+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Tööstuslik ja looduslik vanilje - mis neil vahet on?

29.11.2018
Tööstuslik ja looduslik vanilje - mis neil vahet on?

Vanilje pulbri leiad ka meie e-poest pulbrite ja maitseainete nimistust. 

Kas võtta valget või tumedat? 

Vanilje on üks vürtsidest, mille puhul paljud kipuvad eelistama odavaid, laiatarbetooteid, mille nimes sisaldub vanilje. Miks siis ikkagi valida (vähemalt aeg-ajalt) päris vanilje, mis on küll kallim, aga teda kulub vähem ja ka riskid on mõnevõrra väiksemad. 

Kõneldes vanilje pulbrist, räägitakse lõhna-ja maitseainest, mille päritoluks on Vanilla sugukonda kuuluvad orhideed, peamiselt Mehhiko päritolu. Sõna vanilla on tuletis hispaaniakeelsest sõnast, mis tähendab tõlkes väikest kauna. Asteegid on valmistanud vaniljest isegi veini. Eurooplaste tutvus vaniljega algas 16. sajandi esimesel poolel.

Vanilje on vürtsidelt kalliduselt teisel kohal safrani järel, sest vaniljekaunade kasvatamine on väga töömahukas. Poodides müüdav vanniliin on tööstuslikult toodetud vanilje aseaine. Mõnikord segatakse aga vaniljet odavamate segudega, et hind oleks madalam. Kaunad tuleb õigel ajal korjata, et need poleks toored ega liig valmid, kui nad iseeneslikult avanevad.
Vaniljekaunasid loetakse seda kvaliteetsemaks, mida pikemad nad on. Kaunade pikkus võib olla 5- 22 sentimeetrit.

Vaniljepulber on tumepruuni värvi, sel on äratuntav vanilje lõhn. Erinevalt tööstuslikust vaniljesuhkrust ei muuda looduslik vanilje toitu kibedaks.

Miks tarvitada?
Vanilje on märksa rohkem, kui delikatesside sekka kuuluv vürts sinu õunakoogil. Sel on palju kasulikke omadusi ja vanilje põletikuvastast toimet on kirjeldatud sajandeid. Rahvaravis on vaniljel oma koht akne, soolte gaaside ja põletike ravis ning isegi juuksekasvu parandamisel.  
Vaniljet on kirjanduses mainitud ka kui afrodisiaakumit seksuaalse iha tõstmisel ning viiteid leiab sellelegi, et seda on kasutatud maksa puhastamisel jääkainetest, olgu tegu siis alkoholi liigtarvitamise või millegi muuga. Ka kroonilised
põletikud nagu artriit on leevenenud vanilje regulaarse tarvitamise ajal.

On teada, et antioksüdandid kaitsevad rakke kahjulike välistegurite eest ning aitavad kaasa nende uuenemisele. See aga tähendab tugevamat immuunsüsteemi, väiksemat pinget organismile ning kiiremat paranemist haigustest ja traumadest.

Kuigi aroomiteraapiasse suhtuvad paljud skepsisega, on vanilje aroomi puhul uuritud, et see omab rahustavat mõju. Seega võib sellest olla abi ärevuse ning kroonilise stressi maandamisel.

Samuti võib see leevendada iiveldust. Tee sisse puistatud vanilje võib vähendada oksendust, kõhulahtisust,
kõhukrampe ja ärritunud seedimist.
Kuna vaniljel on täheldatud söögiisu pärssiv toime, võib toite või jooki maitsestades abi olla kaali
langetamisel.
Kuuma vee sisse segatud vanilje mõjub aga valusale kurgule valuvaigistavalt ning hingamisteid
lõõgastavalt, mistõttu võib seda proovida ka tugeva köha korral, kuna vanilje antibakteriaalne toime
on rahvameditsiinis üldteada.
Kasutamine:
Vanilje sobib nii soolaste kui ka magusate roogade maitsestamiseks, hommikupudrule või müslisse,
smuuti või kuuma joogi sisse. Samuti toorsalatitesse või kodustesse maiustesse.
Toitudes ja jookides kasutatakse vaniljet mitte ainult lõhna ja maitse andmiseks vaid ka
magustamise eesmärgil suhkrusisalduse vähendamiseks. Mõnedes riikides on tuntud ka vanilje
lisamine toidu sisse eesmärgiga kaitsta hambaid kaariese eest.

Vaniljet kasutatakse ka meditsiinitööstuses nt siirupite magustamiseks, samuti on vanilje kasutusel
parfüümide tootmises.
Võimalikud kõrvaltoimed:
Kuigi vaniljet peetakse suukaudselt tarvitades üldiselt ohutuks, eriti kui teda tarvitada toidu sees.
Vanilje võib aga nahale sattudes põhjustada nahaärritust, mõningatel juhtudel ka hingamisraskusi
või hingamisteede põletikku. Ka peavalu või unetus võivad olla vanilje (liig)tarvitamise
kõrvaltoimed. Need on tõenäolisemad siiski vanilje ekstrakti tarvitades.
Ka raseduse ja imetamisel ajal ei ole vanilje kasutamisele vastunäidustusi eeldusel, et doosid on
mõõdukad.
Milline on mõõdukas doos, sõltub aga kasutaja vanusest, tervislikust seisundist ning muudki.
Allikad:
wikipedia.org
webmd.com
organicfacts.net
draxe.com