by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 18.05.2021
Blogipostitus valmis koostöös partneriga:
Toitumisterapeut ja blogija Maris Vahaste kirjutas, milliseid tervislikke looduslikke magustajaid tema eelistab suhkru asemel kasutada. Lisaks toob ta välja ka mõned väga lihtsad ja tervislikud retseptid! :)
Minusugustel maiasmokkadel on raske magusat täielikult menüüst eemaldada. Olen leidnud enda jaoks erinevaid nippe, kuidas magustada toite ilma suhkruta. Ma ei räägi täna nendest ilmselgetest naturaalsetest magustajatest nagu banaan, datlid, kookos, maguskartul jne, vaid jagan teiega hoopis oma lemmikuid pulbreid, millega maitsestada ja magustada toitu, et magusaisu saaks rahuldatud.
Lukuma pulber – Lukuma pulber on valmistatud Peruu puuviljast. Lukuma on maitselt magus ja karamelline. Sobib hästi magustamiseks smuuti, pudru, jogurti või toorbatoonide ja pallikeste sisse. Lukuma on kaaliumi-, raua- ja tsingirikas.
Lukuma pole küll nii magus kui suhkur või mõned muud magustajad, aga lisab toidule mõnusalt karamellise ja magusa maitse. Lisaks on lukuma toitaineterikkam kui suhkur või mõned teised magustajad. Lukumas on ka palju nii lahustuvaid kui ka lahustamatuid kiudaineid. Lahustuv kiudaine toidab kasulikke soolebaktereid, seega toimib lukuma väga kenasti ka prebiootikumina.
Lukuma pulber sobib väga hästi ka banaanijäätise sisse.
Vaja läheb:
Blenderda kuni moodustub kreemjas jäätis. Peale võid raputada kakaonibse, pähkleid, mandlilaaste vms.
Kaneel – Kaneel on üks mu lemmikumaid vürtse. Kasutan kaneeli palju nii magusates kui ka soolastes toitudes. Kaneel sobib ideaalselt maguskartuliga, karriga ja loomulikult magustoitude ja küpsetiste sisse.
Kaneel aitab tasakaalustada veresuhkrut ja on seetõttu ideaalne lisand toitudes, et magusaisu vähendada. Minu lemmik vahepala on viilutatud õunad või pirnid pähklivõi ja kaneeliga.
Kaneeli on kahte tüüpi - cassia ja tseylon. Cassia kaneel on tugevama maitsega ja sobib hästi karride sisse. Cassia kaneel on pärit Lõuna-Hiinast ja on tuntud ka kui Hiina kaneel. Samas on cassia kaneelil ka palju alamliike, mis tulevad Aasiast. Armastusest Inspireerituna mahe cassia kaneel tuleb indoneesiast.
Tseylon on mahedama maitsega ja vähem levinum kui cassia kaneel. Tseylon kaneel on pärit Sri Lankast. Tseyloni ja cassia tervislikud omadused on veidi erinevad. Kindlasti ei tasu kaneeliga liialdada, eeskätt selles sisalduva kumariini tõttu, mis võib suurtes kogustes ohtlik olla. Siinkohal tasub märkida, et Cassia kaneel sisaldab kumariini kordades rohkem võrreldes Tseyloni kaneeliga.
Kakao – Toorkakao on kõige puhtam versioon kakaost. See on peeneks jahvatatud kakaouba, mida on minimaalselt töödeldud. Toorkakaos on säilinud kiudained, mineraalid, vitamiinid ja antioksüdandid. See on tõeline supertoit paljude kasuteguritega tervisele. ⠀
Minu lemmik retsept toorkakaost:
Vaja läheb:⠀
Koguseid ei kirjuta, kuna see on täiesti maitse asi. Mina lisasin kõik need vürtsid piimavahustajasse. Kui piimavahustaja on oma töö lõpetanud, kurna läbi sõela tassi. Piimavahustaja puudumisel võid piima koos vürtsidega soojendada potis. ⠀
Kaarob – Kaarobi pulber, mida nimetatakse ka jaanijahuks, on maitselt magus ja kakao sarnane. Kaarobi pulbrit kasutatakse sageli küpsetistes naturaalse magustajana. Erinevalt kakaost pole kaarobi pulbris kofeiini ja türamiini. Seetõttu on kaarobist tehtud šokolaad hea alternatiiv inimestele, kes võivad nende ainete suhtes tundlikud olla.
Vanilje – Vaniljepulber lisab toidule mõnusalt magusust, kuid siinkohal on oluline ära märkida, et kindlasti ei tohiks vaniljepulbit ajada segi vaniljesuhkruga. Vaniljesuhkur on tavaliselt valge suhkur, mille sisse on lisatud vanilje lõhna- ja maitseaineid ja heal juhul ka veidike vanilje pulbrit. Armastusest inspireerituna vaniljepulber on aga ehe vanilje, mida saab vanilje kauna lahti lõigates. Vaniljega saad lisada magusust enda hommikusöögile, vahepalale või ka erinevatele toitudele.
Mõnusat maiustamist ja erinevate tervislike suhkrualternatiividega katsetamist! :)
Kui proovisid mõnda eelnevast retseptist, siis palun anna teada, kuidas maitses, jättes meie lehele kommentaari või kirjutades meile Facebookis või Instagrami DM-is! :)
Samuti oleks meil väga hea meel, kui lisad enda arvustuse ka Google'isse Armastuse lehele.
Klõpsa siia, et lisada arvustus.