+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Pekanipähklid on kaloripommid

01.11.2020 / 0 kommentaari
Pekanipähklid on kaloripommid

Armastusest e-poest leiab mahe pekanipähkleid müügil 200- ja 500-grammistes pakendites. Kas teadsid, et pekanipähklid on kalorsuselt peaaegu samaväärsed võiga sisaldades 100g tootes 720kcal(!). Samuti sisaldavad pekanid võrreldes teiste pähklitega päris palju mangaani. Mangaan aitab organismil maha rahuneda. Pekanipähklid leiad müügilt SIIT

Foto: pixabay

Pekanipähklid on pärit Põhja-Ameerikast. Pekanipuude annid ei ole tõelised pähklid, vaid luuviljad, millel süüakse kahest omavahel nõrgalt ühendatud poolmest koosnevat sisu. Seega polegi pekanid ehituselt pähklid, vaid pigem nagu ploomid, virsikud või kreegid. 

Pekanipähkleid kasvatatakse tänapäevalgi peamiselt Põhja-Ameerikas, aga tootmine on laienenud ka Austraaliasse ja Lõuna-Aafrikasse. Põhja-Ameerikas kavatatakse pekane majanduslikel eesmärkidel 15 osariigis.

Pekanipähkleid kasvatatakse viljapuuaedades või saludes. Saludes grupeeritakse puud vastavalt sellele, kuidas nad naturaalselt kasvanud. 

Foto: depositphotos

Pekanipähklid on täis kasulikke rasvu

Pekanipähkel on  hinnatud mangaani, kaaliumi, kaltsiumi, raua ja magneesiumi rikkaliku sisalduse poolest. Need sisaldavad peaaegu sama palju kaloreid kui või ehk 100g tootes on lausa 720kcal(!), millest 72g moodustavad rasvad. 

Pekanites sisaldub enam kui 19 olulist vitamiini ja mineraali - enim on neis A-, B- (sh tiamiini) ja E-vitamiini. A- ja E-vitamiin koos pekanites leiduva ellageenhappega aitavad, kui on soov ennetada kortse, pigmendilaike või eaga kaasnevaid väikseid nahakurdusid. E-vitamiini puudust seostatakse paljude haigustega sh eaga kaasnev lihaste taandareng, rasvunud maks, katarakt, 2-tüübi diabeet jne. Tiamiini soovitav päevane kogus meestele on 1,2mg ja naistele 1,1mg. Päevase tiamiini koguse saab kätte ca 100 grammist pekanitest. Samas suurusjärgus on pekanites ka vaske. Päevas soovitatakse siiski süüa vaid peotäis pekanipähkleid.

Kui mõned pähklid paistavad silma oma naturaalse soolasisaldusega, siis pekanites looduslikult soola ei leidu - küll aga saab peotäiest pähklitest korraliku koguse kiudaineid. 

Mangaani on 30 grammis pekanites ligi 63% päevasest soovituslikust kogusest. Meeleoluhäired, õpiraskused ja isegi epilepsia sümptomid võivad olla põhjustatud madalast mangaani tasemest organismist. Seega on pekanid hullult kasulik ajutoit. Koos on vask, mangaan ja tiamiin kolm olulist komponenti, et keha suudaks rakkude uuenemiseks vajalikud füsioloogilised toimingud ellu viia.

Foto: unsplash

Kasulike rasvade poolest võistlevad pekanid avokaadode ja oliiviõliga, sest kuni 70% pekanite massist võivad moodustada kasulikud rasvhapped. Nende suur kiudainete ja polüküllastumata rasvhapete hulk vähendab veres halva kolesterooli taset, tõstes samas hea kolesterooli osakaalu. 

Kasulikud rasvhapped ning mangaan on olulised veel kehakaalu kontrolli all hoidmiseks, sh kaalulangetusel, sest need aitavad hormoonide kaudu ajuni viia signaali, et kõht on täis. Kas teadsite, et meie ainevahetus vajab vaske vähemalt 50 eri moel, et toimida?

Pekanipoolikud on  rikkalikud antioksüdantide allikad, mis aitavad vähendada kehas oksüdatiivset stressi, mis omakorda on paljude tõsiste haiguste (vähi, Alzheimeri, kroonilise väsimuse sündroomi, depressiooni jms) soodustaja. California ülikooli teadlased mõõtsid, et pekani tarvitamise järgselt suurenes antioksüdantide hulk veres juba vähem kui 24 tunni jooksul, mis tähendab, et tegemist on väga kiiresti mõju avaldava toiduainega.

Haiguste ennetamine ja immuunsuse tugevdamine. Väsimust ja kahvatut jumet võib põhjustada raua- ja L-arginiinivaegus. L-arginiin paneb juuksed läikima ning parandab peanaha verevarustust, aidates seeläbi ennetada meestel kiilaspäisust. Pekanites sisaldub arvestatavas koguses mõlemat toimeainet.

Oleiinhape ja fosfor on naistele kasulikud toitaineid. Oleiinhappe puhul on täheldatud häid tulemusi rinnavähi riski maandamisel, fosfor on aga pälvinud kiidusõnu vananemisega seotud luuhõrenemise aeglustamisel. Seega, kui soovid ennetada luumurde ja hoida oma hambaid tugevatena, võiksid pekanite menüüse lisamist kaaluda. 

Pekanid sobivad hästi ka sportlastele, kuna nende söömine vähendab suure koormuse järgseid lihaskrampe ja –valusid.

Pekanipähklid sobivad igasugustesse roogadesse

Pekanite maitse on magus, rikkalik ja kergelt võine. Nende maitseomadused muudavad nad sobivaks nii soolaste kui ka magusate roogade valmistamisel. Mõrkja või kibeda maitse esinemisel pese pähkleid enne kasutama hakkamist. 

Pekanipoolikutest võib teha soolaseid ja magusaid snäkke neid vastavalt maitsestades. Purustatuna puistatakse neid salatitele ja magustoitudele, näiteks jäätisele. Kulinaarias leiavad need sagedasti kasutust küpsiste, kookide jt maiustuste lisandina. Pekanipähklivõi on pähkli kodumaal laialt levinud. Pakume mõned mõtted, kuidas pekanipähklitega oma igapäevast menüüd või hoopis peolauda rikastada.

Foto: pixabay

Kinoa ja pekani pannkookide valmistamiseks läheb vaja keedetud kinoad, jahu (gluteenivabade pannkookide jaoks vali riisi- või kinoajahu), mune, piima, vahtrasiirupit või mett, röstimata pekaneid, küpsetuspulbrit, vaniljet ja soola.

Pannkookide tegemiseks vahusta munad, lisa piim ja maitseained ning lõpuks jahu, kinoa ja purustatud pekanid. Sega ühtlaseks massiks ning küpseta!

Pekanikomme võid pakkuda eraldi maiusena või lisada neid magustoitudele.

Kommide tegemiseks läheb vaja: 

- 1 klaas suhkrut

- 1 tl kaneeli

- 1 tl soola

- 1 munavalge

- 1 tl vett

- 2 klaasi pekanipähkleid

Kuidas teha? Kuumuta ahi 120 kraadini. Sega kausis kaneel, sool ja suhkur. Teises kausis vispelda vahule munavalge ja vesi. Lisa pekanipähklid. Sega. Lisa maitseainete segu. Sega, kuni pekanipoolikud on ühtlaselt seguga kaetud. Aseta pähklipoolikud ahjuplaadil küpsetuspaberile ja pane ahju. Sega pähkleid iga 15 minuti tagant kuni pekanid on ühtlaselt pruunid. See võib aega võtta kuni 60 min.

Või soovid hoopis teha päris kooki? Meil on kaks järele proovitud retsepti: pekaanipähkli kook ning toorkook mandlivõi ja pekanipähklitega.

Kui soovid soolast snäkki, kasuta pekanite maitsestamiseks küüslaugupulbrit või purustatud küüslauku, sinepipulbrit ning meresoola ning rösti neid ahjus.

Foto: pixabay

Ka põhiroad ei peaks jääma pekanitest puutumata: maitselt sobivad pekanid hästi kokku aurutatud köögiviljade, tofu ja kanaga. Proovi valmistada täidetud paprikat, lisades pekaneid ja kitsejuustu, serveeri koos värske salatiga.

Salatitest võid proovida sellist kombinatsiooni: pekanipähklid, keedetud munad, avokaado, peekon, tomatid, sinihallitusjuust, jääsalat ning veidi rosmariini.

ALLIKAD: finedininglovers.comnuts.com, food.ndtv.com, hudsonpecan.com, wideopeneats.com

Kui sulle see artikkel meeldis, jäta oma arvamus kommentaaridesse või lisa reaktsioon. Proovime luua oma lugejatele kvaliteetset ja huvitavat sisu. 

Huvitavatest pakkumistest esimesena teada saamiseks telli ka meie uudiskirja.

Kui oled olnud meie pikaaegne klient, siis oleks meil hea meel, kui lisad Google'isse Armastusele arvustuse. Arvustused aitavad meil olla otsingutes rohkem pildis. Aitäh! Klõpsa siia, et lisada arvustus.

Kommentaarid