+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Luukum - madala GI-ga magustaja

30.05.2020 / 0 kommentaari
Luukum - madala GI-ga magustaja

Luukum on Peruust pärit eksootiline puuvili, mis meenutab välimuselt pirni ja mango segu. Luukum-marmelaadipuu (ld k Pouteria lucuma) kasvab 15–20 meetri kõrguseks. Sellel on tumerohelised, vahelduva asetusega pirnikujulised ja lainelise servaga kuni 20 cm pikad ja 10 cm laiad lehed. Puu kannab ümmargusi ning pruunikaid, intensiivset kollast tooni viljalihaga vilju. Inglased kutsuvad luukumi vilja ka muna-viljaks, sest luukumi viljaliha on kuivapoolne.  Igas viljas on kaks üsna suurt - enam kui kolmandiku selle mahust täitvat - tumepruuni seemet.

Luukum-marmelaadipuud kasvatati juba inkade-eelsel ajal. Mõned sordid on edukalt kohanenud Amazonase ülemjooksu kõrgmäestiku tingimustega (nt Oxapampa orus) ligi 2000 meetri kõrgusel merepinnast, kus asub väike mahepõllunduslik luukum-marmelaadipuude istandik.

Foto: depositphotos

Luukum on toitaineterikas

Luukum on tähtis süsivesikute, kiud- ja mineraalainete ning vitamiinide allikas, mida on Peruus juba iidsetest aegadest toidu ja ravimina kasutatud. Luukumi loetakse heaks antioksüdandiks ja selles on ka rohkelt beetakaroteeni, vitamiin B3 ja rauda. Luukumi teeb magustaja eriliseks selle madal GI tase. Seetõttu on ta sobilik diabeetikutele ja ka teistelegi inimestele, kes soovivad vähendada veresuhkru taseme suurt kõikumist. 

Luukumiga saab asendada osaliselt suhkru

Luukum on mahe- ja ka koššertoode. Tänu selle magusale maitsele saab seda suhkru asemel magustajana kasutada jogurtites, smuutides, magustoitudes, küpsetistes (koogid, pirukad), šokolaaditoodetes ja imikutoidus.

Lisa seda oma hommikusele pudrule, helvestele või müslisse. 

Peruus on luukum üks enamlevinud maitsetest jäätisel.  

Oma tekstuurilt meenutab luukumi pulber pigem jahu kui suhkrut ning ka selle magusus pole suhkruga võrreldav, retseptis suhkrut luukumiga täielikult asendada ei saa. Selleks, et luukum siiski ilusti taignasse sulanduks, kasuta järgmist nippi - kui retseptis on vaja 2 klaasi jahu ja 1 klaasi suhkrut, siis asenda ¼ suhkrust luukumiga. 

Tervisliku magustoidu saad, kui kasutad kasutad värsket mangot (või meie kuivatatud mangolaaste lastes neil veidi puhtas vees seista), maitsestamata jogurtit ja luukumipulbrit, et teha ise kodus jäätist. 

Samuti sobib see koduse mandli- või pähklipiima valmistamiseks. Suurepärase koosluse annab luukum kakaotoodetega.

Foto: depositphotos

Hea teada: kui kardad, et ei suuda luukumit õigeaegselt ära tarvitada, pane see suletavasse ja niiskuskindlasse pakendisse ning sügavkülma.

Allikad: begoodorganics.com

Ma loodan väga, et sulle meeldis see artikkel, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid