+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Muuda mango oma köögi saladuseks

22.01.2019
Muuda mango oma köögi saladuseks
Meie e-poest leiad kolme sorti kuivatatud mangolaaste: Amelie on hapukam, Brooks magususelt keskmine, Lippens neist kõige magusam sh puuviljasuhkrut on selles kõige rohkem. Amelie's on kõige rohkem neist kolmest C-vitamiini ja sõltuvalt hooajast võib see olla ka tumedam pruun. Kui märkate Lippens mangol valgeid täppe, siis see on suhkrustuma hakkav puuviljasuhkur. 

Maailma suurim mangokasvataja on küll India, kuid kuna riigi elanikud söövad enamuse viljadest ise ära, moodustavad India mangod vaid ühe protsendi maailmaturule jõudvast saagist. Maailmas on aretatud üle tuhande mangosordi.

Valminud mango kest on nahkjas, vahakas, sile, suhteliselt paks ja selle värvus võib olla hele- kuni tumeroheline, kollane, kollakasoranž, punakasroosa või punane. Valminud viljad võivad olla kaetud punakate, kollakate või roheliste täpikestega. Mõnikord on viljadel tärpentini meenutav, teinekord meeldivalt aromaatne lõhn. Viljaliha on väga mahlane ja selle värvus varieerub helekollasest oranžini. Maitse meenutab virsikut ja võib olla väga magusast kuni poolhapuka või väga hapuni.

18. sajandil muutus sõna "mango" inglise keeles tegusõnaks, mis tähendas 'marineerima'. See on seotud mangode jõudmisega Ameerika turule, kus neid müüdi peamisel marineerituna.

Kuni kümneaastased mangopuud viljuvad igal aastal, hiljem harvemini. Nende õitsemine sõltub ilmast vägagi, mida vihmasem periood, seda vähem õisi. Mango koor, mis moodustab viiendiku kuni veerandi vilja kogukaalust, sobib India teadlaste avastuse kohaselt hästi taaskasutamiseks pektiini tootmisel. Noore mangopuu lehti söövad küpsetatult nii Indoneesia kui ka Filipiinide elanikud.

Kasulikud omadused

Mango viljas on rikkalikult prebiootilisi kiudaineid, vitamiine, mineraale ja antioksüdante ja flavanoide. Mõningate uuringute kohaselt on mangol käärsoole-, rinna-, vere- ja eesnäärmevähki ennetav toime just oma polüfenoolsete antioksüdantide sisalduse poolest.

Mango vili on suurepärane A-vitamiini allikas, samuti on selles beetakaroteeni, alfakaroteeni ning teisi flavanoide. Sajas grammis värskes viljas on veerand päevasest A-vitamiini vajadusest. Mango on ka hea kaaliumi, B6, C ja E vitamiini allikas. Ka sisaldavad mangod mõõdukal määral vaske, mis on oluline vereloomes.

Kasutamine

Mangosid tarbitakse peamiselt värskelt ja kuivatatuna. Kui otsid alternatiivi lihtsalt vahepalana söömisele, siis tea, et neist valmistatakse salateid, smuutisid, marmelaadi, püreed ja ka moosi. Mangod sobivad nii värske kui ka kuivatatuna pudru, jäätise ja kastme sisse. Mango tšatni tuleb ju vähemalt nimena tuttav ette? 

Kui paned kuivatatud mangolaastud vette, muutuvad need pehmemaks, ja saadki kasutada neid näiteks püree või smuuti valmistamisel. Tükeldatud mangolaastud sobivad ka koogi vm küpsetiste, samuti kastmete sisse. Proovi teha näiteks ingveri-ja mango küpsiseid või tükeldatud mangoribad koduse leiva või piruka sisse. 

Muuda mango salajaseks koostisaineks salatikastmel või lihatoitudes. Aseta mangolõigud likku laimi, sidruni ja apelsinimahla segusse ning lisa kardemoni ja kookospalmisuhkrut - püreesta ning oled saanud mangovõi, mida määrida leivale või kasutada muffinikattena, jäätisetäidisena vm. 

Kõhuvalude vältimiseks soovitatakse tundliku maoga inimestel pärast mango söömist paari tunni jooksul vältida alkoholi ja piima tarbimist.

Hea teada! Värske mango seemnekest moodustab 13 protsenti puuvilja kaalust. Kestas olev taimne rasv on valge ja meenutab kakaovõid. See on söödav ja sobiv aseaine kakaovõile šokolaadi valmistamisel. Mango seemne rasv on sobiv seepide valmistamiseks. Kuivatatud mangoõied sisaldavad 15 protsendi usalduses parkainet tanniini, mistõttu kasutatakse neid meditsiinis kõhulahtisuse, kroonilise düsenteeria, veresoonte katarri ja kroonilise kusitipõletiku korral. Puukoort kasutatakse Indias reuma ja difteeria ravis.

Mango seemne kest ja sellest valmistatud leotis ning pulber on kasutusel ussirohuna ning kudesid kokku tõmbava vahendina kõhulahtisuse, verejooksude ja veritsevate hemorroidide korral. Igemepõletike korral kasutatakse aga rasva. Mango eri osadest valminud leotised on näidanud ka antibiootilist toimet.

Ole ettevaatlik!

Kõik toored mangod tuleb enne kasutamist hoolikalt pesta, sest varrelähedasest otsast immitseb mahla, mis on inimese jaoks mürgine. See piimjas kergelt kollakas mahl, mis kuivades muutub kahvatukollaseks sisaldab aineid, mis põhjustavad nahaärritust ja põletusi. Need võivad ilmneda ka tükk aega hiljem. Tundlikel inimestel võivad paistetada nägu, silmalaud või mõni muu kehaosa. Ohutumaks tegutsemiseks on soovitav kasutada mango koorimiseks üht, kuid viilutamiseks teist nuga. 

Allikas: Vikipeedia, hort.purdue.edu, www.nutrition-and-you.com