by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 27.12.2020
Vürtsid ja pulbrid on väga erinäolised ning tuntud paljude kasulike omaduste tõttu. Neid tuleb enamikes toitudes kasutada üsna väikestes kogustes, kuivõrd nende toime ja maitse avaldub juba seeläbi niigi. Jagame sinuga, kuidas kasutada erinevaid vürtse ja pulbreid.
Võrreldes teiste superpulbritega on baobabi pulbril tsitruselik hapuskasmagus maitse.
Puista ahvileivapuu pulbrit otse puuviljadele, hommikuhelvestele, jogurtile ja pannkookidele. Lisa baobabi pulbrit küpsetistesse, näiteks küpsistesse, kookidesse ja leiba. Veel võid segada seda näiteks hommikuputru, suppidesse ning kuuma vette koos sidruni ja suhkruga. Blenderda piimakokteilidesse, smuutidesse ja jäätisesse - võimalusi on palju. Ahvileivapuu pulber sobib enda suurepärase maitse tõttu igasugustesse roogadesse.
Foto: depositphotos
Must pipar on meie toidulaual väga tavaline vürts. Pipart kasutatakse peamiselt terava maitse lisamiseks toitudele.
Foto: unsplash
Söödava jakoonijuure pulbrit kasutatakse üha rohkem kondiitritoodete, maiustuste ja piimatoodete valmistamisel. Seda saab kasutada toodete magustamiseks, aga ka maitsete täiendamiseks.
Kaneeli võib lisada vist põhimõtteliselt igale maailmas olevale toiduainele või roale - tegu on väga universaalse vürtsiga.
- Lisa enda lemmikteele natukene kaneeli, et muuta see natukene elavamaks ning vürtsikamaks.
- Kasuta kaneeli šašlõki marinaadi või mõne muu liharoa maitsestamiseks.
- Raputa kaneeli üle hautatud köögiviljade või värskete puuviljade. Eriti maitsvad on värsked õunatükid, kuhu on kaneeli ja suhkrut peale raputatud.
- Sega kaneeli pudingutesse või muudesse magustoitudesse.
- Lisa kaneeli hommikusele pudrule või külmadele hommikuhelvestele. Hommikupuder kaneeliga on väga maitsev, soovitan järele proovida.
- Hinga kaneeliaroomi aju töö stimuleerimiseks.
- Sega kaneeli pannkoogitaignasse uue huvitava maitse lisamiseks.
- Maitsesta oma smuutit lisades sinna ka kaneeli.
- Elavda oma hommikukohvi kaneeliga.
Foto: depositphotos
Kardemon aitab sul võimendada roa komponentide nii-öelda oma maitset, täiendades seda veel omakorda mõnusa vürtsikusega.
Üldtuntud on kardemoni lisamine küpsetistele: küpsised, piparkoogid, leivad jms. Samuti on levinud kardemoni lisamine kuumadele jookidele, näiteks kohvile, teele, hõõgveinile või glögile.
Veel pannakse kardemoni riisitoitudesse, eriti hästi sobib vürts kokku basmati riisiga. Rootsi on tarvitatakse kardemoni väga palju - seal käib see nii õuna-, kõrvitsakoogi, banaanileiva, hamburgerite ja lihatoitude sisse.
Foto: pixabay
Kurkumil on väga põnev maitse, mis meenutab natukene pipart oma mõruduse tõttu. Samas on kurkumi maitse ka soe ja mahe ning seeläbi sarnaneb ta jällegi ingverile ja apelsinile.
Paljudele inimestele meeldib kurkumit lisada suppidele, salatitele ja marinaadidele. Ka salatikaste saab kauni kuldse tooni, kui seda kurkumiga täiendada. Kurkumist saab koos mandlipiimaga valmistada kuldset piima, kurkumit munasalatile lisades saab muna veelgi kaunima kollase värvi. Üks võimalus on veel valmistada õhtusöögiks riisi, millele võiksid lisada rosinaid, india pähkleid, köömneid, kurkumit ja koriandrit - väga maitsev kooslus.
Samuti võid proovida kurkumit lisada näiteks praetud õuntele või aurutatud lillkapsale ja rohelistele ubadele sibulatega. Või siis tee näiteks kreemikas ja maitsenüansside rikas dipikaste, kus omega-3 rikkale majoneesile pane juurde kurkumit, soola, pipart ja pressi juurde sibula-või küüslaugumahla. Saadud dipikaste sobib hästi värskete köögiviljade kõrvale.
Foto: pixabay
Macal on karamelline pähkline ja maine maitse. Sa võid lisada julgelt maca pulbrit näiteks smuutisse ja hommikusse putru. Väga lihtne viis on macat segade lihtsalt kohvi või tee sisse.
Macat kasutatakse mitmesuguste toitude valmistamisel, näiteks küpsiste ja kookide koostisosana. Seda lisatakse veel magustoitudele ja maiustustele, siirupile, moosile ja veinile. Maca pulbrit võib puistata hommikuhelvestele, lisada jogurtile või supile, segada piima, mahla, kuuma või külma veega (nt õuna-, jõhvika- või ananassimahlale), salatile või salatikastmele ning muudele toiduainetele.
Foto: depositphotos
Lisa vanilje pulbrit koogitaignasse- ja glasuuri. Samuti võib panna vanilje pulbrit moosidesse ja puuviljakombottidesse - vanilje tasakaalustab puuviljade magusat maitset. Loomulikult on soovitatav segada vaniljet ka smuutidesse ja jogurtisse. Kohvisõbrad võivad proovida lisada vanilje pulbrit värskelt purustatud kohviubade sekka.
Vaniljet lisatakse ka lihatoitudesse ning mereandidele. Samas tuleb vanilje pulbriga ümber käia päris ettevaatlikult, et liiga tugev vanilje maitse rooga ära ei rikuks.
Foto: depositphotos
Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu.
Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.
Sind võivad veel huvitada järgmised artiklid:
- Kokkuvõttev artikkel, kuidas kasutada erinevaid pähkleid
- Põhjalik artikkel seemnete kasutamisest
- Miks on kasulik tarbida mahevürtse?