkleid kokku masalaga (India vürtsisegu) saades seeläbi paks mõnusa konistensiga pasta, mida on soovitatav lisada lihasoustidesse eriliselt hea maitse jaoks. 

Samuti kasutatakse India pähklid India riisiroogades kui ka magustoitudes. Samuti on India pähklid oluline osa taimetoitlaste menüüst, kuivõrd purustatust India pähklitest on kerge teha India pähkli võid kui ka piima. Lääne maades kasutatakse India pähkleid ära tihti erinevates batoonides, ka mõningates salatites ja pähklisegudes ehk siinpool maailma ei ole ta veel nii laialt toitumiskultuuri mõjutanud.

Huvi korral loe juba India pähklite kohta pikemalt SIIT


Foto: pixabay

3. Kreeka pähklid

Päevas soovitatakse tarbida 28 grammi Kreeka pähkleid. Neid süüakse väga tihti  lihtsalt niisama tänu nende huvitavale ja meeldivale maitsele. Samas sobivad Kreeka pähklid väga paljudesse roogadesse. Eriti kasutatakse Kreeka pähkleid salatite koostisosana - nad lisavad uue ja huvitava krõmpsu tekstuuri, näevad atraktiivsed välja ning muudavad salati palju tervislikumaks. 

Teine võimalus oleks lisada Kreeka pähklit hommikusse neljaviljaputru koos kaneeli, pruuni suhkru ja mõne värske puuviljaga. Üpris tavaline on pähkel ka küpsetistes, kus seda võib tihti näha säramas tähtsaima koostisosana - koogid, tordid, küpsised, leivad jne saavad uue ilmingu huvitava kujuga Kreeka pähklitest. 

Huvi korral loe juba Kreeka pähklite kohta pikemalt SIIT


Foto: pixabay

4. Maapähklid

Maapähklivõi tegemiseks kulub vaid 5 minutit ning selleks pole vaja muud, kui maapähklid blenderis/köögikombainis piisavalt kaua purustada. Kasuta seda võileival või asemel. 

- Lisa maapähkleid enda kuivatatud puuviljade või pähklisegudesse. 

- Lisa tükeldatud maapähkleid pasta- ja teraviljaroogadesse või praetud köögiviljade sekka. 

- Blenderda maapähklid, sidrunimahl, küüslauk ja kikerherned ning saa endale seeläbi uue maitsega hummus. 

- Vala purustatud maapähkleid kalale või kanale. 

- Lao enda riisikookidele banaaniviilud koos maapähklivõiga, et saada maitsev toitev eine. 

- Lisa maapähklivõid hommikustele pannkookidele. 

- Blenderda 1 külmunud banaan, maapähklivõi, piim ja 3 suurt jääkuubikut ning saa värskendav smuuti. 

- Maapähklitest saab teha ka taimset piima. 

Huvi korral loe maapähklite kohta juba pikemalt SIIT


Foto: pixabay

5. Makadaamia pähklid

Makadaamia pähklit süüakse toorelt, röstitu ja soolatuna või šokolaadi sisse kastetuna. Makadaamia pähklid on esindatud päris paljudes dessertides. Neid kasutatatakse erinevat tüüpi leibades ning koogi- ja küpsisetainastes maitsestajana. 

Makadaamia pähklite õli on väga hinnatud kokkade hulgas, sest see maitseb hästi, on palju tervislikum võrreldes teiste õlidega ning sisaldab väga süsivesikuid.

Huvi korral loe Makadaamia pähklite kohta juba SIIT

Foto: depositphotos

6. Mandlid

Mandlid sobivad loomulikult hästi ka niisama söömiseks, aga neid on võimalik ka kasutada erinevates roogades. Kombineeri omavahel tükeldatud mandlid, kaerahelbed ja rosinad, et teha endale tervislik müsli. Blenderda mandlid koos leivapuru, soola ja pipraga ning saad suurepärase kalaroa katte. Rösti mandleid koos tšillipipraga õrnalt pruuniks ning saad krõmsud vürtsikad mandlid. Sega kokku erinevad tükeldatud rohelised köögiviljad ning lisa juurde nende täiendamiseks mandleid sulle sobival kujul ning saad taas väga tervisliku ning kõhtu täitva roa. 

Mandlilaastud sobivad eelkõige roogade kateteks ning kuivsegude koostisosaks. Mandlilaastudega on tihti kaetud restoranides kala- ja liharoad ning erinevad uhkemad magustoidud.

Huvi korral loe mandlite kohta juba pikemalt SIIT.


Foto: unsplash

7. Pekaani pähklid

Pekanite maitse on magus, rikkalik ja kergelt võine. Nende maitseomadused muudavad nad sobivaks nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamisel. Mõrkja või kibeda maitse esinemisel pese pähkleid enne kasutama hakkamist. 

Pekanipoolikutest võib teha soolaseid ja magusaid snäkke neid vastavalt maitsestades. Purustatuna puistatakse neid salatitele ja magustoitudele, näiteks jäätisele. Kulinaarias leiavad need sagedasti kasutust küpsiste, kookide jt maiustuste lisandina. Pekanipähklivõi on pähkli kodumaal laialt levinud. 

Huvi korral loe Pekaani pähklite juba pikemalt SIIT


Foto: pixabay

8. Pistaatsia pähklid

Asenda igapäevased vahepalad pistaatsia pähkliga. Pistaatsiaid armastatakse süüa lihtsalt niisama, aga neid lisatakse ka roogadesse. On see siis tervislik salat, kodune müslibatoon, jahvatatuna smuutides, kana-või liharoogades või isegi kala garneeringuna. 

Pistaatsia ilus roheline värv on hinnatud kookide valmistamisel. Viimasel ajal on väga populaarseks muutunud pistaatsiapähklite ära kasutamine jäätistes. Suurepärane maitse on loonud neile tee igasse maailma nurka. 

Huvi korral loe Pistaatsia pähklite kohta pikemalt SIIT


Foto: pixabay

9. Sarapuu pähklid

Sarapuupähkleid kasutatakse erinevates toitudes üldjuhul toorena, röstituna või jahvatatutena. Nad sobivad hästi näiteks magustoitudesse  - tükeldatud sarapuupäklid võib lisada kookidele, trüfflitesse ja küpsistesse. Veel sobituvad nad pasta- ja kalaroogadega ning salatitega. Jahvatatuna sobib sarapuupähkel maitseaineks, eriti kasutatakse seda mahedat maitset ära kohvi tegemisel ja kokteilides. 

Ülipopulaarsed on sarapuupähklid pähklivõi koostisosana. Pähklivõi on väga tuntud maiuspala paljude noorte kui ka vanemate inimeste seas. Sarapuupähklitest tehakse ka likööri ning pressitakse õli. 

Huvi korral loe juba sarapuu pähklite kohta pikemalt SIIT

Foto: pixabay

Kõik pähklid leiad müügilt klõpsates SIIN

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid