+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Toidus kahvatu nelk täiendab maitseid

30.10.2020 / 0 kommentaari
Toidus kahvatu nelk täiendab maitseid

Tänapäeval on nelk võrdlemisi odav, kuid oli aegu, kus tegemist oli tõelise moevürtsiga ning nelgi maksumust arvutati väärismetallides. Euroopasse jõudis nelk 5. sajandil araablaste kaudu. Nelgipuud kasvatatakse Indoneesias, Indias, Sri Lankal, Pakistanis, Madagaskaril ja Sansibaris. Armastusest e-poest leiad mahenelki müügilt 70- ja 250- grammistes pakendites klõpsates SIIN

Foto: pixabay

Nagu teistegi toitude ja vürtside puhul mängib nelgi toimete või kõrvaltoimete puhul rolli nende kasvukoht ning hilisem töötlemine. Mittemahedast nelgist on leitud nii taimekaitsevahendite kui ka raskemetallide jääke, mis päris kindlasti inimesele kasulikud ei ole.

Sajandeid tagasi kasutati tugevaid vürtse, seal hulgas nelki, toidu riknemise ennetamiseks või riknemisega kaasnevate maitsete varjamiseks - tänapäeval sellist vajadust enam pole.

NIPP: Nelgi kvaliteeti saad mõttes pannes nelgi õiepunga vette. Kui pung jääb horisontaalselt veepinnale, siis sellel pole enam selles palju väärtust säilinud. Samas kui pung vajub põhja või jääb püsti ulpima, on kõik kasulik alles. 

Nelk lisab erinevatele roogadele huvitava maitsenüansi

Nelgi on Eestis tuntud maitseaine, mida kasutatakse valdavalt hoidiste tegemise hooajal. Väljaspool marineerimise kõrghooaega paistab, et nelki väga ei tarvitata. Tegelikkuses on nelgil palju rohkem kasutusvõimalusi kui marinaadid seentele, kurkidele ning muudele säilistele. 

Lisa nelki kuumale toidule vahetult enne valmimist, kuna selle toimeained eralduvad vette suhteliselt kiiresti. Samuti on nelk ideaalne koostisosa külma ilmaga kuumale joogile, näiteks isevalmistatud glögile, kohvile või teele. Kohvile või teele nelgi lisamine annab neile ergutava toime. Nelgitee valmistamiseks keeda nelgipungasid 5-10 minutit.

Nelki lisatakse ka õunasiidrile või veinidele. Kombineerides nelgi kaneeli ja muskaatpähkliga annab see jookidele mõnusalt vürtsika noodi. Veel sobib nelk hästi kokku vanilje, vürtspipra, sidrunikoore, tähtaniisi ja piprakaunadega.

Järgmine kord, kui planeerid suuremat peolaudakoos marineeritud liha, kala või kanaga, kaalu nelgi lisamist marinaadi. Skandinaavia maades on nelgi kasutamine kala serveerimisel, näiteks heeringamarinaadis üsna tavaline. Samuti kasutavad nelki mõned vorsti- ja konservitootjad.

Kui tahad (kaneeli)küpsistelelisada vürtsi, proovi taas nelki. Puu- ja köögiviljad (nt tomat, sibul, mandariinid, apelsinid, sidrun ja laim) saavad ka uue põneva maitse, kui neisse nelki pista.

Soolased ja magusad kastmed, plaadikoogid ja pajaroad, riis ning ahjukartulid - kõik nad saavad huvitava maitsenüansi, kui sinna nelki lisada. 

Nelk leevendab stressi

1 teelusikatäis ehk 2 grammi nelki sisaldab 21 kalorit, millest 1 grammi moodustavad süsivesikuid ja 1 grammi kiudaineid. Mangaani on 100 grammis nelgis 30%, K-vitamiini 4% ja C-vitamiini 3% päevasest organismi vajadusest. Arvestatavas koguses on nelgis veel kaltsiumi, magneesiumi ning E-vitamiini.

Mangaani läheb tarvis nii aju funktsioonide efektiivseks toimimiseks kui ka tugeva luustiku tagamiseks. Nelgis sisalduvad antioksüdandid aitavad organismil võidelda stressiga, mis on eelsoodumuseks paljude krooniliste haiguste tekkel.

Nelk on tuntud oma stressi leevendava ja põletikku vähendava toime poolest.

Sidrunisse pikitud nelk peaks eemal hoidma äädikakärbsed. Sipelgatele ega sääskedele ei meeldi samuti nelgi lõhn, seetõttu on nelki kasutatud nendegi tõrjumisel. 

Looduskosmeetikas leiab nelk kasutust hambapastades, seepides ja teistes kosmeetikatoodetes.

Foto: pixabay

Rahvameditsiinis on nelk tuntud valuvaigistava toimega antiseptikumina. Lisaks kasutatakse nelki halva hingeõhu eemaldamiseks ning hamba- ja kõhuvalu leevendamiseks.  Nelk ravib veel köha ning aitab röga paremini väljutada.

Nelgitõmmist on määritud rasketele paranevatele haavadele. Mõõdukas koguses nelgiteed vähendab iiveldust ja oksendamistunnet. Nelki kasutatakse ka aroomiteraapias tänu selle ergutavale ja väsimustunnet peletavale toimele.

Laboriuuringud on välja toonud, et nelgil võib olla omadus takistada teatud liiki kasvajate arengut ning hävitada vähirakke. 

Võimalikud nelgi kõrvaltoimed ja ohud

Nelgi kasutamisega suuremas koguses peaksid olema ettevaatlikud inimesed, kellel on diagnoositud maksahaigusi, immuunsüsteemi nõrgenemine või mõned taime- ja toiduallergiad.

Üldiselt on nelgi kasutamist raseduse ajal peetud ohutuks, kuigi selle toime sündimata lapsele ei ole teada. Väikeses koguses on nelk ohutu.

Nelgiõli välispidine kasutamine tuleb kohe lõpetada ja arstiga nõu pidada, kui pärast kasutamist tekib nahale põletus, punetus, valu või on raske neelata.

Kui nelki tarvitada suuremates kogustes pidevalt kikkaputke, paprika, küüslaugu, ingveri või kurkumiga, pead arvestama, et need taimsed preparaadid võimendavad üksteise toimet. Välistamaks vere hüübimisega seotud probleeme, ei tohiks rahvaravis nelki kasutada 2 nädalat enne operatsioone, hambaarsti visiiti või muud meditsiinilist protseduuri.

Kuigi väikeses koguses on nelgi kasutamine aidanud maksa rasvumise probleeme vähendada, peab siiski meeles pidama, et eugenool on suures koguses mürgine ning nelgiõliga üledoseerimine võib kaasa tuua maksakahjustuse. 

Allikad: Terviseleht 28.03.2017, www.thespruceeats.com, www.everydayhealth.com, www.healthline.com 

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kommentaarid