+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Mida teha päikesekuivatatud tomatitega?

31.01.2019
Mida teha päikesekuivatatud tomatitega?

Kuigi päikesekuivatatud tomatid on mõnus suupiste ja vahepala, on nende kasutusvõimalus märksa laiem. Talvisel ajal on päikesekuivatatud tomatid kindlasti ka kasulikum ja tervislikum valik, kui säilitusainetega töödeldud kasvuhoonetomatid kaugetest maadest. 

Kui kirsstomatid kaotavad päikese käes kuivatamise käigus 88 protsenti oma esialgsest massist, siis suurte tomatite puhul on see protsenti isegi kui 93. Kogu tomatite toiteväärtus on aga säilinud: alles on lükopeen, antioksüdandid ja C-vitamiin.

Itaallased on tomateid kuivatanud sajandeid, enne moodsaid konserveerimistehnikaid kasutasid nad tomatite kuivatamiseks katusekive. Praegusel ajal on päikesekuivatatud tomatite populaarsus Itaalias vähenenud, kuid kasvanud mujal maailmas.

Päikesekuivatatud tomateid saab kasutada paljudes toitudes, kuigi enamlevinud on see kastmete ja pastaroogade maitsestajana. Samavõrd mõnusad on need aga koos köögiviljade, lihatoitude, mereandide  ja leibade maitsestamisel. Proovi lisada tükeldatud päikesekuivatatud tomatit juustusupile, ahjuvõileibadele või värskele salatile.

Näiteks kasuta neid koduste tortillade tegemisel: sega omavahel kodujuust, basiilik ja päikesekuivatatud tomatite tükid (lõika need kääride või noaga väiksemaks). Lisa jääsalatit, soovi korral ka nt kalkuniliha, seeni või tuunikala.

Päikesekuivatatud tomatite maitse on üsna tugev, seega üsna vähesest piisab. Kui otsustate päikesekuivatatud tomateid enne toidule lisamist leotada (30 min on piisav), siis ärge vett/õli ära visake, vaid seda saab samuti kastmete valmistamisel kasutada.

 

BBC Good Food lehelt leiad nt 28 retsepti, kuidas päikesekuivatatud tomateid kasutada:  

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/sundried-tomato