+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Mahedad vs mittemahedad vürtsid

12.07.2020 / 0 kommentaari
Mahedad vs mittemahedad vürtsid

Kui kümmekond aastat tagasi ajas enamikku mahetoidu teemaline jutt haigutama, siis nüüd on üha sagedamini küsimusi, millise toiduaine puhul peaks esmajoones mahedale üle minema.

Üks soodsamaid võimalusi on vürtsid, mille puhul saame oma kogemusest lähtuvalt öelda, et sõltuvalt kogusest ja tootest on hinnaerinevused maheda kasuks märkimisväärsed. Meie e-poest leiad vaid mahetoodangut, seega on need vürtsid vabad igasugusest lisaainetest. 

Maitse ja aroom on mahevürtsidel intensiivsemad ning seda peamiselt kasvatus- ja töötlemisprotsesside tõttu. Kasvatusprotsessidest on teada, et pestitsiidid ja herbitsiidid, samuti glüfosaat, jäävad pinnasesse ning seeläbi mõjutavad otseselt ka taime keemilist koostist. Näiteks mittemahedana kasvatatud kurkumist ehk kollajuurest on leitud mürke, millega on tõrjutud taimehaigusi või putukaid taimede lehtedelt. Kurkumi vägi seisneb kurkumiinis, mida on selles keskmiselt 3-5 grammi. Töötlemisprotsess võib selle hulk vähendada või kaduda sootuks. Järgmised kaks meetodit on omased mittemahedate vürtside tootmisele, mahetoodangu puhul on sellised võtted keelatud. Meie e-poes olevate vürtside puhul on kasutatud kuuma auru meetodit, mis on ainus vürtside töötlemismeetod, mis on lubatud ka mahetoodangu puhul. Kuuma auru meetodi puhul kasutatakse kuiva auru või väga tulist vett, et hävitada võimalikud bakterid, kahjustamata seejuures vürtsi aroomi või toiteväärtust.

Mahevürtside puhul keelatud

Gaasiga töötlemine. Mittemahedate vürtside puhul üsna sage töötlemisviis. Selleks kasutatakse etüleenoksiidi gaasi ning vürtsid immutatakse sellega korralikult läbi. Loomulikult jääb gaasi jääke ka vürtsidesse. Seega peaksid vürtsidel laskma “hingata”, et viimasedki jäägid kaoks. Maailma Tervishoiuorganisatsioon on vürtside (ja ka meditsiiniseadmete) steriliseerimisel kasutatavad gaasid kuulutanud mürgisteks, kuid toiduainetööstuses on need lubatud ning nende gaaside kasutamist pakendil eraldi välja tooma ei pea. Etüleenoksiidi puhul on näiteks selgunud, et see kahjustab inimese närvisüsteemi.

Kiiritus. Seda protsessi peetakse vähem kahjulikuks kui eelmist. Kiiritamiseks kasutatakse gammakiiri, mis läbivad isegi tugevama pakendi. Teadaolevalt ei jäta selline töötlemine vürtsidesse jääke ning toote hilisem “õhutamine” pole vajalik, kuid kiiritus vähendab oluliselt vürtside lõhna- ja maitseomadusi, samuti toiteväärtust.

Mida tasub vürtside ostmisel tähele panna?

Vürtside ostmisel välisriikidest ole ettevaatlik, sest paljudes riikides ei nõuta mittemahedate vürtside puhul, et oleks välja toodud kunstlikud värv-ja säilitusained, kas neisse on lisatud soola, jahu, riisjahu või suhkrut. Mõnikord kasutatakse vürtside puhul ka maitsetugevdajaid, sest vürtsi naturaalne maitse ja aroom on keemilise töötlemisprotsessi käigus tõsiselt kahjustada saanud

Sri Lanka ja Madagascari, Kesk-Ameerika ja Kagu-Aasia põllumehed näevad kõvasti vaeva, et pakkuda meile parima kvaliteediga vürtse ning seda mahedana. Tegemist on raske tööga ning enamik mahetarnijaid on annavad endast parima, et maksta töö tegijatele õiglast hinda.

Kommentaarid