+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Maitsev mango - mis teeb selle puuvilja nii eriliseks?

28.12.2019 / 0 kommentaari
Maitsev mango - mis teeb selle puuvilja nii eriliseks?

Meie e-poest leiad suisa kolme sorti mahedaid kuivatatud mangolaaste: Amelie on hapukam, Brooks magususelt keskmine, Lippens neist kõige magusam s.t puuviljasuhkrut on selles kõige rohkem. Amelie's on kõige rohkem neist kolmest C-vitamiini ja sõltuvalt hooajast võib see olla ka pruunikam. Kui märkate Lippens mangol valgeid täppe, siis see on suhkrustuma hakanud puuviljasuhkur. Mahe mangod leiad müügilt siit.

Foto: Unsplash

Maailma suurim mangokasvataja on India, aga riigi elanikud söövad enamuse viljadest ise ära ning seetõttu moodustavad India mangod vaid ühe protsendi maailmaturule jõudvast saagist. Mangosid kasvatatakse nüüdseks üle kogu maailma subtroopilistes ja troopilistes vöötmetes. Kokku on aretatud üle tuhande mangosordi. 

Huvitav fakt: Kuigi mangot hakati Indias kasvatama juba 4000 aastat tagasi, levis mango Aafrika kaudu Põhja-Ameerikasse alles 17. sajandil. 

Mango välimusel on palju variatsioone

Valminud mango kest on nahkjas, vahakas, sile, suhteliselt paks ja selle värvus võib olla hele- kuni tumeroheline, kollane, kollakasoranž, punakasroosa või punane. Valminud viljad võivad olla kaetud punakate, kollakate või roheliste täpikestega. Mõnikord on viljadel tärpentini meenutav, teinekord meeldivalt aromaatne lõhn. Viljaliha on väga mahlane ja selle värvus varieerub helekollasest oranžini. Maitse meenutab virsikut ja võib olla väga magusast kuni poolhapuka või väga hapuni.

Foto: Unsplash

Kuni kümneaastased mangopuud viljuvad igal aastal, hiljem harvemini. Nende õitsemine sõltub ilmast vägagi, mida vihmasem periood, seda vähem õisi. Mango koor, mis moodustab viiendiku kuni veerandi vilja kogukaalust, sobib India teadlaste avastuse kohaselt hästi taaskasutamiseks pektiini tootmisel. Noore mangopuu lehti söövad küpsetatult nii Indoneesia kui ka Filipiinide elanikud.

Huvitav fakt: 18. sajandil muutus sõna "mango" inglise keeles tegusõnaks, mis tähendas 'marineerima'. See on seotud mangode jõudmisega Ameerika turule, kus neid müüdi peamiselt marineerituna.

Mahe mangode kasvatamine

Mahepõllunduses on keelatud sünteetiliste väetiste, herbitsiidide, pestitsiidide ja fungitsiidide kasutamine. See tähendab seda, et eriti oluliseks muutub mulla tervis, igapäevane mangopuude eest hoolitsemine ja bioloogilise jätkusuutlikkuse säilitamine. 

Mango on mingil määral mahekasvatamist soosiv puuvili. Nimelt on tegu aastaringse põllukultuuriga, mis tähendab, et mango kasvatamine ei sõltu nii suurel määral erinevatest kasvu soodustavatest väetistest. Piisava koguse väetist võib mangopuu kätte saada juba enda tekitatud jäätmetest (lehed, oksad jne). Samuti on mangot võimalik töödelda peale saagikoristust paljudel erinevatel viisidel võrreldes teiste mahe puuviljadega. 

Kui sind huvitab, kuidas mahemangosid peale korjet töödeldakse klõpsa siin. 

Mangopuu võib looduses kasvada 35m-40m kõrguseks ja elada lausa 300 aasta vanuseks. 

Mangod on toitaineterikkad

Idamaades kutsutakse mangot “Puuviljade kuningaks”. 100g kuivatatud mangodes on keskmiselt 330-360kcal energiat. Mango viljas on rikkalikult prebiootilisi kiudaineid, vitamiine, mineraale ja antioksüdante ja flavonoide. Mõningate uuringute kohaselt on mangol käärsoole-, rinna-, vere- ja eesnäärmevähki ennetav toime just oma polüfenoolsete antioksüdantide sisalduse poolest. Sajas grammis värskes viljas on veerand päevasest A-vitamiini vajalikust kogusest. Samuti on mango hea kaaliumi, B6-, C- ja E-vitamiini allikas. Mangodes on veel mõõdukal määral vaske, mis on oluline vereloomes.

Puuvili, mis sobib igasugustesse toitudesse

Kui paned kuivatatud mangolaastud vette, muutuvad need pehmemaks, ja saadki neid kasutada näiteks püree või smuuti valmistamisel. Tükeldatud mangolaastud sobivad ka koogi vm küpsetiste, samuti kastmete sisse. Proovi teha näiteks ingveri-ja mango küpsiseid või lisada tükeldatud mangoribad koduse leiva sisse. 

Foto: Unsplash

Muuda mango salajaseks koostisosaks salatikastmes või lihatoitudes. Aseta mangolõigud laimi-, sidruni- ja apelsinimahla segusse likku ning lisa kardemoni ja kookospalmisuhkrut - püreesta ning oledki saanud mangovõi, mida saab määrida leivale või kasutada muffinikattena, jäätise täidisena.

Mango kui ravimtaim  

Värske mango seemnekest moodustab 13 protsenti puuvilja kaalust. Kestas olev taimne rasv on valge ja meenutab kakaovõid. See on söödav ja sobiv aseaine kakaovõile šokolaadi valmistamisel. Mango seemne rasv on sobiv seepide valmistamiseks. Kuivatatud mangoõied sisaldavad 15 protsendi ulatuses parkainet tanniin, mistõttu kasutatakse neid meditsiinis kõhulahtisuse, kroonilise düsenteeria ja veresoonte katarri korral. Puukoort kasutatakse Indias reuma ja difteeria ravis.

Mango seemne kest ja sellest valmistatud leotis ning pulber on kasutusel ussirohuna ning kudesid kokku tõmbava vahendina kõhulahtisuse, verejooksude ja veritsevate hemorroidide korral. Igemepõletike korral kasutatakse aga rasva. Mango eri osadest valminud leotised on näidanud ka antibiootilist toimet.

Ole ettevaatlik!

Kõik toored mangod tuleb enne kasutamist hoolikalt pesta, sest varrelähedasest otsast immitseb mahla, mis on inimese jaoks mürgine. See piimjas kergelt kollakas mahl, mis kuivades muutub kahvatukollaseks, sisaldab aineid, mis põhjustavad nahaärritust ja põletusi. Need võivad ilmneda ka tükk aega hiljem. Tundlikel inimestel võivad paistetada nägu, silmalaud või mõni muu kehaosa. Ohutumaks tegutsemiseks on soovitav kasutada mango koorimiseks üht, kuid viilutamiseks teist nuga.

 

Allikas: Vikipeedia, hort.purdue.edu, www.nutrition-and-you.com, ishs.org.

 

 

Kommentaarid