Ei leidnud sobivaid tulemusi. Proovi otsida üldisema märksõna järgi.

Kuldsete mahetoodete kasulikkus ja kasutamine

by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 30.01.2021

Kuldsete mahetoodete kasulikkus ja kasutamine

Kuldse nädala raames on kõik need tooted -20% allahinnatud. 

Banaanilaastud

Kõige lihtsam on kuivatatud banaanilaaste süüa vahepalana. Kuivatatud banaanilaastud paariks tunniks vette likku pannes saab kasutada samamoodi nagu värskeid - teha väikelastele püreed, endale smuutit jne. Püreed saad veel kasutada pannkookides, kastmetes ja koduses jäätises või teha sellest hoopis goji-marjade ja mandlikreemiga võiet. Banaanilaastud sobivad hästi hommikupudru kõrvale ja kiireks energiast pakatavaks snäkiks. Naturaalsed, röstimata banaanilaastud on pehmed, niisiis saad lisada banaani ka toitudesse, kuhu röstitud banaan ei sobiks. 

Banaan sobib hästi küpsetistesse (muffinid, koogid, leib jms) ja putrudesse, magustoitude või müsli täiendamiseks.  Värske külm banaan on MUST-HAVE paljudes smuutides. 

 

Banaan täidab kõhu kiiresti ja sellel on ainevahetusele hea mõju. Banaan säilitab täiskõhutunnet ning magneesiumi ja kaaliumi keskmisest suurem sisaldus leevendavad seedimisprobleeme sh kõhupuhitust. Banaanis on rikkalikult nii lahustuvaid kui ka mittelahustuvaid kiudaineid. Lahustuvad kiudained aeglustavadki ainevahetust, säilitades täiskõhutunde pikemaks ajaks. See on põhjus, miks banaanid on sageli hommikusöögi koostises. Kiudained on ka südame tervisele kasulikud. 

 

Lisaks on banaanides arvestatavas koguses kaaliumi, kaltsiumi, mangaani, magneesiumi, rauda, folaate, B2-, B3- ja B6 vitamiine.

Hirss

Hirsil on üsna tugev maitse ning seda tarbitakse väga sarnaselt riisile. Hirsi töötlemine ei erine samuti väga palju riisi töötlemisest. Ühest tassitäiest hirsist saab üle kolme tassitäie keedetud riisi. Aja vesi keema, alanda seejärel kuumust ning lase hirsil umbes 15 minutit podiseda. Seejärel tõsta tulelt ning lase sellel umbes 2-3 minutit vett endasse imeda.

Üks tavalisemaid viise hirssi süüa, on teha sellest hommikuputru. Käitu täpselt samamoodi nagu eelmises lõigus sai kirjeldatud, aga lisa lõpetuseks pruuni suhkrut, vahtrasiirupit ja värskeid puuvilju. 

Hirss sobib hästi salatitesse ja energiabatoonidesse. Hirsiga on sobilik asendada teisi teravilju, riisi, makarone ja kinoad. Jahvatatud hirssi kasutatakse tihti leiva tegemisel. 

Hirss on väga toitaineterikas - selles on korralikult kiudaineid. Kõrge kiudainete sisalduse tõttu on hirss ka suurepäraseks menüülisandiks kaalulangetajatele. Samuti on hirss gluteenivaba, mis teeb selle lihtsasti seeditavaks. 

Antud teraviljas on arvestatavas koguses mikrotoitaineid, näiteks kaltsiumi, rauda ja fosfori. Hirss on ka aeglaselt seeduv toit, mis tähendab, et see ei tekita suurt veresuhkru kõikumist. Kõrge magneesiumi sisaldus hirsis aitab leevendada migreeni, alandada veresuhkru taset ning südameataki riski. 

Kaneel

Lisa enda lemmikteele natukene kaneeli, et muuta see natukene elavamaks ning vürtsikamaks. Kasuta kaneeli šašlõki marinaadi või mõne muu liharoa maitsestamiseks. Raputa kaneeli üle hautatud köögiviljade või värskete puuviljade. Eriti maitsvad on värsked õunatükid, kuhu on kaneeli ja suhkrut peale raputatud. Sega kaneeli pudingutesse või muudesse magustoitudesse. Lisa kaneeli hommikusele pudrule või külmadele hommikuhelvestele. Hommikupuder kaneeliga on väga maitsev, soovitan järele proovida. Hinga kaneeliaroomi aju töö stimuleerimiseks.Sega kaneeli pannkoogitaignasse uue huvitava maitse lisamiseks. Maitsesta oma smuutit lisades sinna ka kaneeli. Elavda oma hommikukohvi kaneeliga!

Kaneelil arvatakse olevat tervendavaid ja rahustavaid omadusi, mistõttu on kaneeli kasutatud pikalt hiina ravimtaimede meditsiinis. Kaneelile iseloomulik maitse ja lõhn tulevad eeterlikest õlidest kaneelipuu koores. Neil eeterlikel õlidel on viirusevastased, antibakteriaalsed ja seenevastased omadused. 

Samuti on kaneelis suures koguses polüfenoolseid (taimsete ühendite rühm) antioksüdante. Antioksüdandid aitavad kaitsta organismi haiguste eest ning neid leidub puuviljades köögiviljades ja vürtsides. Kaneelist leitud antioksütantidel on põletikuvastased toimed ning samuti ka prebiootilised omadused.

Kookospalmisuhkur

Kookospalmisuhkur on maitselt sarnane pigem pruuni suhkru kui kookosega. 

Kookospalmisuhkrut saab kasutada tavalise roosuhkru aseainena (1:1). Sellel on väga madal sulamistemperatuur ja äärmiselt kõrge põlemistemperatuur, seega sobib see ideaalselt kondiitritoodete valmistamiseks. Kookospalmisuhkur lahustub vedelikes ja vett sisaldavas tainas ilma jääkideta, kuna seda saadakse õienektarist, mitte rafineerimise teel. Kui asendada retseptis pruun suhkur kookospalmisuhkruga, peaks lisama natukene rohkem vedelikku, sest muidu tuleb küpsetis pigem kuiv ja purune. 

Naturaalsetel suhkrutel on imeline omadus võimendada roas olevaid maitseid. Näiteks sobib kookospalmisuhkur enda maitse poolest hästi kokku šokolaadi ja muude soojade retseptidega.

Kookospalmisuhkur imendub verre aeglaselt, mis tähendab, et organism saab energiat juurde terve päeva jooksul. Nii erineb see tavalisest suhkrust, mille seedimise järel energiatase kiirelt tõuseb ja sama järsult ka langeb.  Kookospalmisuhkrul on madal glükeemiline indeks (35), mis on kasulik kehakaalu kontrolli all hoidmiseks ning veresuhkru ja lipiidide taseme parandamiseks diabeeti põdevatel inimestel.

Kookospalmisuhkru toiteväärtus on palju rikkalikum kui ühelgi teisel kaubanduses saadaoleval magusainel. Selles on eriti rikkalikult kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja rauda. Need mikroelemendid vastutavad selle eest, et organismi südame- ja ajutöö toimiksid normaalselt. Kookospalmisuhkrus on ligi 400 korda rohkem kaaliumi kui tavalises suhkrus. Kookospalmisuhkrus on ka arvestatavas koguses C-vitamiini, mis tugevdab sinu immuunsüsteemi ja kaitseb viiruste eest.

 

Kurkum

Kurkumil on väga põnev maitse, mis meenutab natukene pipart oma mõruduse tõttu. Samas on kurkumi maitse ka soe ja mahe ning seeläbi sarnaneb ta jällegi ingverile ja apelsinile. Oluline on eristada kurkumit karrist. Karri on väga üldine nimetus vürtsisegule, mis võib koosneda näiteks kurkumist, koriandrist, ingverist, kardemonist, köömnetest, kaneelist ja nelgist. 

Paljudele inimestele meeldib kurkumit lisada suppidele, salatitele ja marinaadidele. Ka salatikaste saab kauni kuldse tooni, kui seda kurkumiga täiendada. Kurkumist saab koos mandlipiimaga valmistada kuldset piima, kurkumit munasalatile lisades saab muna veelgi kaunima kollase värvi. Üks võimalus on veel valmistada õhtusöögiks riisi, millele võiksid lisada rosinaid, india pähkleid, köömneid, kurkumit ja koriandrit - väga maitsev kooslus. 

Teaduslikku kinnitust on leidnud kurkumi põletikuvastane toime, uuritud on ka kollajuure kasutusvõimalusi vähiennetuses ja -ravis. Värskemates uuringutes käsitletakse kurkumi suutlikkust parandada kognitiivseid funktsioone, neerude tööd ja  võimet hoida veresuhkrut kontrolli all. Ajurveeda meditsiinis on kurkumit tuhandeid aastaid kasutatud, näiteks hingamisteede, reuma, tugeva valu ja väsimuse ravimisel. 

Rahvameditsiinis on kurkum kasutust leidnud liigese- ja kõhuvalu, kõhupuhituse- ja gaaside, isukaotuse, kollatõve, kõrge kolesteroolitaseme ja nahaekseemide korral. Sellega on ka organismi puhastatud mürkidest (nt elavhõbedast), ravitud peavalusid, bronhiiti, kopsuviirusi, heinapalavikku, menstruaaltsükli probleeme ja nahasügelust.

 

Mango

Kui paned kuivatatud mangolaastud vette, muutuvad need pehmemaks, ja saadki neid kasutada näiteks püree või smuuti valmistamisel. Tükeldatud mangolaastud sobivad ka koogi vm küpsetiste, samuti kastmete sisse. Proovi teha näiteks ingveri-ja mango küpsiseid või lisada tükeldatud mangoribad koduse leiva sisse. 

Muuda mango salajaseks koostisosaks salatikastmes või lihatoitudes. Aseta mangolõigud laimi-, sidruni- ja apelsinimahla segusse likku ning lisa kardemoni ja kookospalmisuhkrut - püreesta ning oledki saanud mangovõi, mida saab määrida leivale või kasutada muffinikattena, jäätise täidisena.

Idamaades kutsutakse mangot “Puuviljade kuningaks”. 100g kuivatatud mangodes on keskmiselt 330-360kcal energiat. Mango viljas on rikkalikult prebiootilisi kiudaineid, vitamiine, mineraale ja antioksüdante ja flavonoide. Mõningate uuringute kohaselt on mangol käärsoole-, rinna-, vere- ja eesnäärmevähki ennetav toime just oma polüfenoolsete antioksüdantide sisalduse poolest. Sajas grammis värskes viljas on veerand päevasest A-vitamiini vajalikust kogusest. Samuti on mango hea kaaliumi, B6-, C- ja E-vitamiini allikas. Mangodes on veel mõõdukal määral vaske, mis on oluline vereloomes.