by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 11.10.2021
Armastusest e-poest leiad mahe mandlijahu müügilt 360g ja 1 kg-pakendites. Mandlijahu on kahtlemata üks viimasel ajal väga kiiresti populaarsust koguvatest jahudest. Tegu on suurepärase tervisliku alternatiiviga nisujahule. Osta mandlijahu endale SIIT.
Foto: depositphotos
Mandlijahu on tervislik alternatiiv nisujahule, mis sobib gluteenivabade ja Paleo dieetides kasutamiseks.
Mandlijahu ja kõik teised pähklijahud on tehtud massist, mis jääb üle peale pähklitest õli välja pressimist. Mandlijahu lisab küpsetistele rikkaliku pähklise maitse ning on sobilik liha- ja kalaroogadele “leivapuru” kooriku tegemiseks.
Mandlijahu populaarsus on kiirelt kasvanud suuresti tänu magusale, võisele maitsele ning õrnale värvusele, mis ei paista küpsetistes välja. Jahus on kõrge rasvasisaldus, mis toetab roogades maitsete välja tulemist ning nende võimendumist.
Mandlijahu on tehtud purustatud kooritud mandlitest, mis on omakorda korralikult ära jahvatatud, et sellega oleks mugav kokata. Mandlijahu on Prantsuse makroonide täht ning see sobib suurepäraselt kookide, leibade ja küpsiste tegemiseks.
Veel eristatakse mandli viljajahu (meal), mis on tehtud koorimata purustatud mandlitest, et säiliks naturaalsem mulje. Mandli viljajahus esineb seetõttu ka pruune koore osakesi.
Foto: pixabay
Kõigi pähklijahudega tuleb osavalt kokata, sest muidu jääb küpsetisest alles tahke kuiv moodustis.
Mandlijahus puudub gluteen ning seetõttu on küpsetatud roogasid keerulisem tõusma ajada, kui asendada nisujahu retseptis täielikult mandlijahuga. Niisiis soovitatakse mandlijahu kombineerida võimalusel nisujahuga.
- Umbes ¼ retseptijahu asendamine mandlijahuga on üsna riskivaba ettevõtmine.
- Kui oled otsustanud siiski ainult pähklijahuga kokata, peaks retsepti lisama korralikult mune ja võib-olla oled tähele pannud, et pähklijahu kasutavates retseptides see tihti kajastubki.
Mandlijahu sobib hästi katteks mereandidele, näiteks krevettidele ja kalale või ka kanale ja köögiviljadele. Üks võimalus on kasta muna mandlijahu sisse ning seejärel praadida pannil koos õliga.
Vaja läheb banaane, mune, mandlijahu, natukene küpsetuspulbrit, kaneeli, vaniljet ja soola. Omal soovil šokolaaditükikesi, marju, rosinaid või muud sellist täidiseks.
Soojenda ahi 180 kraadini. Samal ajal blenderda köögikombainis kõik koostisosad v.a mandlijahu. Seejärel lisa juurde mandlijahu täpselt nii palju, et tekiks ühtlane segu. Järgmisena vala juurde enda valitud täidist ning sega taignasse. Jaga taigen enam-vähem võrdselt muffini vormide vahel ning pane alus umbes 30 minutiks ahju kuni muffinid on kuldsed. Võta seejärel alus ahjust välja ning lase jahtuda umbes 20 minutit. Ongi valmis!
Foto: depositphotos
Kohevad mandlijahust pannkoogid, mis on valmistatud vaid viiest põhikoostisosast: mandlijahu, teie lemmik piimavaba piim, munad, õli ja vaniljeekstrakt. Need keto -mandlijahust pannkoogid on ka gluteenivabad ja madala süsivesikusisaldusega, mis teevad neist ideaalse hommikusöögi. Soovi korral lisa ka mustikaid või šokolaaditükke.
1. Sega suures kausis munad, piim, õli, vahtrasiirup ning vaniljeekstrakt, kuni see on ühtlane ja hästi segunenud. Seejärel lisage mandlijahu, sooda ja näputäis soola; segage lusikaga, kuni see on hästi segunenud.
2. Lisage õli pannile ja asetage keskmisele kuumusele. Kui õli või või on kuum, valage pannile umbes 1/4 tassi tainast. Oluline on küpsetada, kuni peal ilmuvad mullid ja servad on hästi küpsetatud.
3. Keerake koogid ümber ja küpseta 2 minutit kuldpruuniks. Kui leiate, et pannkoogid pruunistuvad liiga kiiresti, peate panni kuumust veidi alandama. Tavaliselt oleks eha alustada keskmisel või pisut kõrgemal temperatuuril ning seejärel vähendada järjest madalamale kuumusele, et pannkoogid ei kõrbeks.
4. Pannkookide valmides tõstke need pannilt, pühkige pann puhtaks ning korrake küpsetamist ülejäänud taignaga.
Mandlijahu valmistamine on äärmiselt lihtne. Vaja läheb kuskil 1,5 tassitäit kooritud mandleid ja köögikombaini. Vala mandlid köögikombaini ning vali kiireim režiim. Purusta kiireima režiimi juures umbes 10-15 sekundit. Seejärel puhasta masina seinad ning korda protsessi. Kui mandlid hakkavad võistuma, oled blenderdamisega natukene liiga kaugele läinud. Hoiusta kinnises purgis/nõus. Mandlijahu peab kindlasti hoiustama külmikus, et vältida jahu raasumist.
Foto: depositphotos
Mandlijahus on kõrge kasulike rasvade ja valgu sisaldus. Samuti on selles arvestatavas koguses magneesiumi, mangaani, E-vitamiini ja kiudaineid. Samas ei ole selles palju süsivesikuid. Lisaks on sellel madal glükeemiline indeks, nii et see ei tõsta olulisel määral veresuhkru taset. Nagu ka teiste pähklijahude puhul, ei sobi mandlijahu inimestele, kellel on allergia või pähklitalumatus.
Allikad: jessicagavin.com, minimalistbaker.com, ifoodreal.com, ambitiouskitchen.com