by Armastusest Inspireerituna OÜ Armastusest Inspireerituna OÜ on 19.10.2021
Vaniljepulber ja ka vaniljeekstrakt on küpsetamisel ühed olulisematest maitseainetest. Poeriiulitelt võib leida väga erinevaid. vanilje sorte, kuid peamisteks on üldjuhul Tahiti, Mehhiko ning Madagaskari Bourboni vanile. Neist levinuimaks on just viimane. Kuna Madagaskar toodab enamiku maailmavarudest, kirjutatakse see tihtipeale ka kui lihtsalt “Bourboni vanilje”. Bourboni vaniljeoad pärinevad orhideest vanilla planifolia, mis on algselt pärit Mehhikost, kuni 1700ndatel aastatel toimetati see edasi ka teistesse troopilistesse riikidesse.
Kuigi Bourboni vaniljeekstrakt sisaldab alkoholi, ei ole see valmistatud Bourboni viskist. Selle nimi tuleneb tegelikult 1800. aastatel prantslaste poolt Reunioni saarele rajatud istandustest, mida tolle nimetati Ile de Bourboniks – sellest ka nimi Bourbon.
Bourboni vaniljel on tuttavlik vanilje maitse, mida oleme harjunud tundma näiteks vanilje jäätist süües või ka teisi vanilje maitsega magustoite ja jooke nautimas. Maitset iseloomustab kreemisus ning rikkalik ja enesekindel viimistlus.
Lisage Bourboni vanilje ekstrakti enda lemmikküpsistele, -kookidele ja teistele küpsetistele täiusliku lõpunoodi lisamiseks. Samuti sobib see ka soolastesse koorekastmetesse (lisa vaid paar tilka) või ka sealihatoitude juurde. Kindlasti tasub siinkohal n-ö kastist välja mõelda ja katsetada!
Magus ja vürtsikas ribi
Vaja läheb:
Kuidas valmistada?
Sega väikses kausis vaniljepulber, paprika, suhkur, tšillipulber, küüslaugupulber, majoraan, sibulapulber, kakaopulber, soola ja pipar. Hoia see õhukindlas anumas kuni kasutamiseni.
See segu sobib väga hästi nii kana, sea- ja veiseliha kui ka kala grillimisel või ahjus küpsetamisel. Lihtsalt tee enne küpsetama asumist liha heldelt seguga kokku ning aseta see ahju või grillile!
Mõnusat nautimist!
Kasutatud allikad: