+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Hullult hea ja kasulik pekanipähkel

02.09.2019
Hullult hea ja kasulik pekanipähkel

Pekani (Eesti õigekeelsussõnaraamatu soovitatud kirjapilt) pähklid kasvavad hikkoripuul, mille kodumaaks loetakse põhja-Mehhikot ning USA lõunaosariike. USAs on pekani kasutamine toidus väga levinud – nii pralineede kui ka kookide koostisosana.

Kestadest ja nende paigutusest lähtuvalt pole pekani-hikkoripuude annid mitte tõelised pähklid, vaid luuviljad, millel süüakse kahest omavahel nõrgalt ühendatud poolmest koosnevat sisu. Seega polegi pekani pähklid, vaid pigem nagu ploomid, virsikud, kreegid… See, mida teame pähklina on pekani-hikkoripuu vilja seeme.

 Pekanipähklid võivad mõrud või kibedad olla kahel põhjusel – looduslikult kestas sisalduvate tanniinide tõttu ning korkjas materjal pähkli sees, mis võib olla pärit koorest. Mõlemad põhjused eemaldab pähklite pesemine enne nende toiduks tarvitamist

Mehhikost Kanadani elavad inimesed võivad kinnitada, et pekan on vaat et ainus pähkel, mida saab kasutada igal pool: kommid jm maiustused, kaneeli-viski-pekani pirukas või isegi magus pekani-burbooni viski.

KUIDAS MAITSEB?

Pekanite maitse on magus, rikkalik ja kergelt võine, nende tekstuur aga tõestab kasulike rasvhapete olemasolu.  Viimaseid on pekanites suisa ca 70%, mis on pähklite seas kõrgeim osakaal.

Pekaneid on müügil väga erinevas suuruses, isegi nn kääbuspekaneid on olemas. Pekanipähklid leiad ka meie e-poest

Nende maitseomadused muudavad nad sobivaks nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamisel.

85% kehas olevast fosforist on luustikus ja hammastes ning ainult 15% rakkudes jt kudedes. Fosfor aitab kehast jääke välja viia ning koos kaltsiumiga on need hammaste ja luustiku tervise tagamisel väga olulised. Fosfor on oluline abiline ka kudede ja rakkude uuendamisel ning DNA ja RNA loomisel.

KASULIKUD OMADUSED

20 pekanipoolikus on vähem kui 200 kalorit, samas on see USDA andmeil antioksüdantide sisalduse poolest top15 toiduaine hulgas. Hinnatud on need ka mangaani, kaaliumi, kaltsiumi, raua, magneesiumi, tsingi ja seleeni rikkaliku sisalduse poolest.

Pekanites sisaldub enam kui 19 olulist vitamiini ja mineraali: enim on A, B (sh tiamiini) ja E-vitamiini, samuti foolhapet. Kui mõned pähklid paistavad silma oma naturaalse soolasisaldusega, siis pekanites looduslikult soola ei leida, küll aga saab peotäiest pähklitest korraliku koguse kiudaineid.

Tiamiini soovitav päevane kogus meestele on 1,2mg, naiselt 1,1mg. Päevase tiamiini koguse saab kätte ca 100st grammist pekanitest, kuigi neid võib süüa ka mõnevõrra vähem päevas, kui toidulaud on tervislik. Samas suurusjärgus on pekanites ka vaske. Päevane soovituslik pekanite norm on peotäis – nii nagu ka teiste pähklitega.  Mangaani on ca 30grammis pekanites ligi 63% päevasest soovituslikust kogusest. Vask, mangaan ja tiamiin on kolm olulist komponenti, et keha suudaks rakkude uuenemiseks vajalikud füsioloogilised toiminud ellu viia.

Süda. Nn kasulike rasvade poolest võistlevad pekanid avokaadode ja oliiviõliga, kasulike rasvhapete sisaldus võib ulatuda kuni 70% pekanite massist. Magneesiumi-ja kaaliumisisaldus on samuti põhjus, miks pekanid on nt Vahemeredieedis olulisel kohal.

Kehakaal ja energia. Kasulikud rasvhapped ja rasvad ning mangaan on olulised ka kehakaalu kontrolli all hoidmisel, sh kaalulangetusel, sest need aitavad hormoonide kaudu ajuni viia signaali, et kõht on täis ning rohkem sööki ei vajata. KAs teadsite, et meie ainevahetus vajab vaske vähemalt 50 eri moel, et toimida? Lisaks vasele on pekanites ka tiamiini.

Põletikuvastane. Pekanipoolikud on rikkad allikad antioksüdantidele, mis aitavad vähendada kehas oksüdatiivset stressi, mis omakorda on paljude tõsiste haiguste (vähk, Alzheimer, südamerikked, krooniline väsimuse sündroom, depressioon jms) soodustaja. California ülikooli teadlased mõõtsid, et pekani tarvitamise järgselt suurenes antioksüdantide hulk veres juba vähem kui 24 tunni jooksul, mis tähendab, et tegemist on väga kiiresti mõju avaldava toiduainega.

Kui organismis on põletikutase väike, tuleb keha sellega ise toime st keha kaitsesüsteem suudab viga saanud rakud uuendada/asendada. On teada, et suur hulk raku mutatsioonidest on põhjustatud kroonilisest põletikust, seega on põletikutaseme alandamine kehas väga oluline. Pekanipähklite menüüsse lisamisest võiks seega abi olla nt tõsiste põletike korral nagu artriit jms.

Kolesterooli alandamine. Nende suur kiudainete ja polüküllastumata rasvhapete hulk vähendab veres halva kolesterooli taset, tõstes samas hea kolesterooli osakaalu.

Soolestik. Pekanites sisalduvad kiudained on kasulikud nii soolestiku kui seedetrakti tervisele laiemalt. Soolestik saab tõhusamalt töötada ja seedetrakt vabaneb jääkidest. Seega on väiksem risk nii sooltepõletikuks, kasvajateks kui ka hemorroidideks.

PMSi sümptomeid vähendav. Samal moel nagu mangaan aitab hoida energiataset, leevendab see ka tujukõikumisi ja krampe. Selleks aga peaks pekanipähklitele lisama kaltsiumirikkaid toiduaineid nt seemned, mandlid, oad või läätsed. Seega – järgmine kord, kui PMS kiusama kipub, tee läätsepada, lisa sinna oma lemmikseemneid ja purusta peale ka pekanitükke.

Haiguste ennetamine ja immuunsuse tugevdamine. Mangaan on suurepärane immuunsuse tugevdaja sh kaitseb närvirakke.

Väsimust ja kahvatut jumet võib põhjustada rauavaegus, L-arginiin paneb aga juuksed läikima ning parandab peanaha verevarustust, aidates ennetada (meestel) kiilaspäisust. Pekanites on nii rauda kui ka L-arginiini.

Oleiinhape ja fosfor on mõlemad naistele kasulikud toitaineid, esimese puhul on täheldatud häid tulemusi rinnavähi riski maandamisel, fosfor on aga pälvinud kiidusõnu vananemisega seotud luuhõrenemise aeglustamisel. Seega, kui soovid ennetada luumurde ja hoida oma hambaid tugevatena, võiksid pekanite menüüse lisamist kaaluda. Pekanid sobivad ka sportlastele, kuna nende söömine vähendab suure koormuse järgseid lihaskrampe ja –valusid.

Ajutoit. B1-vitamiin ehk tiamiin koos vasega peatab vabade radikaalide rünnaku ajurakkudele aidatas sellega edasi lükata nt Parkinsoni tõve. Nii tiamiini kui ka vaske on pekanites märkimisväärselt, mida täiendab mangaan – samuti ajule kasulik. Meeleoluhäired, õpiraskused ja isegi epilepsia sümptomid võivad olla põhjustatud madalast mangaani tasemest organismist. Seega on pekanid hullult kasulik ajutoit.

Nahk. Nagu teisedki pähklid, on ka pekanid rikkad tsingi, A- ja E-vitamiini, folaatide jt ainete poolest, mis aitavad naha tervist hoida ja parandada. Teada ju on, et naha väline seisukord on otseselt seotud sellega, kuidas me end sisemiselt kohtleme. Kehas olevad jääkained põhjustavad naha rasusust või avalduvad muul moel naha pinnal: akne, paised, tundlikkuse vähenemine. Ka pindmised nahahaavad paranevad paremini, kui organismis on piisavalt tsinki ja A-vitamiini.

A-ja E-vitamiin koos pekanites leiduva ellageenhappega aga on abiks, kui soov ennetada kortse, pigmendilaike või eaga kaasnevaid väikseid nahakurdusid. E-vitamiini puudust seostatakse paljude haigustega sh eaga kaasnev lihaste taandareng, rasvunud maks, katarakt, 2-tüübi diabeet jne.

Juuksed. Nagu nahk, peegeldavad ka juuksed (sh peanahk) inimese üldist tervislikku olukorda. Lisades pekanipähklid oma menüüsse, aitad keha varustada L-arginiiniga, aminohappega, mida kasutatakse nt meestel kiilaspäisuse raviks (sest see parandab nahaalust verevarustust). Juuste kadu võib põhjustada ka rauavaegus, ja kuna pekanid on hea raua allikas, on see veel üks põhjus nende krõbistamiseks.

KASUTAMINE TOIDUS

Pekanipoolikutest võib teha soolaseid ja magusaid snäkke neid vastavalt maitsestades. Purustatuna puistatakse neid salatitele ja magustoitudele, sh jäätisele. Kulinaarias leiavad need sagedasti kasutust küpsiste, kookide jt maiustuste lisandina. Pekanipähklivõi on samuti pähkli kodumaal levinud. Pakume mõned mõtted, kuidas pekanipähklitega oma igapäevast menüüd või hoopis peolauda rikastada.

Kinoa ja pekani pannkookide valmistamiseks läheb vaja keedetud kinoad, jahu (gluteenivabade pannukate jaoks vali kas riisi või kinoajahu), mune, piima, vahtrasiirupit või mett, röstimata pekaneid, küpsetuspulbrit, vaniljet, soola.

Valmistamise aeg – 15 min.

Kes vähegi on pannkooke teinud, neil ei kulu valmistamise käigu välja mõtlemisele palju aega. Vahusta munad, lisa piim ja maitseained, lõpus jahu ja kinoa ja purustatud pekanid. Sega ühtlaseks massiks ning küpseta!

Ka datlitest ja pekanitest saab maitsva snäki – purusta pekanid ning veereta neis kuivatatud datleid. Meie Deglet Nour, mis on mahlane ja magus, sobib maiuse valmistamiseks imehästi!

Kui soovid, võid maitset täiendada toorkakao pastaga.

Kohvi-ja karamellikoogid, šokolaadist ja jäätisest rääkimata – pekanid sobivad tõesti kõigega.

Pekani-komme võid pakkuda eraldi maiusena, aga lisada neid magustoitudele, nt jäätisele.

Vaja läheb: 

1 kl suhkrut

1 tl kaneeli

1tl soola

1 munavalge

1tl vett

2 klaasi pekanipähkleid

Tee nii: 

Kuumuta ahi 120 kraadini

Sega kausis kaneel, sool ja suhkur.

Teises kausis vispelda vahule munavalge ja vesi. Lisa pekanipähklid. Sega. Lisa maitseainete segu. Sega, kuni pekanipoolikud on ühtlaselt seguga kaetud. Aseta pähklipoolikud ahjuplaadil küpsetuspaberile.

Pane ahju. Sega pähkleid iga 15 minuti tagant, kuni pekanid on ühtlaselt pruunid. See võib võtta kuni 60 min.

Soovid teha päris kooki? Meie blogis on kaks retsepti: Pekaanipähkli kook ning Toorkook mandlivõi ja pekanipähklitega

Kui soovid soolast snäkki, kasuta pekanite maitsestamiseks küüslaugupulbrit või purustatud küüslauku, sinepipulbrit ning meresoola ning rösti neid ahjus.

Ka põhiroad ei peaks jääma pekanitest puutumata: maitselt sobivad pekanid hästi kokku aurutatud köögiviljadega (nt brokkoli), tofu ja kanaga.

Proovi valmistada täidetud paprika, lisades pekaneid ja kitsejuustu, serveeri koos värske salatiga.

Täidisena võid koos pekanitega kasutada ka näiteks sinki, sibulat, maisi, salveid ja köögivilju.

Salatitest võid proovida kombintsiooni: pekanipähklid, keedetud munad, avokaado, peekon, tomatid, sinihallitusjuust, jääsalat, veidi rosmariini.

 

ALLIKAD: https://www.finedininglovers.com

https://en.wikipedia.org

https://nuts.com

https://food.ndtv.com

https://www.hudsonpecan.com

https://www.wideopeneats.com