+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Mungoad - 30% ulatuses valgust koosnev kaunaline

03.04.2020 / 0 kommentaari
Mungoad - 30% ulatuses valgust koosnev kaunaline

Armastusest e-poest leiad müügilt mahe mungoad 1000-grammises pakendis. Mungoad on sarnaselt muudele kaunalistele kõrge taimse valgusisaldusega. Tänu meeldivale maitsele saab neid kasutada väga erinevates toitudes, eriti idamaistes roogades. Osta endale mungoad SIIT

Foto: pixabay

Munguba on oluline kaunaline Aasias, Lõuna-Euroopas ja Lõuna-Ameerikas. Mungoad on hindamatu väärtusega valguallikad piirkondades, kus liha on defitsiidis ning üldisemalt taimetoitlaste seas. 

Mungoad pärinevad India poolsaarelt, kus seda hakati kasvatama juba 1500 aastat eKr. Seejärel levisid need kaunalised kiiresti Lõuna- ja Ida-Aasia regioonidesse, Aafrikasse ja Ameerikasse. Tänapäeval leiab mungubade kasvatusi juba igal pool maailmas. 

Mungoad on kiire kasvuga, sooja armastavad taimed. Need kasvavad troopilistes ja lähistroopilistes kliimavöötmetes, kus keskmine õhutemperatuur on umbes 28-30°C. Mungoad ei vaja kasvuks palju vett, need on üsna vastupidavad pikkadele põudadele. Samas üleujutused mõjuvad mungubadele hävitavalt. Mungoa kaunad on umbes 13cm pikkused ja sisaldavad 10-15 kollakas-pruuni kuni musta uba. 

90% mungubadest kasvatatakse Aasias. Indias kasvatatakse üle 50% maailma mungubadest, kus need ka enamjaolt ära tarbitakse. Hiinas kasvatatakse 19% maailma mungubadest ja kuna Indias tarbitakse kõik mungoad ära, on hoopis Hiina suurim mungubade eksportija. 

Foto: pixabay

Mungoad sobivad isegi magusatesse einetesse

Mungoad on maitselt õrnalt magusad, niisiis kasutatakse neid Idamaades isegi juba magustoitudes. 

Nagu muudki kaunalised sobivad mungoad suurepäraselt suppidesse. Keeda puljong ja muud köögiviljad ennem valmis ning alles lõpupoole lisa mungoad. Mungoad sobivad veel suurepäraselt igasugustesse karridesse. Ideaalselt klapivad nad ka salatite katteks. Võib öelda, et mungubasid saab kasutada muude kaunaliste, näiteks tavaliste herneste, läätsede ja ubade, alternatiivina erinevates roogades. 

Mungubade-kapsa supp

Vaja läheb:

- 3 sl oliiviõli

- ¼ tassitäit tükeldatud sibulat

- 3 hakitud küüslauguküünt

- 1 tassitäis kuivatatud mungube

- 2 tassitäit tükeldatud kapsast

- 7 tassitäit vett

- 1 tl kurkumi

- 1 tl köömneid

- 1 sl koriandrit

- Maitsestamiseks soola ja pipart

Kuidas teha? Lisa suurde potti oliiviõli ning sibul. Küpseta umbes 3 minutit. Seejärel lisa juurde küüslauk ning küpseta veel üks minut. Järgmisena vala potti mungoad, vürtsid, sool ja pipar ning sega korralikult läbi. Lisa nüüd vesi, kata pott ning lase podiseda seni kuni mungoad on pehmed umbes 35-40 minutit. Vahepeal vaata, et ubadel oleks piisavalt vett. Kui oad on valmis, maitsesta veel ning lisa juurde kapsas. Lõpetuseks lase veel 5 minutit podiseda. Ongi valmis! :)

Mungubade keetmine

1. Vala mungoad suurde kaussi ning sorteeri välja võimalikud pisikesed kivid ning muud kahtlased mungoad. Vanad kortsulised oad võivad jääda kõvaks isegi peale keetmist. 

2. Aja vesi potis keema ning lisa mungoad. Iga tasitäie mungubade kohta peaks lisama 3 tassitäit vett. 

3. Lase hernestel podiseda madalal tulel umbes 30-40 minutit - täpselt nii kaua, et herned läheksid pehmeks. Ongi valmis!

Mungubadest 30% moodustavad valgud

100g mungubades on 312 kcal, millest 1,3g moodustavad rasvad, 43 grammi süsivesikud ja 23 grammi valgud. 

Mungoad väärivad kindlasti enda nime. Need maagilised oad on täis kasulikke toitaineid, need on kõhtutäitvad ning nad kaitsevad mitmete krooniliste ning vananemisega seotud haiguste vastu. Mungubades on arvestatavas koguses erinevaid mineraale, näiteks mangaani, magneesiumi, fosfori, kaltsiumi, rauda, vaske ja vitamiine, näiteks B1-, B2-, B3-, B4-, B5- ja B6-vitamiini ning seleeniumi. 

Foto: pixabay

Nendes ubades on palju antioksüdante, mis neutraliseerivad kahjulik radikaalid. Mungoad aitavad vähendada südamehaiguste, diabeedi ja osade vähivormide saamise riske. Samuti aitavad mungoad vähendada halva kolesterooli taset. Seeditavad kiudained aitavad organismil paremini seedida. Üks hea põhjus neid ube veel süüa on nende omadus leevendada söögiisu langetades kehas gherlini (söögiisu hormooni) taset. Loomulikult aitavad mungoad kaalulangetusele kaasa veel seetõttu, et neis on vähe kaloreid, rasva ja soodiumi. 

Allikad: feedipedia.org, onegreenplanet.org, skinnyms.com, mapleholistics.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid