+3725268251

Tere tulemast! Logi sisse või Registreeru kasutajaks

Värviline pistaatsiapähel on tervislik vahepala

25.07.2020 / 0 kommentaari
Värviline pistaatsiapähel on tervislik vahepala

Mahe röstimata ja soolamata kooritud pistaatsiapähkleid on Armastusest e-poes müügil 100-,250-,500- ja 1000-grammistes pakendites. Pakendid on taassuletavad - täpselt nii, et pähklid kaua aega säiliksid. Pistaatsiapähklid on hinnatud vahepala tänu enda kasulikkusele ja maitsele. 

pistaatsiapähklite hunnik

Foto: unsplash

Pistaatsiapähkel on levinud Aasias ja Lähis-Idas

Pistaatsiapähklit (Pistacia vera) mainib juba Vana Testament. Pistaatsia puu päritolupiirkonnaks on Aasia ja Lähis-Ida, kus seda peetakse delikatessiks. Arheoloogilised väljakaevamised on tõestanud, et puu ja selle viljad olid tuntud juba 6000 aastat eKr. Pistaatsia puud taluvad hästi soolaseid ja kuivi kõrbemuldi. Samuti ei ole pistaatsia puudele probleemiks -10 kraadised külmad talved ega 48 kraadised pikad palavad suvepäevad. Pistaatsia puudele on kasvuks vajalik palju päikest ja kuiv muld, niiskes kliimas nad nii hästi ei kasva. Seetõttu kasvatatakse pistaatsia pähkleid eelkõige Kreekas, USA-s, Türgis, Iraanis ja Hiinas. 

Pistaatsia puud hakkavad korralikult pähkleid kandma 7-10-aasta vanuseks saades. Ning parima saagikuse saavutavad keskmiselt 20-aasta vanused puud. 

pistaatsia puu

Foto: pixelbay

Parimad pistaatsiapähkli tunned ära nende värvikusest

Kõrgekvaliteedilise pistaatsiapähkli tunneb ära rohekas-kollasest värvusest, millel on sekka lillat. Armastusest Inspireerituna pähklitel on selgelt näha erinevaid värvi varjundeid. Pistaatsiapähkel saab enda atraktiivsed toonid naturaalsest taime pigmendist klorofüllist, mis on see sama pigment, mida leiame ka näiteks hernestest, kurkidest ja sellerist. 

Huvitav fakt. Pistaatsiapähkleid kutsutakse nende värvuse tõttu Iraanis “naeratavaks pähkliks” ning Hiinas “rõõmupähkliks”. Mõnes paigas nimetatakse neid veel “rohelisteks mandliteks”. 

Pistaatsiapähklid kasutamine toidus

Asenda igapäevased vahepalad pistaatsia pähkliga. Pistaatsiaid armastatakse süüa lihtsalt niisama, aga neid lisatakse ka roogadesse. On see siis tervislik salat, kodune müslibatoon, jahvatatuna smuutides, kana-või liharoogades või isegi kala garneeringuna. Pistaatsia ilus roheline värv on hinnatud kookide valmistamisel. Viimasel ajal on väga populaarseks muutunud pistaatsiapähklite ära kasutamine jäätistes. Suurepärane maitse on loonud neile tee igasse maailma nurka. 

pistaatsia kook

Foto: unsplash

Pistaatsiapähkli kasulikkus on jahmatav

Pistaatsiapähklites olevad rasvad on 90 protsendi ulatuses nn head rasvad, mis tähendab, et need on tervele organismile kasulikud. 100g pähkleid sisaldab enda uskumatud 562 Kcal, mis tähendab et vaid mõnest pähklist piisab, et tunduvalt kõhtu täita. Vitamiin B6 aitab hoida energiataset, nahka ilusana, silmi tervena ning ainevahetuse korras. Lisaks on pistaatsiapähklites kaaliumi, vaske, magneesiumi ja rauda. Pistaatsiapähklites puudub looduslik sool, mis on olemas näiteks sarapuupähklites ja pekaanipähklites. Seega võivad neid tarvitada ka kõrge vererõhuga inimesed, kes peavad igapäevast soola tarbimist kontrollima.

Teaduslike uuringutega on tõestatud pistaatsia pähklite positiivne mõju kolesterooli alandamisel ja südame tervise tugevdamisel, kaalu langetamisel ja kontrolli all hoidmisel, silmade tervisel (kae vähendamine, east tingitud haigused), samuti on neist abi olnud diabeetikutel. Kuna pistaatsiapähklites on arvestatav kogus vaske, siis see aitab organismil toidust paremini rauda omandada ja võitleb sellega aneemia vastu.

30 grammis pähklites on piisav kogus kiudaineid, et seedekulga töötaks optimaalselt. 

Foto: pixelbay

Miks müüakse pistaatsiapähkleid tavaliselt koores?

70%-90% pistaatsiatest lõhenevad naturaalselt kasvamisprotsessi jooksul. Peale seda, kui pistaatsiapähklid on puudelt maha raputatud, saab neid selle lõhe tõttu röstida ja soolata ilma kesta eemaldamata. Kesta eemaldamine oleks kasvatajale lisakulu ning seetõttu jäätakse see etapp vahele. Samas säilivad koortel kahjulikud mürgid ja kemikaalid. 

Võimalikud kõrvaltoimed

Kui on varasemalt esinenud allergilisi reaktsioone ükskõik, millise pähkli tarvitamise järel, tasub enne pistaatsiapähkli söömist konsulteerida tervishoiutöötajaga, et välistada allergia. Kui pistaatsiapähkli söömise järel peaks mõni allergiline reaktsioon (sügelus, naha paistetus, punetus, hingamis-või neelamistakistus) tekkima, tuleks viivitamatult arsti poole pöörduda.

Kuigi mõõdukas koguses pistaatsiapähklite söömine aitab kaalu langetada, ei ole tegemist madala kalorsusega toiduga, mistõttu nende liigtarvitamine võib kaasa tuua hoopis kaalutõusu.

Vaata huvitavat videot pistaatsiate töötlemise kohta. Klõpsa siin

pistaatsiapähkel ja alkohol

Foto: pixelbay

Allikad: draxe.com, www.organicfacts.net, wikipedia.org, wordatlas.com

Parimatest pakkumistest teada saamiseks telli meie uudiskirja

Kommentaarid

Must nädalavahetus 27.11.-29.11.

Kõik mahetooted -20%!

Vaatan tooteid